Po množični zastrupitvi vojakov in gasilcev s plinom v Črni: Sreča v nesreči pravilno in hitro ukrepanje vseh vpetih

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
17.08.2023 12:31

Podrobnosti delovne nesreče pri popoplavnih delih: V bolnišnico Slovenj Gradec in Topolšica, UKC Maribor in Ljubljana so jih po zastrupitvi z ogljikovim monoksidom peljali osem, kasneje še dva. Vsi že odpuščeni iz bolnišnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kegljišče Črna, kjer so čistili vojaki in gasilci 
Jasmina Detela

Urgentno, pravilno in učinkovito sodelovanje vseh - gasilcev, vojske, reševalcev, zdravnikov - je bilo odločilno, da množična nesreča zastrupitve vojakov in gasilcev z ogljikovim monoksidom v Črni na Koroškem sinoči ni bila za nikogar usodna. Potem ko se je zdelo, da se v Črni razmere umirjajo in sanacijska dela po poplavah napredujejo, je sledil še en nepričakovani udarec, ki bi lahko bil bistveno hujši od končnega razpleta. Med deli pri odstranjevanju posledic poplav v kletnih prostorih kulturnega doma, kjer je tudi kegljišče in kjer je večja skupina vojakov in gasilcev odstranjevala mulj in vodo, je namreč prišlo do izpostavljenosti in nato tudi zastrupitve udeleženih pri čiščenju z ogljikovim monoksidom. Ti prostori so namreč zaprti, nimajo oken, hkrati pa v njih uporabljajo agregat, ker še vedno tam ni elektrike. Neuradno je prav ta agregat povzročil izpust in izpostavljenost plinu, še isti večer so tudi kriminalisti in vojaška policija preverjali uradni vzrok.

Kegljišče Črna v sklopu Kulturnega doma, kjer so čistili vojaki in gasilci 
Jasmina Detela

Zdravnik Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske (SV) dr. Robert Carotta je v prvi izjavi opisal dramatično dogajanje v Črni: "Malo pred 18. uro smo prejeli klic o najverjetnejši zastrupitvi vojakov in gasilca pri prečrpavanju vode. Ob našem prihodu je bil s kisikom že oskrbljen pripadnik gasilcev. Po prvem pregledu suma na zastrupitev z monoksidom so gasilci tega v prostorih tudi potrdili z detektorjem. Malo po tistem je ponovno prispel klic, da je kolabiralo bistveno več ljudi, na koncu smo prišli do številke 32 izpostavljenih." Najprej so jih osem (pet slovenskih vojakov, tri makedonske in enega gasilca) prepeljali v nadaljnje zdravljenje v štiri bolnišnice: UKC Maribor in Ljubljana te bližnji Splošni bolnišnici Slovenj Gradec in Topolšica. Carotta je pojasnil, da so pri prevozu sodelovali trije helikopterji, vpeti poleg vojske pa so bili z vozili še Zdravstveno reševalni center Koroške (ZRCK) oziroma Zdravstveni dom Črna, gasilci, reševalna vozila nujne medicinske pomoči, tudi iz Zdravstvenega doma Velenje. Kasneje sta se slabo počutila še dva gasilca, ki so ju naknadno odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Vojaški helikopter v Črni na Koroškem, posneto v teh dneh poplavne sanacije
Petra Lesjak Tušek

Carotta je izpostavil še pomembno sodelovanje z Matejem Mirkacem, zdravstvenim koordinatorjem, diplomiranim zdravstvenikom iz ZRCK, ki je deloval v Črni ob nesreči, hkrati pa je poudaril tudi izredni pomen pravilnih postopkov prve pomoči gasilcev in vojaškega zdravljenja. Ustrezna je bila tudi razporeditev po bolnišnicah. Kar je ključno, je, da so bili kmalu vsi zunaj življenjske nevarnosti. Iz bolnišnic so jih odpuščali postopoma, danes (oziroma nekaj ponoči) so tako vseh deset že odpustili iz bolnišnic.

Po neuradnih virih sta bila dva življenjsko ogrožena, potrebno je bilo oživljanje. Ostale izpostavljene so sprva še zadržali v osnovni šoli v Mežici (kjer je vojaška baza) na opazovanju, če bi se komu stanje karkoli poslabšalo in bi nadzorovano ukrepali. Občina Črna je včeraj nato za prostore kegljišča odredila dodatne meritve, na podlagi katerih - ob predpogoju ustreznih parametrov - se bodo sanacijska dela lahko nadaljevala. Prostore pa zračijo skozi vhod.

Črna na Koroškem, center, poplavna sanacija
Petra Lesjak Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta