Po sodobnem vodovodu bo tekla dražja voda

Urška Polanc Urška Polanc
11.02.2019 17:46

Občine v porečju Drave poskušajo uveljaviti spremembe pri projektu. Muta bo sodelovala do aprila, nato bodo ponovno vztrajali pri vključitvi avstrijskega vira, na podlagi razpleta pa ubrali skupno ali samostojno pot.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina Muta
Urška Polanc

Nedavno je ministrstvo za okolje in prostor (MOP) zavrnilo vlogo za spremembo projekta, v katerega želijo na Muti vključiti šest hribovskih vodnih virov, od tega enega avstrijskega. Zdaj bodo občine spremembe skušale uveljaviti z aneksom k pogodbi, ki jih morajo oddati do 15. februarja. Projekt zagotovitve oskrbe s pitno vodo v porečju reke Drave, v okviru katerega gradijo vodovodni sistem v občinah Dravograd, Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi in Podvelka, je deležen velikih modifikacij, vrednih milijonov - črtanja, dodajanja, tudi v Radljah in Vuzenici. V aneksu, ki ga prilaga občina Muta, bodo sedaj le slovenski gravitacijski viri in ne avstrijski, ki pa ga občina Muta ne bo opustila, saj jim šesti vodni vir Staudacher pripada po notarskem zapisu in zemljiški knjigi deželne pokrajine Štajerske v Avstriji. Občina Muta je imetnik vodne pravice do pet litrov na sekundo, je poudaril župan Mute Mirko Vošner.
Spomnil je, koliko zapletov je že bilo v zvezi z dotičnim projektom, ko so občine od Mute zahtevale, da zaradi sprememb vodnih virov izda garancijsko pismo v višini 40 milijonov evrov, nato so morali pripraviti vlogo, ki jo je ministrstvo zavrnilo, zdaj poskušajo z aneksom.

Mirko Vošner
Urška Polanc

"Tako poceni vode ne bo več"

Med razlogi, zakaj so na MOP zavrnili vlogo, je bilo tudi tveganje, povezano s ceno vode, je dejal Vošner, a ta bi bila ob vključitvi vodnih virov, tudi avstrijskega, za prebivalce Mute cenejša. "Jasno, občine si ne želijo partnerja, ki bi imel 90 odstotkov voda iz gravitacije. Soočiti se bo treba z resnico, da projekt vodooskrbe ni samopostrežna trgovina brez blagajne na koncu, ampak je blagajna, ki se imenuje izračun cene vode za uporabnike," je dejal. Dodal je, da so ceno na seji občinskega sveta od Marijane Cigala, županje občine Dravograd, ki je vodilna pri tem projektu, želeli izvedeti tudi svetniki.
Medtem ko nam je Cigala povedala, da je o ceni vode - prvotno ocenjene na 1,23 evra, zaradi vseh sprememb v projektu še prezgodaj govoriti, je Vošner poudaril, da bo cena vode nekajkrat višja, saj se pri izračunu cene vode, uporabe omrežnine in amortizacije ne odštevajo evropska sredstva, ampak se vključujejo denar občin, državni in evropski denar. Osnova za obračun omrežnine bo tako kar 50 milijonov evrov. "Najbolj nas skrbi amortizacija, najprej je bilo rečeno, da se bo vanjo štel le del, ki ga je vložila občina, to je 15 odstotkov neto, zdaj bo treba računati vse, ni važno, od kod je denar. Na splošno pa mislim, da tako poceni vode, kot jo imamo sedaj, ne bo več, saj bodo prisotni drugi načini dezinfekcije, vodovod bo bolj moderen, ne bo več kloriranja, ampak ioniziranje. Dražja gotovo bo. Če ne drugače, bo morala kaj subvencionirati tudi občina, ljudje ne bodo zmogli," je povedala tudi Cigala.

Muta bi vodovod zgradila tudi sama

V občinskem svetu je prevladalo stališče, da lahko občina Muta sama zgradi vodovod s Pernic, zato bodo naredili študijo in to podrobno analizirali. A župan se s tem ne strinja, saj so v sklopu projekta vodooskrbe privarčevali 450 tisočakov, ko niso potegnili tretjega povezovalnega voda iz črpališča Abraziv do glavnega vodohrana na Gortini. Privarčevanega denarja ne morejo preusmeriti, takšna so evropska pravila, ampak mu morajo dati novo vlogo.
"Kot župan občine Muta podpiram, da se projekt vodooskrbe konča," je dejal. Občina Muta bo pri projektih do 30. aprila sodelovala, do konca bodo opravili svojo nalogo v skladu s projektom, od prvega maja naprej pa postavljajo robne pogoje, uveljavili bodo svoje pravice in zahteve (tudi iz šestega vodnega vira Staudacher v Avstriji). Vošner je zaključil, da bodo najprej počakali na odgovor z ministrstva, kaj je z dodatnimi slovenskimi viri, če viri ne bodo potrjeni, bodo ubrali eno do drugih poti - skupaj ali sami zase.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta