Mladinski hotel Punkl bi ravenski ZKŠTM dal v najem

Jasmina Detela Jasmina Detela
23.01.2021 06:30
Drugačna turistična strategija. ZKŠTM želi postati vezni člen med zasebniki in javno infrastrukturo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hostel Punkl je prepoznaven tudi po domiselni arhitekturni zasnovi. Foto: Miran KAMBIČ
Miran Kambic

Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) Ravne je nedavno na svoji spletni strani objavil nepopoln javni poziv za zbiranje ponudb za oddajo mladinskega hotela Punkl v najem, ki pa ga je v nekaj dneh umaknil. Kot pojasnjuje direktor ZKŠTM Aleš Logar, je šlo za tehnično napako ene od zaposlenih, a v istem stavku prizna, da bodo dolgoročno stvari šle v tej smeri. Ta objava je bila svojevrstno presenečenje ne le za mnoge občinske svetnike, ampak tudi za ravensko občino, ki je lastnica pred slabimi desetimi leti zgrajenega takrat prvega nizkoenergijskega ekološkega lesenega mladinskega hotela v Sloveniji.

Zadnjo besedo ima občinski svet

"Na občini smo videl objavo na spletni strani zavoda. To je bilo za nas kot lastnike novo, tudi ker je Punkl pred korono dobro posloval. Nemudoma smo zahtevali pojasnila. Opazili smo, da je bil razpis potem umaknjen. Lahko da so le testirali trg, saj so se v preteklosti že večkrat pojavile pobude zunanjih interesentov, da bi ga vzeli v najem. Je pa res, da je zdaj prvič to predlagal upravljavec," pove ravenski župan Tomaž Rožen in izpostavi, da je za ta korak potreben sklep občinskega sveta.

"Lastnik Punkla je občina Ravne, ZKŠTM ga ima v upravljanju. Glede oddaje nepremičnine v najem odloča predstojnik upravljavca ali lastnika s sklepom o začetku postopka. Če upravljavec oceni, da za opravljanje svoje dejavnosti neke nepremičnine ne potrebuje več, se najprej preveri, ali jo potrebuje kateri drug uporabnik. Občinski svet je v tem primeru tisti organ, ki sprejme sklep, da je to nepremično premoženje, ki ga nihče ne potrebuje. Na podlagi sprejetih sklepov lahko zavod (torej njegov upravljavec) ali občina objavi javni razpis za oddajo nepremičnine v najem," pojasni direktorica občinske uprave Vlasta Kupljen.

​Na občini uradne pobude ZKŠTM za konceptualni premik v tej smeri doslej še niso prejeli. So pa zahtevali vse zapisnike sej sveta zavoda za lansko leto. Kot je razvidno iz decembrskega, so na zadnji seji govorili tudi o reorganizaciji oziroma novi strategiji razvoja turizma. Občina je tudi že zahtevala, naj jim jo posredujejo. "Očitno se na ZKŠTM dogajajo spremembe glede koncepta turizma. Kot kaže, gre za neko kombinacijo zasebnega in javnega sobivanja glede trženja. Več bom lahko povedal, ko bom prejel gradivo," pravi župan.

Najava javno-zasebnega sobivanja

Aleš Logar je povedal, da razpisa ni potrdil: "Kar se je videlo na naši spletni strani, je stvar tehnične narave oziroma je uslužbenka prehitro objavila nepopoln dokument. Ni bilo objavljenih nobenih prilog ali kaj podobnega. Vzemimo to kot neko najavo, da se bo šlo v tej smeri. V tem času že potekajo dogovori glede objave razpisa. Upam, da v roku dveh tednov razrešimo vsa odprta vprašanja," je dejal Logar, ki snuje novo strategijo turizma znotraj zavoda. Ta vključuje tudi njegovo umikanje iz dejavnosti nastanitvenih kapacitet.

"Ne želimo postati nelojalna konkurenca drugim ponudnikom. Ukvarjali se bomo s polnjenem prenočitvenih kapacitet občine Ravne kot celote, ne le hostla. Imamo tudi spletni portal Vizit Ravne, z njegovo vzpostavitvijo se je začela načrtna marketinška strategija turizma na Ravnah z namenom pridobivanja prepoznavnosti ter večjim prilivom turistov na Ravne in v Mežiško dolino. Povezovati želimo vse ponudnike, postati vezni člen med zasebniki in javno infrastrukturo. Iti korak naprej v smeri, da najdemo osebo, ki bi bila pripravljena Punkl vzeti v najem, mi pa ga bomo še naprej polnili z raznimi skupinami (šole v naravi, športniki ...), hkrati pa pomagali tudi drugim ponudnikom prenočitvenih kapacitet. Gre za neko obliko javno-zasebnega sobivanja," pojasni Logar. Kot še pove, je Punkl leta 2019 posloval rentabilno, zabeležili so 6800 prenočitev.

Če bi ga želeli dati v najem pred štirimi leti, tako direktor, ga nihče ne bi hotel. "Ogromno stvari smo naredili, da bi lahko zdaj zanj dobili najemnino. V interesu nam je, da imamo na eni lokaciji več deležnikov - ob vznožju smučišča Poseka se bodo gradile glamping hiške, v nekdanji Klančnikovi hiši zasebnik ureja sobe in apartmaje, v okolici bo kamp, obnavlja se Rimski vrelec ... Vse te deležnike moramo povezati. Ne moremo reči, da bomo najprej napolnili Punkl, potem pa se bomo ukvarjali z njimi. Naša naloga je, da zapolnimo Ravne kot celoto," meni Logar. Očitno bodo v tej luči kmalu iskali tudi najemnika za Bar Poseka, saj sta bila med točkami dnevnega reda zadnje seje sveta zavoda tudi namera za pripravo razpisa za pridobitev ponudnika gostinskih storitev in predlog pogodbe​​. V bodoče bodo kot zavod poudarjali razvijanje novih turističnih produktov, infrastrukture, prireditev in ostale mehke vsebine.

​Letni proračun zavoda znaša okoli 1,8 milijona evrov. Za stroške objektov (elektrika, komunala, ogrevanje ...), vzdrževanja in plač od občine dobijo 690 tisoč evrov in še dodatno okoli 150 tisoč evrov za letni program športa in investicije. "V letu 2019, ki je realno leto, smo imeli 1,828.000 evrov prihodkov in 1,825.000 evrov odhodkov. Procent financiranja je bil 58/42 - 58 odstotkov sredstev je bilo pridobljenih na trgu, 42 odstotkov je javnih sredstev," še pove Logar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta