Nevarni prehod za pešce: ko se še enkrat rodiš ali pa umreš

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
24.12.2019 12:52

Zgodba o nevarnem prehodu za pešce sredi Raven, ki je v treh mesecih letos terjal smrtno žrtev in eno hudo poškodbo, na nenehno nevarnost in ogrožanje pa vsakodnevno opozarjajo vozniki in pešci. Kako dolgo še?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nevarni prehod za pešce na Ravnah si je ogledala strokovna komisija, ki bo predlagala ukrepe. Seveda bi ti bili potrebni čimprej. 
Tomaž Ranc
Dimitrij Gaberšek, komandir PP Ravne: "Tudi mi opozarjamo in čakamo." 
Tomaž Ranc
Franc Turjak, voznik inštruktor: " V deževju in temi se ne vidi nič."
Tomaž Ranc
Posnetki nevarnega prehoda za pešce.
PP Ravne
Nevarni prehod za pešce na Ravnah na Koroškem.

Bilo je zjutraj. Popolnoma temno, ob pol šestih. "Kot že večkrat doslej sem na tem prehodu za pešce prečkal cesto proti službi. Vozilo na levi je ustavilo, krenil sem, nato pa se je z desne, od bencinske črpalke, nekaj samo zasvetilo, kot blisk luči ali bel sneg, zacvililo je in počilo. Obrnilo me je in obležal sem na tleh. Zbil me je avto, vse je bilo bliskovito, gledal sem del noge, kako visi. Res sem imel srečo v nesreči, da sem sploh ostal živ. Saj veste, koliko možnosti imaš za preživetje, če te povozi avto," se spominja 48-letnik, oče štirih otrok, ki z družino živi v okolici Raven.

Primerjava vidljivosti podnevi in ponoči
Pp Ravne
Na smrtno nevarni prehod za pešce opozarjajo tako žrtve kot pešci in vozniki.
Tomaž Ranc

Slaba osvetlitev in kritični zavijalni pas

"Najprej bi morali narediti drugo osvetlitev. V deževju in temi se ne vidi nič, menda pri zadnji nesreči niti zaviranja ni bilo. Če pripelješ s prevaljske strani, pa je problem tudi levi zavijalni pas, ker ne vidiš nič, sploh če pred teboj zavija kak tovornjak. Peljati moraš izredno previdno. Ne veš, ali stoji zaradi zavijanja ali čaka pešca. Žal se mora nekaj zgoditi, da se potem premakne," komentira nekdanji inštruktor varne vožnje Franc Turjak.

Franc Turjak, voznik inštruktor: " V deževju in temi se ne vidi nič."
Tomaž Ranc
Dimitrij Gaberšek, komandir PP Ravne: "Predlagali smo krožišče, osvetlitve, zavijalni pas ..."
Tomaž Ranc

Veliko možnih rešitev

Policijska postaja Ravne je za Direkcijo RS za infrastrukturo in Občino Ravne na Koroškem pripravila vsaj deset predlogov. Najprej je podala predlog za presojo križišča Javni agenciji RS za varnost prometa, ki se ukvarja z opremo in preglednostjo križišč, in njeni predstavniki so si v ponedeljek ogledali teren. Sicer policija direkciji in občini predlaga naslednje možne ukrepe: najprej že omenjeno menjavo osvetljave iz rumene v belo in začasno močnejšo osvetlitev oziroma menjavo žarnic. Nadalje znižanje višine drogov razsvetljave nad obema prehodoma za pešce, postavitev dodatne razsvetljave za osvetlitev ceste od križišča proti bencinski črpalki Ravne. Možna rešitev je tudi namestitev dodatne razsvetljave tik nad prehodoma za pešce, namestitev svetlobnega "biča" - utripajočih luči nad prehodoma za pešce. Možnost so tudi talna osvetlitev prehodov z LED-lučmi in dodano modro barvo, postavitev opozorilnih prometnih znakov z rumenim ozadjem, namestitev modro-belega plašča na steber pod znakom za prehod. Menijo še, da je smiselno razmisliti tudi o blagem dvigu prehoda, v smislu "ležečega policaja", tudi o morebitni ukinitvi kritičnega prehoda in uporabi le bližnjega bencinskemu servisu. Smiselna se jim zdi prav tako pomaknitev zavijalnega pasu nekoliko nazaj od prehoda za pešce za boljšo preglednost tako pešcev kot voznikov, z občino so se že pogovarjali tudi o izvedbi krožišča, ki pa bi bila po mnenju Gaberška idealna dolgoročna možnost.

"Saj veste, koliko možnosti imaš za preživetje, če te povozi avto," se nesreče spominja pešec, ki bi lahko ostal brez noge ali življenja.
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta