Otroci iz vrtca in šole Šmartno so med škropljenjem v igralnicah

Jasmina Detela Jasmina Detela
08.05.2019 16:55

Slovenjgraška mestna občina bo naročila nov monitoring in šele potem ukrepala, če bo to sploh potrebno. Napovedi škropljenja hmelja bodo objavljene tudi na občinski spletni strani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hmeljišča v Mislinjski dolini. Območje v Šmartnu pri Slovenj Gradcu 
Petra Lesjak Tušek

Mestna občina Slovenj Gradec bo še letos ponovno izvedla monitoring tal, pridelkov in zraka ter na podlagi rezultatov ukrepala, če bo potrebno. Slovenjgraški župan Tilen Klugler je pridelovalce hmelja pozval, naj termine škropljenja sporočajo vrtcem in osnovnim šolam (OŠ) v bližini hmeljišč. Hmeljarji zagotavljajo, da so to počeli že doslej, po novem pa bodo napovedi škropljenja hmelja objavljene tudi na občinski spletni strani.

Starše skrbijo morebitni negativni vplivi

To so se med drugim dogovorili na sestanku, ki ga je s pridelovalci hmelja v Mislinjski dolini sklical župan. Prišlo je vseh enajst pridelovalcev, ki razpolagajo s 116 hektarji hmeljišč, kar je 4 hektarje več kot lani. Prav širjenje hmeljišč v bližino strnjenih naselij je bil tudi med glavnimi razlogi za ustanovitev civilne iniciative za varovanje okolja in zdravja občanov Civoz, saj se bojijo morebitnih negativnih vplivov uporabe fitofarmacevtskih sredstev na zdravje in okolje. Zaskrbljenost zaradi širitve oziroma bližine hmeljišč šolskim poslopjem je v dopisu, ki ga je v marcu poslal na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, izrazil tudi ravnatelj OŠ Šmartno Zdravko Jamnikar. Zahteval je jasne usmeritve, kako naj na šoli ravnajo oziroma organizirajo dejavnosti v njeni okolici ob tretiranju hmeljišč. Od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so nedavno prejeli priporočila. "Oblikovali bomo delovno skupino, ki bo na osnovi priporočil pripravila protokol ukrepanja ob tretiranju hmeljišč. Priporočajo, da ob škropljenju učenci ostanejo v učilnicah, ki se ta dan ne zračijo. Lani smo to že enkrat storili, ko smo prejeli obvestilo hmeljarja o škropljenju, tako bomo ravnali tudi v bodoče. Pripravili bomo tudi obvestilo za starše, ki bo objavljeno na spletni strani šole," pojasni Jamnikar. Hmeljarji pri tem poudarjajo, da je lastnik hmeljišča ob šoli in vrtcu že v preteklosti obe instituciji obveščal o nameravanem času škropljenja. Ob tem poudarjajo, da se večina škropljenja opravi v času od sredine junija do sredine avgusta, ko ni pouka. Letno se sicer škropi med štiri- in šestkrat. In še spomnijo, da je v bližini športnega igrišča star nasad hmelja, na skrajnem delu igrišča je bil lani izveden tudi monitoring zemljine in rastlin, v odvzetih vzorcih ni bilo opaženih ostankov sredstev, ki se uporabljajo pri škropljenju.

Kmalu nov monitoring

​Na sestanku so se dogovorili, da bodo hmeljarji tudi v prihodnje o škropljenju obveščali šolo in vrtec. Vabijo tudi druge, ki želijo prejemati obvestila, dogovorijo naj se z lokalnim hmeljarjem. Napovedi škropljenj bodo pošiljali tudi na mestno občino, ki jih bo objavila na svoji spletni strani. "Strinjali so se tudi s predlogom, da ob škropljenju postavijo obvestilne A-table, ki bodo mimoidočim sporočale, da na zemljiščih škropijo. NIJZ priporoča, da naj se hmeljišča v bližini šol in vrtcev večinoma škropi v času šolskih počitnic oziroma v poznem popoldanskem in večernem času ter med vikendi, ko izobraževalne institucije ne obratujejo," so sporočili iz občine.​
​Slovenjgraška občina bo kmalu naročila tudi nov monitoring zraka, vrtnin in tal. Na podlagi rezultatov bodo odločili, kako naprej. Med možnimi ukrepi občine - če bodo ugotovljeni negativni vplivi na okolje in zdravje ljudi, je sprememba občinskih odlokov. Med drugim odloka o splošnem redu, ki vsebuje tudi člen varovanja zdravja in okolja. Župan je hmeljarje tudi pozval, naj novih trajnih nasadov ne postavljajo v bližini strnjenih naselij ali izobraževalnih ustanov. Poskušali bodo poiskati drugačne rešitve, predvsem v smislu zamenjave zemljišč.

Hmeljarji nezadovoljni

Po sestanku smo govorili tudi s hmeljarji, ki so izrazili precejšnje nezadovoljstvo. "Iz slišanega je bilo razbrati, da župan hmeljarstvo jemlje zelo negativno. Moti ga slab krajinski videz, govoril je tudi o vplivu na zdravje, čeprav je bilo lani z monitoringom dokazano, da škodljivega vpliva ni," je povedal Jože Čas. Ponovil je že slišano, da škropijo po veljavnih predpisih, nadzira jih kmetijska inšpekcija. "Vsak nas lahko prijavi, če misli, da kaj ni v redu," pravijo hmeljarji, ki želijo, da jih občina obravnava kot uspešno in pomembno panogo. Občutek imajo, da je občina pod velikim pritiskom posameznikov iz civilne iniciative, s katero pa dialog ni možen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta