Odmev: Čas je podcenil opozicijo, volitve postajajo komerciala

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
03.12.2018 16:10

Z dramatičnim finalom se je v Slovenj Gradcu končal drugi krog županskih volitev. Čas napoveduje kritično držo svojih svetnikov, Klugler vabi k sodelovanju. Politolog: Čas je podcenil opozicijo, volitve postajajo komerciala

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koalicija novoizvoljenega župana največje koroške občine Tilna Kluglerja (desno) in nekdanjega župana Matjaža Zanoškarja. 
Robert Balen

Tilen Klugler je zmagal s tesnim izidom s 4207 proti 3894, torej za vsega 313 glasov, pri čemer je dobil celo 34 glasov manj kot v prvem krogu, Andrej Čas pa 898 glasov več.
A premalo za ponovitev mandata, v Rotenturn se seli izzivalec. Konstitutivna seja občinskega sveta bo predvidoma 18. decembra. Sestava občinskega sveta je pisana, v 25-članskem svetu je dvanajst strank ali list, a pričakovati je, da Klugler z večino ne bo imel težav.
Že v osnovi ima skupaj 13 glasov (pet SD-jevih, tri Desusove, dva z Liste Povezujemo ter po enega iz SMC, Liste Borisa Raja in SLS), Časov blok podpornikov pred drugim krogom volitev (skupaj deset svetnikov) pa bi hipotetično lahko tvorili Slovenjegraška lista za mesto in podeželje (pet svetnikov), SDS (dva) ter NSi, LMŠ in SNS s po enim svetnikom. Edino Lista Andreja Breznika (ki ima dva svetnika) se pred krogom ni opredelila, a že sedaj napoveduje tvorno sodelovanje s Kluglerjem.
"Ne bomo igrali opozicije, že pred volitvami sem dejal, da bomo vsi vlekli voz v isto smer, delali bomo v dobro občanov in ne bomo se delili na vaše in vaše," pravi nosilec liste in tretjeuvrščeni na županskih volitvah Andrej Breznik. Klugler je s podporniki v Hotelu Slovenj Gradec slavil do jutranjih ur. "Z nikomer ne bom delal koalicije, se bom pa pogovoril z vsemi glede prihodnosti, vključili bomo tudi aktivnosti iz drugih programov vseh list in kandidatov. Od sedaj naprej ne bo več važno, ali je bil moj ali Časov podpornik. Odslej moramo delati naprej za Slovenj Gradec."

Čas: Pozorni na projekte in kadrovanje

Andreja Časa smo po prespani noči vprašali, ali bi se po napovedi umika iz politike še lahko vrnil: "Bog ne daj," je bil njegov prvi komentar. In kakšna bo drža "njegove" liste? "Predstavljala bo opozicijo novi politiki in se zavzemala, da ne nastanejo spremembe, zlasti pri zastavljenih evropskih projektih. Pozorna bo morala biti zlasti pri kadrovanju, ker bodo tendence zaposlovanja podpornikov in drugih, ki so financirali kampanjo."
Klugler odgovarja, da jih bo skušal pridobiti: "Upam, da jih bom prepričal z delom in poštenostjo, da ne bodo opozicija, ampak da bodo tvorno delali za prihodnost občine. Iti se opozicijo in koalicijo na lokali ravni ni v redu. Kadrovsko nimam izbranega niti enega kandidata za nobeno delovno mesto. Imeli bomo Kviaz, ki bo postavil odbore. Vsaj dva vršilca dolžnosti bo treba imenovati takoj, za Spotur, od koder odhajam in v občinski upravi, kjer mislim, da direktorici poteče mandat. Vsaj za nekaj mesecev bomo postavili vršilce dolžnosti, nato gremo v razpise."

To je kot prodaja izdelkov

In kako letošnje volitve v regiji vidi politolog in nekdanji direktor Ljudske Univerze Ravne Franc Juričan? "Slovenj Gradec je v nasprotju z Mariborom v preteklosti imel srečo pri županih. Zdi se mi, da se je Čas ukvarjal s projekti in prihodnostjo, da pa je podcenil opozicijo, ki tlela v mestu. Sicer je značilno, da so na Koroškem povsod zmagali županski favoriti in razen v Slovenj Gradcu ni sprememb. Volitve v občinske svete pa postajajo vedno bolj komercialna zadeva iskanja preferenčih glasov, kjer je dovoljeno skorajda vse - od podkupovanja do teženja ljudem na cesti in v stanovanjih. Zame je to zelo vprašljvo. Ko programi nič več ne štejejo. Treba bi bilo spremeniti zakon, še huje bo. To je kot prodaja izdelkov," je bil oster politolog.
V Ribnici na Pohorju pa so zaradi nepravilnosti pri izdaji glasovnice v nedeljo ponovno izvedli volitve za občinski svet v eni od enot in novi svetniki so postali Branko Sebanc, Marko Klemenc (oba SDS) in Rafko Cvetko (SD).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta