Na nevarnih odsekih kolesarskih povezav raje na avtobus

Jasmina Detela Jasmina Detela
14.07.2021 06:05
Vozil bo do 26. septembra, letos le ob sobotah in nedeljah. Lani v treh Štrekna bus mesecih prepeljal 805 potnikov in 651 koles
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štrekna bus Foto: Nika HÖLCL PRAPER
Nika Hölcl Praper)

Občine Dravograd, Slovenj Gradec in Mislinja povezuje infrastrukturno ena najbolj urejenih kolesarskih poti v Sloveniji, speljana po opuščeni trasi nekdanje železnice, ki je povezovala Velenje z Dravogradom. Na vsaki strani - zaključi se v Otiškem Vrhu oziroma Gornjem Doliču - pa do bližnje urejene kolesarske infrastrukture manjka del odseka. Tudi zato, da kolesarji lažje premostijo manjkajoči del poti, že tretje leto zapored omogočajo Štrekna bus med Velenjem, Dravogradom in Labotom (Lavamünd) v sosednji Avstriji. Sredstva zanj zdaj omogočajo štiri občine, Regionalna razvojna agencija (RRA) za Koroško in avstrijski partner, saj se je evropski projekt iztekel, novega razpisa pa država še ni objavila.

Letos le ob koncih tedna

Štrekna je dolga 24 kilometrov, njeno ime izhaja iz dejstva, da je speljana po opuščeni železnici oziroma štrekni. Je asfaltirana, enotno označena in ločena od drugega prometa. Ob poti so kolesarjem in drugim uporabnikom na voljo tudi številna postajališča z vso opremo. Na vsaki strani, kjer se zaključi, pa manjka kilometer oziroma nekaj kilometrov do urejene kolesarske steze. Da kolesarji lažje premostijo zelo nevarne odseke, so letos že tretjič zapored organizirali Štrekna bus.

"​Kolesarjem svetujemo, da na odseku med Velenjem in Gornjim Doličem raje uporabijo kolesarski avtobus, saj kolesarska pot tam še ni urejena. Vožnjo skozi Hudo luknjo odsvetujemo. Tudi med Kovtrovim mostom in Dravogradom (avtobusna postaja) je treba voziti po zelo prometni regionalni cesti, zato na tem odseku prav tako svetujemo avtobus oziroma previdnost," je dejal Aleš Rupreht iz RRA Koroška, ki sicer izpostavi, da je primarni namen omogočiti navezovanje javnega potniškega prometa na kolesarsko omrežje.

​Je pa projekt za gradnjo kolesarske poti od Doliča do Velenja že izdelan, čaka le še na potrditev pristojnih državnih institucij. Po načrtu naj bi bil deset kilometrov dolg odsek realiziran do leta 2023. Prav tako je že izdelana projektna dokumentacija za en kilometer dolg odsek v Dravogradu, ki naj bi ga uredili v prihodnjem letu.

Štrekna bus je 30-sedežni avtobus s prikolico za šestnajst koles, ki vozi med Velenjem, Gornjim Doličem, Mislinjo, Slovenj Gradcem, Otiškim Vrhom, Dravogradom in kopalnim jezerom v Labotu. Gre za običajno potniško linijo, peljejo se lahko tudi potniki brez koles. Vstop s kolesom je mogoč na posebej določenih postajališčih: Velenjsko jezero, AP Velenje, Gornji Dolič, Mislinja, AP Slovenj Gradec, Otiški Vrh, Begant, AP Dravograd, Labot - trg (Marktplatz) in Labot - jezero (Badesee). Cena vožnje ostaja nespremenjena, tudi letos je prevoz koles brezplačen. V letošnji sezoni je, tako kot že lani, zaradi epidemioloških razmer z obratovanjem začel nekoliko pozneje, prvo soboto v juliju, in bo vozil do 26. septembra, zaradi manj razpoložljivih sredstev le ob sobotah in nedeljah.

Novost v Šaleški dolini

"Gre namreč za prehodno leto, ko je bilo treba poiskati nove vire financiranja. Mednarodni projekt Trans-borders, ki se je izvajal v okviru programa Interreg Srednja Evropa, se je lani iztekel, novi razpis za koncesije v medkrajevnem avtobusnem prometu, ki ga bo v letošnjem letu razpisalo ministrstvo za infrastrukturo in v katerega želimo, da bi bila storitev vključena, pa še ni bil objavljen," pojasnjuje Rupreht. Evalvacija lanskega leta je pokazala, da so prav vikendi tisti, ki so pri kolesarjih najbolj priljubljeni. Lani je bilo v treh mesecih obratovanja prepeljanih 805 potnikov in 651 koles.​

Kolesarski vlak Foto: Nika HÖLCL PRAPER
Nika Hölcl Praper)

Letos prevoz omogočajo občini Dravograd in Mislinja, mestni občini Slovenj Gradec in Velenje, RRA Koroška ter avstrijski partner Verkehrsverbund Kärnten GesmbH. Vožnja od Velenja do Labota traja uro in 20 minut. V Labotu se avtobus ustavi pri kopalnem jezeru, ki je turistična točka, kamor Slovenci radi prihajajo. Tam lahko kolesarji prestopijo na avtobus avstrijskega prevoznika, ki jih popelje po Labotski dolini proti Wolfsbergu, kjer poteka tudi med Slovenci priljubljena kolesarska povezava R10.

​In še letošnja novost v Šaleški dolini. Občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki so skupaj s Termami Topolšica uvedle Bicikel bus. To je 30-sedežni avtobus s prikolico za kolesa, ki vozi julija in avgusta dvakrat na dan ob vikendih med Velenjem in Logarsko dolino. Na ta način želijo omogočiti dostop do Zgornje Savinjske in Logarske doline brez osebnega vozila in s tem zmanjšati pritisk pločevine na omenjeni območji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta