Pet let je raziskovala koroško kulinariko

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
23.10.2022 05:52

Doroteja Omahen v knjigi predstavlja 59 receptov koroške kuhinje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na predstavitvi knjige je zapel tudi Milan Kamnik. Na fotografiji skupaj z avtorico Dorotejo Omahen.
Sašo Radej

Avtorica, sicer Korošica, ki živi v Ljubljani, je več let skrbno zbirala recepte mam in babic iz vseh treh koroških dolin. Zbrane recepte v knjigi Kuharija po Koroško spremljajo odlomki proze in poezije v koroškem narečju, v katerem so napisani tudi štirje recepti. Knjiga je dragocen vir nesnovne kulturne dediščine, z njenim izidom se namreč recepti starih koroških jedi ne bodo pozabili in bodo ohranjeni tudi za prihodnje rodove. Doroteja Omahen je med življenjem v tujini ter med potovanju vseskozi prakticirala kulinariko številnih tujih krajev. Kot aktivna članica mednarodnega združenja SILA je uredila dvojezični kuharski knjigi SILA okusi sveta in SILA okusi Indije, zadnjih pet let pa se je s posebnim zanosom posvetila koroški kulinariki.

Sašo Radej

Poleg avtorice in urednice Omahnove, so pri nastanku knjige sodelovali še etnologinja Brigita Rajšter s strokovnim svetovanjem in uvodno besedo, prof. dr. Janez Bogataj, ki je poskrbel za recenzijo, oblikovalka Nataša Vuga, fotograf Tomo Jeseničnik, ilustratorka Alma Mimi Arnold, Anuška Viher in Bernarda Lasan, ki sta pomagali s pripravo jedi, Iva Potočnik je poskrbela za narečne zapise. Na predstavitvi knjige, to je pripravil Slovenski etnografski muzej, so zapeli Milan Kamnik in kvartet Zdovčeve dečve, po uradnem delu pa je sledila pogostitev z jedmi, ki so opisane v knjigi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta