Ognjeni zublji družini Rotovnik uničili dom, akcija pomoči že stekla

Jasmina Detela Jasmina Detela
28.03.2022 16:02

Požar v Golavabuki, ki ga je gasilo okoli 70 gasilcev, je družini vzel dom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgorela sta ostrešje in zgornja etaža stanovanjske hiše družine Rotovnik.
Jasmina Detela

Družini Rotovnik iz naselja Golavabuka (po domače Čečovnik) v okolici Slovenj Gradca so ognjeni zublji v noči na nedeljo uničili stanovanjsko hišo. V njej ni praktično več nič uporabnega. V nekaj urah je bilo uničeno vse, kar so dolga leta ustvarjali in v kar so vlagali.

Rešil jih je tlakovec

"Mnoga leta smo se odpovedovali, vlagali, da smo lahko zgradili hišo. Zdaj pa tak šok, ostali smo praktično brez vsega. Ostrešje in zgornja etaža sta v celoti uničena, spodaj, kjer smo živeli, pa je vse namočeno. Prav tako elektroinštalacije po hiši, tako da smo zdaj brez elektrike," nam je v imenu družine vidno prizadet povedal Vlado Rotovnik. V hiši, ki so jo zgradili pred 17 leti, živita z ženo Branko, ob koncih tedna pa tudi sinova Rok in Domen. Na srečo sta bila minuli vikend oba doma.

Vlado Rotovnik
Jasmina Detela

Roka je sredi noči zbudilo pokanje. "Okoli pol dveh sem slišal, da na podstrešju nekaj poka. Strešnik je padel na tlakovce pred vhodom, to me je verjetno zbudilo. Ta eden, ki je padel, nas je vse rešil. Ko sem slišal pok, sem vstal in šel ven pogledat, kaj se dogaja. Hiša je bila že cela v dimu, vsi prostori. Verjetno je že nekaj časa gorelo, vse podstrešje je bilo v plamenih. Takoj sem zbudil punco, starša in brata, čez garažo smo šli na prosto in poklicali gasilce. Pripeljali so se v 15 minutah in začeli z gašenjem. Tudi sami smo poskušali gasiti, a ni nič delovalo, ogenj je bil premočan in zelo hitro se je širil. Verjetno je začelo goreti že kakšno uro ali več, preden sem se zbudil," razmišlja Rok.

Zgorela sta ostrešje in zgornja etaža stanovanjske hiše družine Rotovnik.
Jasmina Detela
Požar v Golavabuki. Zgorela sta ostrešje in zgornja etaža stanovanjske hiše družine Rotovnik. (foto: Jasmina Detela)
Jasmina Detela

Posredovala so vsa okoliška prostovoljna gasilska društva, skupno je požar gasilo okoli 70 gasilcev. "Treba jih je pohvaliti, saj so bili zelo požrtvovalni in so hišo gasili tudi od znotraj. Na takšen način so jo rešili. Če bi jo zalivali le od zunaj, bi pogorela do tal," je prepričan Rok. Družini so na pomoč priskočili mnogi sorodniki, prijatelji, sosedje in znanci. V nedeljo so v okviru obsežne čistilne akcije očistili notranjost hiše, predvidoma jutri bodo poškodovano ostrešje začasno pokrili s folijo.

Požar v Golavabuki. Zgorela sta ostrešje in zgornja etaža stanovanjske hiše družine Rotovnik. (foto: Jasmina Detela)
Jasmina Detela

K sreči v zgornji etaži ni nihče živel. "Inštalacije, vodovod, tlaki - to je bilo že urejeno. Keramika je še manjkala in ponekod vrata pa del pohištva. Domen bo letos magistriral, nameraval se je vseliti," je povedal Vlado. V neposredni bližini stojita garaža in hlev, obema objektoma so ognjeni zublji predvsem zaradi hitre intervencije gasilcev prizanesli. Prvo noč je družina prespala pri Vladovem bratu, zdaj si bodo začasno bivališče uredili nad garažo, kjer so živeli v času gradnje hiše. Pri Rotovniku so se včasih ukvarjali s kmetijstvom, zdaj hlev oddajajo v najem, saj je bil Vlado večkrat operiran na hrbtenici in je invalidsko upokojen.

So krive kune?

Vzroke še preiskujejo. Kot pojasnjujejo pri Policijski upravi Celje, je do požara prišlo v zgornji etaži stanovanjske hiše, kjer je v celoti pogorelo ostrešje. Vzrok je najverjetneje kratki stik na električnih vodnikih na podstrešju stanovanjske hiše. Tuja krivda je izključena. Vlado sumi, da so kune pregriznile kabel in povzročile kratki stik. Po prvih neuradnih ocenah je na stanovanjski hiši nastalo za okoli 200 tisoč evrov materialne škode.

Požar v Golavabuki. Zgorela sta ostrešje in zgornja etaža stanovanjske hiše družine Rotovnik. (foto: Jasmina Detela)
Jasmina Detela

Na srečo so imeli hišo zavarovano. "Upam, da bodo pošteni, da bo vsaj večji del stroškov pokritih. Zelo lepo so se odzvali tudi prijatelji, nekateri nam osebno donirajo, sredstva zbira tudi Rdeči križ. Pomoč je in zanjo smo zelo hvaležni, drugače pa ne bi šlo. Leta in leta smo gradili, tega ni mogoče sanirati čez noč. Želimo si, da bi se vsaj večji del sanacije uredil do zime," pravi Vlado.

Vlado Rotovnik
Jasmina Detela

Prizorišče požara si je v nedeljo ogledal tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler in zakoncema obljubil pomoč. "Zgodilo se je, kar se je zgodilo. Nesreča žal nikoli ne počiva. Ponudili smo jim minimalno finančno pomoč, župan lahko brez sklepa občinskega sveta odobri 2100 evrov za pokrivanje prvih stroškov. Obljubili smo jim tudi folijo za pokritje strehe in dovoz kesonov, kamor bodo lahko odlagali odpadke oziroma material. V kratkem jih bo obiskal cenilec, stekla je tudi humanitarna akcija. Če to ne bo zadostovalo za obnovo njihovega doma, bomo v bodoče še dodatno pomagali," je obljubil Klugler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta