Močne alpinistične vezi: ko nekdo odide, ljubezen do gora ostane

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
23.09.2020 06:00

V dolini Ravenske Kočne so na pobudo Korošca Jurija Gorjanca odprli kapelico v spomin na Jezerjana Dava Karničarja, v Kamniško-Savinjskih Alpah pa je spominsko ploščico dobil tudi koroški inštruktor alpinizma Igor Radovič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Postavitev spominske kapelice Davu Karničarju v gorski idili Ravenske Kočne. 
Družina

Med alpinisti, zlasti tistimi, ki v navezah osvajajo vrhove, se stkejo močne vezi. Ko nekdo odide, ljubezen do gora ostaja, kot ostanejo tudi spomini na doživeto. Eden tistih, ki so postavljali mejnike, je bil tudi Davo Karničar z Jezerskega, ki je 7. oktobra 2000 kot prvi na svetu smučal z najvišje gore sveta, 16. septembra lani pa se je tragično ponesrečil v delovni, gozdarski nesreči blizu doma. Med njegovimi soplezalci je bil večkrat tudi alpinist zdravnik reševalec dr. Jurij Gorjanc, iniciator in avtor zamisli o postavitvi kapelice.

Pogum, strah, drznost in večnost

"Kapelica stoji na ozemlju Davovega vikenda oziroma gorniško-smučarskega centra Davo Karničar. Res idilična lokacija. Zelo blizu kraja, kjer se je Davo ponesrečil. Vprašal sem njegovo ženo Petro, ali je za, in se je strinjala. Bila je bolj za blagoslov v ožjem krogu, ampak potem so se pridružili številni. Arhitekt je bil Peter Kovač iz Doba pri Domžalah, mojstri pa tudi iz tamkajšnje okolice. S pripravami smo začeli pred pol leta, želeli smo jo postaviti do prve obletnice smrti. Lahko rečem, da je bil to notranji klic. Davo je šel tja, kjer se bomo vsi srečali. Ta kapelica nas lahko povezuje, če je še kaj povezati …, osrednja ideja pa je hvaležnost, njemu in Bogu, in tudi povezanost po duhovnih kanalih, ker je bil Davo praktično veren človek," zamisel pojasnjuje Gorjanc.

Dr. Jurij Gorjanc, iniciator in avtor zamisli o postavitvi spominske kapelice Davu Karničarju. 
Družina


Zasnova kapelice temelji na trojici podob, ki so umeščene v tri enakovredne niše. Te so združene v enoten element trikrake strehe. Polica je podprta s sedmimi podporami različnih velikosti, ki predstavljajo negativ smučin, ki jih je Davo pustil na spustih s sedmih najvišjih vrhov celin.

Ob Karničarju danes še dveh članov tiste znamenite odprave na Everest 2000, ki so stali na vrhu, ni več. Ob njem je odšla še dvojica: Franc Oderlap iz Mežice (ponesrečil se je leta 2009 na Manasluju, osmi najvišji gori sveta) in Črnjan Grega Lačen (januarja letos, prav na dan, ko so se v Mežici v okviru koroškega outdoor filmskega festivala spominjali Dava Karničarja). Alpinist in pisatelj Tadej Golob, ki je tedaj prav tako osvojil vrh, se je letos hudo poškodoval v gorah, vrh pa je tedaj osvojil še še Korošec Matej Flis.

Spominska ploščica koroškemu inštruktorju alpinizma Igorju Radoviču, ki je preminil v kamniško-savinjskih Alpah leta 2015, pritrdila pa sta jo Jurij Gorjanc in Radovičeva hčerka Katarina. 
Jurij Gorjanc

"Da sem smel vstopiti v svet vrhunskega alpinizma in himalaizma, je tudi ali predvsem Davova in Oderlapova zasluga. In s tem so povezane določene oblike samozavesti, poguma, tudi strahu, drznosti … vsega, kar sodi k alpinizmu. Ampak verjel je vame in jaz vanj in tako sva se znašla skupaj pod Everestom, tudi kdaj na plezalni vrvi v navezi, na primer plezala sva na Grossglockner, v Dolgem hrbtu nad Jezerskim (smer Kemperle-Murovec) in še kje," razlaga Gorjanc. Posvetitve kapelice z mašo so se ob šestih duhovnikih udeležili številni znani alpinisti (Andrej in Marija Štrempfelj, Viki Grošelj ...), gorski reševalci, sorodniki in prijatelji.

Radovič mnoge naučil alpinizma

Gorjanc je minulo soboto sodeloval še pri spominskem vzponu. V Kamniško-Savinjskih Alpah je dobil spominsko ploščico tudi dolgoletni načelnik Alpinističnega kluba (AK) Črna Igor Radovič - Cigi. Radoviču se je ustavilo srce med vzponom na Veliki vrh na Dleskovški planoti novembra 2015. Gorjanc in Radovičeva hčerka Katarina sta ploščico namontirala prav tam. Kot so o Radoviču zapisali na spletni strani AK Črna, "je marsikateri koroški alpinist in plezalec v Cigijevi družbi prvič nataknil plezalne čevlje. Bil je avtor številnih prvenstvenih smeri tako v koroških kot tudi slovenskih in tujih stenah. Vendar v gorah prvenstveno ni iskal izzivov, temveč predvsem mir, notranje ravnotežje in stik z naravo, z Goro. Goro z veliko začetnico mu je predstavljala njegova draga in domača Raduha, kamor se je podal vsakič, ko je želel spočiti in prečistiti svoje misli. Raduho je poznal v vseh njenih odtenkih, v vseh razmerah in pogojih, kot jo verjetno poznajo le še njeni stalni prebivalci - gamsi."
Grega Lačen pa mu je v slovo leta 2015 zapisal: "Težko je dojeti kruto realnost dejstva, da te več ni! Vsakič, ko gre eden izmed nas, se bolečina kot oster nož zasadi v srce in pusti nepopravljivo brazgotino. Da si se poslovil od nas? Ne, nikakor ne! Poslovil si se le v neki obliki. Pustil si svoj pečat, s svojo osebnostjo, s smermi, ki si jih preplezal, ter s svojimi dejanji in od tega se ne poslovim."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta