Naravni sneg izboljša obisk

Koroška smučišča od konca decembra obratujejo neprekinjeno. Pomanjkanje naravnega snega ima vpliv, ki ni ključen. Veliko je šol v naravi in tečajev za otroke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koroška smučišča so vedno bolj priljubljena tudi za izvedbo šol v naravi.

Preverili smo stanje na vseh koroških smučiščih, ki od konca decembra obratujejo bolj ali manj neprekinjeno. Letošnja zima z naravnim snegom res ni bogata, zato si na smučiščih, kolikor dopuščajo temperature, pomagajo z umetnim zasneževanjem.
"Po nedavni odjugi sicer ni več zimske idile, a še vedno nemoteno obratujemo," pravi Srečko Podojsteršek iz smučišča Bukovnik v Dravogradu, kjer imajo 33 centimetrov kompaktnega snega. Nad zimskimi razmerami v tej sezoni prav tako ni navdušen Blaž Jelen iz črnjanskega smučišča, ki opaža, da zaradi visokih temperatur vsako leto težje proizvedejo umetni sneg, za kar so tudi stroški elektrike vedno višji. Podobno kot Podojstršek tudi Jelen meni, da je kljub dobro zasneženi progi naravni sneg še vedno pika na i. "Če ni naravnega snega, ni pravega občutka zime, ni idile. Ljudje ne hodijo radi smučat, če je okolica zelena. Ko pade sneg, se obisk takoj poveča."

Rimski vrelec
Nelly Lasnik

Dobre šole smučanja

Logar pojasni, da sta za Poseko prioriteta Smučarski klub Fužinar in šole v naravi. S temi se letos prvič spoznavajo tudi na Bukovniku, kjer sodelujejo s Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) Ajda. Letos se je pri njih smučati učilo okoli sto osnovnošolcev.
"Dobro je, da nam vreme dovoljuje umetno zasneževanje. Obisk smučišča je soliden in primerljiv s prejšnjimi zimami," pa nam je povedal Dejan Rodošek s smučišča Rimski Vrelec, kjer poudarek dajejo predvsem smučarskim tečajem za vrtčevske otroke in učence prve triade osnovne šole. Imajo še okoli 50 centimetrov snega. "Veseli me, da so domačini spoznali, da imamo tudi v domačem okolju dobre šole smučanja in deskanja," je še dodal Rodošek. Rimski Vrelec bo obratoval vsaj do začetka marca.
Takšne plane imajo tudi na večini drugih smučišč. Vrhunec sezone namreč šele prihaja. Čez dober teden se za učence in dijake Koroške regije pričnejo zimske počitnice. Na Poseki bodo lahko ravenski, prevaljski in mežiški učenci in dijaki smučali brezplačno, saj jim bodo občine, iz katerih prihajajo, priskrbele kupončke za brezplačno smuko. Prav tako bo za vse osnovnošolce iz občine Dravograd brezplačno smučanje na Bukovniku. Zelo poceni smuko omogočajo tudi v Črni, kjer lahko tamkajšnji osnovnošolci kupijo sezonsko vozovnico po simbolični ceni, ki zajema le stroške izdelave vozovnice. Sicer Jelen pravi, da na smučišču ni veliko Črnjanov, saj jih ne smuča dosti. Več smučarjev je iz sosednje Mežice, Prevalj, prihajajo tudi iz Šoštanja in Avstrije.

Višje manj težav

Tudi v Ribnici na Pohorju so v letošnji sezoni zadovoljni z obiskom, trenutno imajo zasedene tudi vse nočitvene kapacitete v apartmajih. Snega imajo še vedno dosti, od 30 do 40 centimetrov, odprt je tudi smučarski poligon, vse tri proge - modra, rdeča in črna - nekaj težav imajo le s tekaško. Med tednom v glavnem smučajo šolarji iz šol v naravi, ob koncu tedna pa prihajajo ostali gostje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta