Po popravkih v Radljah novi pozivi k znižanju nadomestila za stavbna zemljišča

Urška Polanc Urška Polanc
09.10.2020 06:15

V odloku o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v občini Radlje po nadzoru ministrstva za okolje svetniki sprejeli nekaj sprememb, obrtniki in podjetniki pa so vnovič pozvali k popravkom NUSZ, tudi zaradi gospodarske krize

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po novih izračunih je NUSZ višji za podjetnike pa tudi lastnike nezazidanih stavbnih zemljišč. 
Tadej Regent

Občina Radlje ob Dravi je lani sprejela odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ki je izzval številna nesoglasja med radeljskimi svetniki in proteste podjetnikov v Radljah ob Dravi. Po novih izračunih je namreč dajatev bistveno višja za podjetnike pa tudi lastnike drugih nezazidanih stavbnih zemljišč. Da pa so posamezna določila novega odloka nezakonita, je letos ugotovilo ministrstvo za okolje in prostor (MOP) in občini določilo rok (po podaljšanju 30. septembra) za odpravo neskladnosti. V odloku so med drugim morali spremeniti dodatno točkovanje določenih posameznih dejavnosti, ki povzročajo motnje v prostoru. Namesto znižanja določenega odstotka točk za stavbna zemljišča, namenjena stanovanjski rabi, ki so podvržena različnim motnjam, kot so stalen čezmeren hrup (bližina prometnic, industrijskih in drugih hrupnih objektov), trajnejša onesnaženost zraka, motena dostopnost glede na konfiguracijo terena in prometni režim itd., je namreč občina dodala določen odstotek točk pri posameznih dejavnostih, ki povzročajo motnje drugim stavbnim zemljiščem (proizvodnja koksa, naftnih derivatov in razstreliv, rudarstvo, proizvodnja elektrike, bencinski servisi). Poleg tega je občina za oprostitev plačil nadomestila določila rok (31. januarja za tekoče leto), kar pa po mnenju MOP posega v pravice zavezancev, saj morajo imeti možnost uveljavljati oprostitve takrat, ko nastanejo pogoji oziroma okoliščine, na podlagi katerih so upravičeni do priznanja oprostitev.

Nepravilnosti zdaj odpravljene

MOP navaja še druge vsebinske pomanjkljivosti, gre za enako točkovanje dejavnosti na različnih območjih, pri čemer, opozarja ministrstvo, velja razmislek, ali imajo dejavnosti resnično enake pogoje, in dodaja, da bi bilo bolj smiselno razmisliti o razlikovanju pri dejavnostih med posameznimi območji na podlagi kriterija lege zemljišča. Da se o tem niso opredelili pri spremembi odloka, je na zadnji seji, ko so svetniki potrdili spremembe v odloku, opozoril svetnik SDS Robert Krivograd. Marinka Konečnik Kunst, direktorica ZUM, d.o.o., ki je sodelovala pri pripravi gradiva, je zagotovila, da so nepravilnosti popravljene, odpravljene so točke za povzročanje motenj v okolju in črtano je določilo, ki časovno omejuje vlaganje zahtev za oprostilo nadomestila, drugo so priporočila, ki jih po dogovoru niso upoštevali.

Krivograd je predlagal še, da se nadomestilo NUSZ vrne na raven, kot je bilo pred spremembo 2019., zavezancem pa naj za leto 2019 nadomestilo odpiše v višini 50 odstotkov odmere zaradi krize ob epidemiji covida-19. V letu 2021 pa naj se višina NUSZ vrne na raven pred spremembo. Konečnik Kunstova je pojasnila, da takšni odpisi niso zakoniti, odločbe so namreč bile izdane in so pravnomočno izvršljive.

Pričakovali posvet

"Pogovarjamo se tudi o politični odločitvi, dobili smo še en dopis Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Radlje ob Dravi, v katerem nas obrtniki in podjetniki ponovno pozivajo k razmisleku o višini NUSZ. Postavimo se v vlogo teh, ki se vsakodnevno borijo za svoja podjetja in dajejo službe in delovna mesta našim občanom," je pozvala svetnica SDS Alenka Helbl in dodala, da tudi tokrat k uveljavljanju sprememb javnost ni bila vključena, kot je v skladu s poslovnikom občine.

"Gospodarstvo je opozarjalo na sporen način sprejemanja novega odloka o NUSZ v preteklem letu, opozorilo na skrajno resno situacijo zaradi covida-19 in predlagalo, da se NUSZ za leto 2020 zniža, saj se nam napoveduje gospodarska kriza katastrofalnih razsežnosti, z ogromnim številom novih brezposelnih (napovedi po poteku veljavnosti državnih ukrepov pomoči). Ko se torej sprejema sprememba odloka, ki se najbolj dotika gospodarstva, bi pričakovali najmanj to, da se s predstavniki občine opravita razprava in posvet, kako sprejeti odlok, ki bo za vse najboljša rešitev," sporočajo obrtniki in podjetniki, združeni v OOZ Radlje, s predsednikom Blažem Cvarom na čelu. Izpostavili so še, da so lani z vrtcem svetnikom opravičevali dvig NUSZ, letos pa v postopku revizijskega postopka pojasnjujejo, da do leta 2025 med drugim načrtujejo odpravo likvidnostnih težav s povečanjem prihodkov iz naslova nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta