Mestna občina Slovenj Gradec poziva, naj kupe sadre v naravi odstranijo do konca meseca

Jasmina Detela Jasmina Detela
13.04.2023 14:10

Mestna občina Slovenj Gradec vnovič poslala dopis na ministrstvo za naravne vire in prostor, vztrajajo, da kupe sadre odpeljejo do konca aprila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kup sadre v okolici Slovenj Gradca 
Jasmina Detela

Minilo je leto dni, odkar so nekateri koroški kmetje svoja polja in travnike posipali s sadro, ki ni apno oziroma gnojilo, kot so bili nekateri prepričani, temveč nelegalno odložen odpadek. Po vloženih pritožbah so na več kmetijah ostali še neraztroseni kupi sadre. Slovenjgraška mestna občina v skrbi za zdravo okolje ministrstvo za naravne vire in prostor vnovič poziva k njihovi odstranitvi.

"Kupi sadre ostajajo na enakih mestih in v enakih količinah, kot so bili tam že lani. Zato smo ministrstvo ponovno pozvali, da čimprej stori vse za njihovo odstranitev, saj dnevno prejemamo klice in opozorila občanov. Postavili smo jim tudi rok. Zahtevamo, da se kupi odstranijo in odpeljejo na ustrezno deponijo do prvega maja," je povedal slovenjgraški župan Tilen Klugler, ki ga ne zanima, kdo bo tisti, ki jih bo odpeljal. "Zahtevam, da se odstranijo predvsem v skrbi za zdravo okolje in tudi za nemoteno uporabo kmetijskih zemljišč," je odločen Klugler.

Kot še navajajo na občini, so inšpektorji Inšpektorata RS za okolje in prostor že lani po uradni dolžnosti odprli šest inšpekcijskih postopkov. Zasebnikom, lastnikom parcel, na katerih je bila odložena sadra, so naložili odstranitev sadre. Skoraj vsi so se na odločbe pritožili, ponovne pa še niso izdane. So pa v analizah, ki so jih lani opravile pristojne institucije, v nekaterih kupih sadre odkrili, da je večkrat presežena dovoljena mejna vrednost svinca, ki velja za gnojila, v enem kupu kar za 33-krat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta