Po Olimplineu visoko nad zemljo poletiš kot ptica iz Azije v Afriko

Jasmina Detela Jasmina Detela
19.07.2021 18:00
V Črni že snujejo načrte, kako privabiti še več obiskovalcev. Lotili so se urejanja ferate Mučevo v soteski Žerjav, vzpostavili bodo otroški doživljajsko-plezalni park
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spust poteka visoko nad Črno. Foto: Boris KEBER
Boris Keber

Olimpline v Črni na Koroškem, ki je najdaljša neprekinjena jeklenica za adrenalinski spust v Sloveniji, je v začetku julija zabeležil eno leto delovanja. Gre za pravo adrenalinsko doživetje, saj je najvišja hitrost spusta čez 100 kilometrov na uro. Dogaja se približno 200 metrov nad zemljo, najvišje nad tlemi ste 219 metrov visoko, je povedal Primož Doler iz mežiškega podjetja A-Max. Skupaj s partnerko Natašo Lačen sta upravitelja 1260 metrov dolgega ziplina, ki je dobil ime po številnih olimpijcih iz tega koroškega kraja.

​Trema in adrenalin

Za obiskovalce so ga odprli 4. julija lani. Obisk je že prvo leto presegel pričakovanja; lani so našteli 2567 spustov, letos 536. "Obiskovalcev je več, kot smo pričakovali. Naložba je bila popoln zadetek v črno in nas je umestila še višje na turistični zemljevid Slovenije," je navdušena črnjanska županja Romana Lesjak, ki že snuje načrte, kako v občino privabiti še več obiskovalcev.

Spust po Olimplinu Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Med drugim so se lotili urejanja ferate (zavarovane plezalne poti) Mučevo v soteski Žerjav, odprta bo še pred koncem poletja. Vzpostavili bodo tudi otroški doživljajsko-plezalni park. Elemente so že naročili, zdaj je treba izbrati najbolj primerno lokacijo.

Nedavno je občinski svet obravnaval elaborat o oblikovanju cene za spust po jeklenici; cena ostaja enaka lanski, za spust je treba odšteti 40 evrov. "Cena pokrije stroške obratovanja in jo ohranjamo, čeprav je bila izražena tudi kakšna pobuda, da bi jo povišali. Treba je gledati širše, posredne koristi, ki jih imajo od tega kraj, gostilne, trgovine, prenočišča ... Tudi vzdušje v Črni je drugačno, pozitivno, turistično naravnano," opaža Lesjakova, ki je v juniju ob koncu predsedovanja Svetu koroške regije župane in oba koroška poslanca povabila na spust po Olimplinu.

Tudi najstarejši koroški župan Anton Kovše se je spustil. Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Večina jih je pred adrenalinskim spustom čutila nekaj treme, nervoze. Mislinjski župan Bojan Borovnik je priznal, da je začetno tremo hitro premagal. "Priporočam vsem, da pridejo v Črno, premagajo strah in se spustijo. To je res uživanje na nivoju. Zagotovo bom še prišel in s sabo tudi skušal pripeljati družino. Da bom užival v njihovem strahu," se je nasmehnil Borovnik. Tudi poslanec Jani Prednik je strahu navkljub užival. "Me je bilo kar strah, priznam. Prvi del je bil naporen, potem pa sem začel uživati," je povedal v smehu. Da je zipline odlično izhodišče za nadaljnji razvoj turizma, meni poslanec Jože Lenart. Prevaljski župan Matic Tasič, ki se je spustil že drugič, pa je dejal, da je bilo tokrat drugače, vzel si je čas in opazoval lepote okoli sebe. Za spust se je odločil tudi najstarejši koroški župan Anton Kovše, ki je konec maja dopolnil 80 let. "Enkratno, že nekaj časa sem se želel peljati. Strah me ni bilo, je pa brzina, ti kar sapo vzame. Zagotovo priporočam vsem, ki si želijo posebne izkušnje, da pridejo v Črno," je na cilju dejal Kovše.

​Štirje so si premislili

Da je zipline zelo hiter, pritrdi tudi Doler. "Hitrost spusta je do 120 kilometrov na uro, a se zaradi višine izgubi. Traja dobro minuto, odvisno od vremenskih razmer in vetra, kar je precej dolg let in imaš dovolj časa, da si lahko ogledaš, kam vse vodijo poti iz Črne na Koroškem. Marsikdo misli, da je na koncu sveta. In v resnici iz nje vodijo poti na vse konce sveta," pravi Doler, ki skupaj z ekipo 15 inštruktorjev in dveh šoferjev skrbi za čim bolj udoben, predvsem pa varen polet adrenalina željnih od Olvidine lukne (Obistove peči) do Kogelnikove kmetije. Ali povedano z drugimi besedami: iz Azije v Afriko, saj "zajla" povezuje omenjeni dve tektonski plošči.

Delovni čas Olimplina je od četrtka do nedelje, obvezna je predhodna rezervacija v Ticu Črna, kjer nam povedo, da za organizirane skupine omogočajo spuste tudi preostale delovne dni v tednu. Tam med drugim dobijo varovalno opremo in podpišejo izjavo, povezano s tveganji, saj se spust izvaja na lastno odgovornost. "Skorajda vsak nas vpraša, ali jo mora podpisati, ker bo padel," v smehu pove Matic Pečovnik, sodelavec v Ticu. Doler mu pritrdi: "Skoraj nihče ni povsem ravnodušen, ko pride v Tic. So pa običajno tisti, ki so v Ticu najbolj glasni, zgoraj bolj tiho."

Posebnih omejitev pri uporabi ziplina ni, spodnja meja telesne mase je 40 kilogramov, zgornja pa 130. Vsakega udeleženca skrbno stehtajo. "Kilogram ali največ dva premalo ali preveč še morebiti spregledamo, več ne. Nekaj smo jih doslej že zavrnili, saj je varnost na prvem mestu," poudarja Doler. Preverimo tudi, ali si je pred spustom že kdo premislil. "Doslej štirje, bili so že stehtani in oblečeni, ko so prišli na vrh ploščadi in videli strmino pod sabo, pa se niso želeli spustiti."

Spust po Olimplinu Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

To pa ni bila ovira za najstarejšega Črnjana Jožeta Kakerja, ki se je lani, pri 93 letih, odločil za ta adrenalinski spust. Bilo je tako fajn, da letos spet pride. Tudi zdravstvene težave povečini niso omejitev za spust, poudarjajo v Črni. "Gostili smo že gluhe in naglušne ter slabovidne. Tudi za invalide je poskrbljeno, pri prevozu nam pomaga Gorska reševalna služba Koroške," razloži Doler.

Med obiskovalci sicer prevladuje generacija v starosti od 30 do 50 let, največ je Slovencev. Želijo si, da bi v Črno privabili več tujcev. Pomembno se jim zdi povezovanje koroških turističnih ponudnikov in vsebin. "Vsi obiskovalcem nekaj ponujamo, res pa je, da ni vse na enem mestu. A po mojih izkušnjah razdalje zanje niso problem. Turistu je zanimivo, da je en dan na splavarjenju, drugi dan na Olimplinu, potem gre na izlet na Kope ... Ponuditi mu je treba doživetje. Turistične produkte na Koroškem imamo, treba je vzpostaviti večjo povezanost med ponudniki in oblikovati skupno promocijo," je prepričan Doler.

Da je povezovanje z drugimi akterji v turizmu smiselno, meni tudi županja: "V Črni omogočamo prenočitve na kmečkih turističnih kmetijah, nedavno smo uredili brunarico v Ticu Topla, po potrebi odpremo tudi hotel. Iščemo še dodatne rešitve za prenočitve, čeprav menim, da bi se morali povezati. Ne zdi se mi problem, da si turist ogleda Podzemlje Pece, prespi nekje drugje v Mežiški dolini, pride naslednji dan na Olimpline ..."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta