Občina zahteva takojšnje ukrepanje: Na Ravnah najvišje cene toplote v državi, Petrol pa načrtuje velike dobičke

Jasmina Detela Jasmina Detela
07.02.2024 14:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina Ravne na Koroškem poziva k urepanju glede cene ogrevanja
Petra Lesjak Tušek

Občina Ravne na Koroškem se je odločila, da bo k ukrepanju za omilitev energetske revščine pozvala tudi s protestnimi pismi. Danes je na naslov Agencije za energijo, ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ministrstva za finance ter družbe Petrol, ki ima z občino podpisano dolgoročno koncesijsko pogodbo za distribucijo zemeljskega plina in toplote, naslovila protestna pisma z zahtevami za takojšnjo izvedbo učinkovitih ukrepov za omilitev draginje na področju ogrevanja. Kot opozarjajo, se soočajo z vedno večjimi izzivi glede dostopa do osnovnih energetskih virov, kar ima negativne posledice tako za prebivalce, še posebej za tiste z omejenimi finančnimi sredstvi, kot gospodarstvo in tudi javne zavode.

Pričakujejo predlog dolgoročne rešitve

Ravenski župan Tomaž Rožen med drugim izpostavlja, da so kljub prizadevanjem za dosego konsenza cene toplote v občini najvišje v državi.

"Trenutna, še bolj pa napovedana aprilska podražitev cena ogrevanja predstavlja veliko skrbi, ogorčenja in breme za našo lokalno skupnost, posebej pa za občane in poslovne odjemalce," je v pismu predsedniku  uprave Petrola Sašu Bergerju zapisal ravenski župan, ki poziva k razmisleku o alternativah tudi zaradi objav v mediji, da Petrol v letošnjem letu načrtuje dobiček v višini 156 milijonov evrov. 

Od Petrola glede na znižanje nabavnih cen vhodnega energenta na trgu pričakujejo takojšnje znižanje cen daljinskega ogrevanja na Ravnah na Koroškem "na sprejemljivo in konkurenčno raven, ki bo ustrezala ekonomski situaciji lokalnega okolja". Prav tako pričakujejo znižanje stroška nabavljene toplote, ki jo Petrol zakupi od družbe Sij Metal, in dodatno optimizacijo sistema daljinskega ogrevanja z namenom zmanjšanja potrebe po emisijskih kuponih. Obenem od njih pričakujejo še predlog dolgoročne rešitve za cenovno bolj vzdržen sistem daljinskega ogrevanja v prihodnje.

Tomaž Rožen, župan občine Ravne: "Žal tako velikih subvencij, kot so si jih privoščile določene druge občine, na Ravnah ne moremo uveljaviti."
Jasmina Detela

Tudi ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pozivajo k uvedbi učinkovitih ukrepov za takojšnjo omilitev draginje. Pričakujejo zamejitev cen daljinskega ogrevanja za gospodinjske odjemalce na sprejemljivo in konkurenčno raven ter ponovno uvedbo 9,5-odstotnega DDV za oskrbo s toploto. Zahtevajo tudi izločitev emisijskih kuponov iz cen toplotne energije in spremembo obstoječe metodologije določanja cen, ki naj vključuje več varovalk za preprečevanje pretiranih dvigov cen in zagotavlja večjo stabilnost. Slednje pozivajo tudi Agencijo za energijo. Na občini namreč ugotavljajo, da trenutna ureditev ne preprečuje niti 300-odstotnega dviga cen za končne odjemalce. V pismu še opozarjajo na neustrezno prikazovanje povprečne maloprodajne cene, ki ne odraža dejanskega stanja. "Naš distribucijski sistem na Ravnah nima tipičnega odjemalca v večstanovanjski stavbi z letno obračunsko močjo sedmih kilovatov in povprečno porabo 6,21 kilovatne ure, kot ga predstavlja trenutni izračun, zato je prikazovanje takšne cene zavajajoče," so zapisali. 

Visokih subvencij za to ne bodo uveljavljali

Kot je še dodatno v izjavi za javnost povedal Rožen, je dobra novica, da se bo v februarju (za januar) cena ogrevanja na Ravnah znižala za 20 odstotkov: "Februarja bomo potem videli, kaj je bilo strojeno na tej optimizaciji stroškov pri nabavi plina. Potem bomo ukrepali. Žal tako velikih subvencij, kot so si jih privoščile določene druge občine, ne moremo uveljaviti. Poskrbeli pa bomo lahko za posamične ranljive skupine, za katere bomo ugotovili, da so stroški ogrevanja previsoki glede na njihove prihodke." Kot je še povedal Rožen, so se nekateri prebivalci že obrnili na občino glede plačila položnic. 

Spomnimo, da cene ogrevanja razburjajo tudi podjetnike. Konec januarja je več ravenskih podjetnikov, ki jih zastopa Inter diskont direktorja Stojana Šaterja, vložilo pobudo za presojo ustavnosti lani uveljavljene uredbe o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja. Izpostavljajo neenakopraven položaj v primerjavi s tistimi, za katere je bila z uredbo cena zamejena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta