Najbolje kaže sedanjemu direktorju

Jasmina Detela Jasmina Detela
16.03.2022 06:00

Za novega direktorja Koroškega pokrajinskega muzeja (KPM) prijavljeni trije zaposleni v tej ustanovi, vsi izpolnjujejo pogoje. Kviaz predlaga Pungartnika, kaj bodo rekli koroški župani in županji?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
KPM ima sedež v Slovenj Gradcu, sestavljajo pa ga štiri enote in sicer Muzej Slovenj Gradec, Muzej Dravograd, Muzej Ravne na Koroškem ter Muzej Radlje ob Dravi.
Sašo Bizjak

Na razpis za direktorja Koroškega pokrajinskega muzeja (KPM), ki je bil objavljen v drugi polovici januarja, so prispele tri prijave. Po naših informacijah se za direktorski stolček potegujejo trije zaposleni v tej ustanovi - aktualni direktor Tadej Pungartnik, nekdanja direktorica Brigita Rajšter in Karla Oder, ki je v preteklosti že večkrat kandidirala za to delovno mesto.

Postopek izbire vodi slovenjgraška občina

KPM je osrednja muzejska ustanova v regiji, ki izvaja javno službo varstva premične kulturne dediščine na območju vseh dvanajstih koroških občin, ki so tudi njene ustanoviteljice, in se s posebnimi programi povezuje s Slovenci na avstrijskem Koroškem. Direktorja imenuje in razrešuje občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec, ki je sedežna občina zavoda. Ta tudi izpelje postopek imenovanja in razrešitve.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (Kviaz) pri mestnem svetu je 17. januarja objavila razpis za prosto delovno mesto direktorja. Kdor se je želel nanj prijaviti, je moral imeti med drugim ustrezno izobrazbo (univerzitetna izobrazba ene izmed strok, zastopanih v dejavnosti muzeja oziroma univerzitetno izobrazbo družboslovne smeri), najmanj pet let delovnih izkušenj, sposobnost za organiziranje in vodenje dela v kolektivu, osnovno znanje nemškega ali angleškega jezika. V roku so prispele tri prijave. Vsi prijavljeni kandidati izpolnjujejo razpisne pogoje.

Sašo Bizjak

Glede na to, da so vsi trije zaposleni v muzeju smo jih vprašali, zakaj so se prijavili na razpis. Rajšterjeva je povedala, da KPM vidi kot zelo pomembno kulturno ustanovo v regiji, ki izpolnjuje svoje poslanstvo varovanja nepremične kulturne dediščine preko številnih muzejskih stalnih zbirk, ki so v lokalnih okoljih središčne točke identitete posameznikov in skupin ter z njimi povezanih zgodb. "Prepričana sem, da sem kot direktorica v letih od 2007 do 2017 s povezovanjem s sorodnimi inštitucijami veliko prispevala k prepoznavnosti muzeja tako v domačem okolju kot tudi v tujini. Menim, da je za nadaljnji razvoj muzeja ključnega pomena spoštovanje človeškega potenciala zaposlenih, da s profesionalnim, visoko strokovnim delovanjem prispevamo v dobrobit varovanja, raziskovanja in posredovanja kulturne dediščine, katere zagovorniki in poslanci smo."

Tadej Pungartnik, direktor KPM Slovenj Gradec 
Jasmina Detela

Karla Oder je prijavo oddala glede na to, da ima vodstvene in organizacijske izkušnje, znanje in kompetence ter vizijo razvoja muzeja. Največ izkušenj ima na področju varovanja, raziskovanja, interpretacije in promocije gospodarske zgodovine in načina življenja na Koroškem. "Delujem povezovalno, tudi v lokalnem okolju, sodelujem z društvi in nevladnimi organizacijami, v širšem slovenskem prostoru tudi z različnimi muzeji, ustanovami in podjetji. Razmišljam v smeri, da bi lahko to obsežno znanje in izkušnje prenesla na mlajšo generacijo v muzeju. Želim, da bi muzej dobro uresničeval svoje poslanstvo varuha kulturne dediščine in pri tem okrepil svojo družbeno vlogo v podporo ranljivim skupinam. Prav tako želim, da bi postal prostor doživetja kulturne dediščine in z njo povezanega znanja, pa tudi še bolj prepoznaven v mednarodnem prostoru, da bi še na ta način krepili identiteto koroške regije."

Gradijo na izpostavljenih zgodbah, novi depoji

Pungartnik ocenjuje, da je v preteklem mandatnem obdobju s sodelavci postavil dobre in trdne temelje na katerih bodo lahko tudi v novem mandatu gradili zgodbe z dodano vrednostjo. "Moja vizija razvoja je nadgradnja že zastavljenega programa. Gradimo na izpostavljenih zgodbah, ki so specifične za vsako od treh koroških dolin (Hugo Wolf, arheologija, industrijska dediščina in Prežihov Voranc, Pohorski gozdovi in reka Drava). To pa ne pomeni, da ne delamo na drugih zgodbah kot so mestne obrti, Štirje kovači," je povedal Pungartnik. Dosegli so tudi najpomembnejši cilj preteklega mandata, to je, da so skupaj s slovenjgraško občino uspeli pridobiti nove prostore za depoje. To je tudi osnova za nov program in nove razstave.

Člani Kviaza so opravili razgovore s prijavljenimi kandidati in kot najprimernejšega za opravljanje te funkcije predlagali Pungartnika.

"Temeljito smo se seznanili z njihovimi vlogami in jih povabili na osebno predstavitev. V izbirnem postopku smo upoštevali predvsem program in smernice razvoja muzeja za obdobje pet let, poznavanje področja dela in pretekle delovne oziroma vodstvene izkušnje. Najbolj nas je prepričal aktualni direktor, saj njegov program in bodoče smernice razvoja izkazujejo poznavanje področja dela muzeja in po našem mnenju najbolj ustrezajo potrebam in poslovanju te ustanove," je pojasnila predsednika Kviaza Martina Šisernik.

Predlog so že posredovali svetu zavoda in ga zaprosili za mnenje, ter svetu ustanoviteljev, ki poda soglasje k imenovanju direktorja. Svet zavoda se bo sestal v četrtek. Svet ustanoviteljev, v njem je šest županov in dve županji, pa predvidoma do konca meseca.

Direktorja KPM nato imenuje občinski svet mestne občine Slovenj Gradec. Če se bo vse izteklo brez zapletov, bo mestni svet o predlogu o njegovem imenovanju lahko glasoval na aprilski seji. Trenutnemu direktorju mandat poteče konec maja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta