Nagrado jim je prinesla storitev Osebni knjižničar

Jasmina Detela Jasmina Detela
21.11.2023 14:31

Za uvedbo Osebnega knjižničarja so se odločili zaradi potrebe po bolj osebnem stiku s knjižničarjem oziroma knjižničarko pri uporabnikih ranljivih ciljnih skupin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 Koroška osrednja knjižnica
Petra Lesjak TuŠek

Koroška osrednja knjižnica (KOK) dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem je v okviru Tedna splošnih knjižnic, ki je potekal med 20. in 24. novembrom, prejela nagrado Združenja splošnih knjižnic in sicer za storitev Osebni knjižničar. Nagrade za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce, so podelili v ponedeljek v ljubljanskem Centru Rog.

Združenje splošnih knjižnic razpisuje nagrado za najboljše projekte z namenom spodbuditi razvoj in kakovostno delo splošnih knjižnic ter napredek na področju storitev za uporabnike, na področju strokovnega dela ter na področju vodenja knjižnic. Za nagrado splošnih knjižnic se je letos potegovalo 14 projektov, med katerimi je projekt KOK, Osebni knjižničar, prejel vse točke in nagrado.

V največji koroški knjižnici deluje kompetenčni center za lahko branje, katerega ciljna skupina so uporabniki ranljivih skupin. Ti večkrat potrebujejo (p)oseben pristop, saj imajo pogosto težave z vzpostavljanjem socialnih kontaktov in potrebujejo vnaprej znane ali predvidljive situacije v nekem okolju. V sklop storitve osebni knjižničar spadata tudi pomoč pri izbiri knjižničnega gradiva za izposojo in dostavo knjig na dom ali v izbrani center, kjer uporabnik prebiva.

Prostor za lahko branje v KOK
Jasmina Detela

Uporabnike ranljivih ciljnih skupin po dogovoru vključujejo tudi v delovni proces na podlagi dogovora o prostovoljskem delu. Tu prav tako upoštevajo princip osebnega knjižničarja – vnaprej določeni in poznani knjižničar nastopi v vlogi mentorja. Tako omogočajo večjo vključenost teh uporabnikov na vseh življenjskih področjih.

Dolgoročni učinek storitve osebni knjižničar vidijo v večjem zadovoljstvu uporabnikov ranljivih ciljnih skupin in posledično večjem obisku knjižnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta