Nihče več ne more zaustaviti tretje razvojne osi

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
07.10.2020 07:45

Minister Jernej Vrtovec pravi, da bo bančna garancija za Gaberke prispela še ta teden, zato bodo prihodnji četrtek tam zasadili prvo lopato.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za infrastrukturo (v pogovoru z Aljažem Verhovnikom in Maticem Tasičem) 
Tomaž Ranc

Potem ko je bila konec septembra sklenjena pogodba za začetek del na odseku Gaberke, izbran je bil konzorcij Kolektor CGP (vodilni partner), CGP, d.d., Novo mesto in VOC Celje, bi moral Kolektor v zahtevanem roku še v tem tednu dostaviti garancijo za dobro izvedbo del, a do včeraj tega še ni storil, zato nas je zanimalo, ali bi se utegnila zasaditev prve lopate za tretjo os prestaviti. "Pravkar sem govoril z Darsom in bančna garancija bo zagotovljena, tako da bo v skladu z mojo napovedjo 15. oktobra lopata na odseku Gaberke zasajena," je na Prevaljah po srečanju z župani ob obisku vlade v koroški regiji za Večer dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Namreč šele po prejemu garancije sledi uvedba izvajalca v delo, so nam odgovorili iz Darsa. Rok za dokončanje del je 14 mesecev, vrednost del znaša 8,4 milijona evrov. Prihodnje leto pa naj bi bila zasajena prva lopata tudi na Koroškem, na odseku Jenina.

​Vsak mesec je pomemben

"Gaberke nosijo pomembno sporočilo, da ta vlada misli resno premakniti stvari naprej tudi na ostalih odsekih na tretji osi. Za Jenino pa je v teku javno naročilo, prehajamo v drugo fazo javnega naročila in v pridobivanje gradbenega dovoljenja. Postopek vodimo vzporedno, da ne izgubljamo časa s samim javnim naročilom, ker se lahko zaplete in lahko traja več kot eno leto. Vsak mesec je pomemben, zato vodimo vse vzporedno, kar se da hitro in učinkovito, in napovedujem - odvisno pa je tudi od okoljskega resorja -, da bomo naslednje leto, če ne bo silnih pritožb tudi okoljevarstvenih in drugih civilnih organizacij čez izdano gradbeno dovoljenje, lahko začeli," meni Vrtovec.

Pa ne bi bilo smiselno za pohitritev gradnje pridobivati gradbenega dovoljenja za celotno koroško traso skupaj, ne pa za vseh osem odsekov ločeno? Vrtovec odgovarja, da je sprva tudi sam menil enako, a se je dal podučiti, da mora po zagotovilih stroke glede na specifiko razmer (trase, sestave kamnin in podobno) biti osem odsekov, pri čemer so določene težave okoli premogovnika.

​Ključna je kontinuiteta

"Ko bomo 15. oktobra pokazali jasno namero, da se bo os naredila, sem prepričan, da se bodo zmanjšale tudi pritožbe. Nihče več tretje osi ne more zaustaviti," je odločen minister, ki je poudaril, da se je pravkar vrnil iz Slovaške, kjer je iskal investitorje za slovensko logistiko, logistični center v Sežani, s slovaškim ministrom pa je govoril tudi o drugem tiru. "Moja želja je, da pomagajo pri razvoju Luke Koper, da izboljšamo pretovor. Za Slovenijo je dovolj marina Izola, potrebujemo pa zaledne države, če želimo razvijati Luko Koper. Tako kot tukaj potrebujemo tretjo os," je dejal Vrtovec.

Prevaljski župan Matic Tasič je izrazil celo upanje, da bi že spomladi lahko zasadili prvo lopato tudi na odseku Jenina. "Prosil pa sem ministra in bom še predsednika vlade, da se pospešijo postopki umeščanja optimalne variante, med Slovenj Gradcem in Dravogradom ter Dravogradom in Holmcem. Pomembna je kontinuiteta, da bi ob končanju del na enem odseku takoj pričeli na drugem." Odsek Jenina je sicer vreden 30 milijonov evrov. Iz Darsa pa so nam še sporočili, da naj bi v enem mesecu po istem postopku kot za sklop Gaberke objavili še javno naročilo za sklop B - Škalsko jezero in za sklop H - Konovo pri Velenju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta