Po aferi sadra na koroških poljih policija podala več kazenskih ovadb zaradi obremenjevanja in uničevanja okolja

PLT
03.08.2023 10:00

Ovadbe zoper pet fizičnih in dve pravni osebi. "Ovadeni pri zasledovanju lastnih ekonomskih interesov niso razmišljali o posledicah svojih dejanj in so brez "slabe vesti" onesnaženo sadro prodajali kmetom," poudarja policija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kup sadre, okolica Slovenj Gradca 
Jasmina Detela

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, Policijske uprave Celje, so zaključili preiskavo sumov storitve več kaznivih dejanj s področja okoljske kriminalitete - kazensko pravno kvalificiranih kot obremenjevanje in uničevanje okolja (po prvi in drugi točki prvega odstavka 332. člena Kazenskega zakonika, javnosti poznanega kot primer sadra na koroških poljih. Na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu so podali kazensko ovadbo za osem kaznivih dejanj obremenjevanje in uničevanje okolja zoper pet fizičnih in dve pravni osebi. Med ovadenimi naj bi bila tudi Steklarna Rogaška, ki je sicer trdila, da v svoji proizvodnji nima več svinca. Danes nam tega sicer niso ne potrdili ne zanikali. Med ovadenimi pravnimi osebami naj bi bilo neuradno še podjetje Intergas z Raven, s katerim je Steklarna Rogaška imela sklenjeno pogodbo za odvoz sadre, med fizičnimi osebami pa šoferji, ki so sadro odlagali na koroške kmetijske površine.

Koroški kmetje v začetku lanskega leta, v prepričanju, da gre za apno, ki ga uporabljajo za nevtralizacijo v tleh nastajajočih kislin, po najmanj 22 kmetijskih zemljiščih raztrosili približno 500 ton industrijske sadre, ki jim jo je po ceni 2,5 evra za tono, ponujal lokalni podjetnik. Slednji je, je ugotovila policija, zamolčal pomembna dejstva o izvoru sadre in njeni onesnaženosti s težkimi kovinami. Cena apnenčeve moke oziroma njej podobnih izdelkov, namenjenih PH nevtralizaciji, je v tistem času na trgu znašala petnajst evrov za tono.

Kupi sadre
Jasmina Detela

V predkazenskem postopku so ugotovili, da je sadra nastala kot stranski produkt zastarele ter uradno opuščene oblike proizvodnje steklenih izdelkov in da predstavlja okolju nevaren odpadek zaradi visoke vsebnosti zdravju škodljivih in nevarnih težkih kovin (svinca in kroma). Iz izvedenskega mnenja sodne izvedenke za področje ekologije izhaja, da so vrednosti svinca v odloženi sadri tako velike, da bi lahko naveden odpadek opredelili za svinčeno rudo. 

"Ovadeni pri zasledovanju lastnih ekonomskih interesov niso razmišljali o posledicah svojih dejanj in so brez "slabe vesti" onesnaženo sadro prodajali kmetom, ki se ukvarjajo s poljedelstvom in živinorejo, posledično pa dolgoročno poslabšali kakovost kmetijskih zemljišč, ob tem pa izpolnili tudi pogoje za prehajanje težkih kovin v prehransko verigo," še navaja policija.

Sadra sicer medtem še ostaja prisotna v okolju v Mislinjski dolini, več odloženih kupov, pripravljenih za odvoz, namreč še kar niso odstranili. Župan Slovenj Gradca Tilen Klugler je sicer ministrstvo za okolje pozval k odstranitvi kupov že spomladi. "Kupi sadre ostajajo na enakih mestih in v enakih količinah, kot so bili tam že lani. Zato smo ministrstvo ponovno pozvali, da čimprej stori vse za njihovo odstranitev, saj dnevno prejemamo klice in opozorila občanov. Postavili smo jim tudi rok. Zahtevamo, da se kupi odstranijo in odpeljejo na ustrezno deponijo do prvega maja," je aprila povedal slovenjgraški župan, ki je poudaril, da ga ne zanima, kdo bo tisti, ki bo kupe odpeljal. "Zahtevam, da se odstranijo predvsem v skrbi za zdravo okolje in tudi za nemoteno uporabo kmetijskih zemljišč," je poudaril.

Kot je za Večer župan povedal danes, so se vmes sestali na ministrstvu in tudi dogovorili za odstranitev kupov, a je situacija še danes nespremenjena - zataknilo se je pri vprašanju, kdo in kako bo kupe odpeljal in kako bo to financirano. Zato svoj tedanji poziv danes ponovno izreka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta