Med zvezdami z Zebro: Podnevi so se zabavali otroci, v soboto zvečer so na svoj račun prišli starejši

Nejc Strojnik
01.08.2021 10:13
Animirani filmi so tudi letos v mestnem jedru Slovenj Gradca pritegnili pozornost številnih obiskovalcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obiskovalci so se potopili v svet animiranega filma.
Nejc Strojnik

Sobotni pogled proti nebu nekaj pred poldnevom ni obetal. Da so zaskrbljeno opazovali dež, ki je zalival mesto, nam je potrdila tudi Maša Flogie, ki je skupaj s še desetimi člani ekipe ta konec tedna v mestnem jedru Slovenj Gradca pripravila mednarodni festival animiranega filma Zebra. Po končanem prvem dnevu, ko je pogledala množico, ki se je zbrala v centru mesta, pa se ji je od srca odvalil velik kamen. Popoldan, festival se je začel ob treh, je bil namreč sončen in skoraj brez oblačka, poletno toplo je bilo tudi zvečer na Zebri med zvezdami, ki je bila letos na sporedu premierno, vrteli pa so animirane filme, namenjene odraslim. "Kar zjokala se bom. Noro. Kako lepo je videti vse te ljudi. Danes je bil res dan presenečenj. Bali smo se, kako bo z vremenom, bali smo se, kako bo glede ukrepov okoli koronavirusa. A ljudje so se odzvali še bolj kot prejšnja leta," je ob koncu prvega dne razlagala Maša Flogie, ki je v družbi ilustratorja Jerneja Kovača Myinta pred zadnjim dejanjem prvega dne pozdravila obiskovalce, obema pa se je nasmeh razlezel čez ves obraz.

Čarobno vzdušje v mestnem jedru Slovenj Gradca v soboto zvečer. 
Nejc Strojnik

Tudi starejši gledajo animirane filme

Zebra je tako še enkrat več - letos zaradi večernega programa še posebej izrazito - dokazala, da je namenjena vsem generacijam. "Veliko materiala smo imeli, ki je primeren za starejše občinstvo. Že v prejšnjih letih so nam mnogi razlagali, da tudi starejši gledajo animirane filme. Letos smo jim to ponudili in upali, da jih bo zanimalo," je dejala Flogiejeva. Zebra je v dveh dneh ponudila 35 filmov iz 19 različnih držav na petih prizoriščih. Vsako leto je velika popestritev tudi spremljevalni program oziroma zebreraj. Poleg poslikav obraza in izdelave filmskih pričesk je bil letos zelo aktualen lov na filmski zaklad. Organizatorji so v mestnem jedru skrili zebrine žetone, ki so jih otroci iskali in nato v zameno zanje prejeli vrečke presenečenja, ki so jih pripravili v Medenem raju Perger. "Res smo se lepo povezali, vsako leto se. Konec koncev delamo za isto mesto. Ponosna sem na celotno ekipo," je bila navdušena sogovornica.

Po Zebri prihaja Shots

Odlično izpeljan in obiskan festival Zebra je dober obet tudi za filmski festival Shots, ki bo v Slovenj Gradcu prihodnji konec tedna. Oba letos potekata pod sloganom Brez vas ni nas. Organizatorji festivala so to sporočilo prenesli v središče mesta z vizualnim posegom v prostor - veliko ogledalo, v katerem se odsevajo vsi mimoidoči, predstavlja pomen podpore vsakega posameznika, po drugi strani pa predstavlja ekran, pred katerim smo v času karantene sedeli osamljeni in prazni. Rdeči stoli pred ogledalom ponazarjajo živ festivalski prostor. Ekipa, Tomo Novosel, Maša Flogie, Jernej Kovač Myint, Miša Javornik, Tilen Breznik, Alexander Abohov, Anika Grabec, Lena Grabec, Nino Djordjević, Mojca Kunej in Simon Žvikart, se je namreč kljub finančnim oviram, s katerimi se soočajo v letošnjem letu, odločila, da v prizadevanju ponovne vzpostavitve živih dogodkov oba festivala vendarle izpelje. "Ljudje so že na Zebri dokazali, da so lačni kulture, širile so se pozitivna energija in pozitivne vibracije, vse to pa nas ponese in dvigne," je še povedala Flogiejeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta