Poglejte, ena najboljših evropskih kmetij je na Koroškem

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
20.08.2019 16:22

Spanje v čebelnjaku in na seniku je le dodana vrednost. Gostje turistične Kmetije Lešnik nad Slovenj Gradcem so presenečeni, da sta skoraj vsa hrana in pijača pridelani doma. Krompir si lahko nakopljejo sami ali utrgajo domači paradižnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekološka kmetija Lešnik nad Slovenj Gradcem je nekaj posebnega.  
Arhiv Kmetije Lešnik

Ko se je okoli leta 1970 gost iz Nemčije ustavil na kmetiji Lešnik nad Slovenj Gradcem, si gotovo ni predstavljal, da bo od takrat naprej prav vsako leto dopust preživel v malem naselju Golavabuka. "Že dedek Martin Hartman je imel pred drugo svetovno vojno gostilno. V tistem času je bila to 'furmanska' gostilna. Konji so se napajali v vodnjaku, lastniki pa so se odžejali v gostilni. Zaradi vojne se je nato vse skupaj malo prekinilo, oddajati sobe za prenočevanje je nato pred približno petdesetimi leti začela mama," pravi Irma Hartman Javornik, ki skupaj z možem Albertom Javornikom skrbi za turistično kmetijo, ki že več kot 20 let nosi eko certifikat.

To je živa kmetija

​Čez nekaj tednov spet pričakujeta nemškega gosta, ki je v vseh teh letih postal že kot družinski član. "On najbolj uživa, ko nabira gobe, jih nato suši in poklanja prijateljem," pravi Irma Hartman Javornik, ki našteje več tujih kot domačih gostov. Tudi med našim obiskom jo večkrat "zmotijo". Francozinja je prišla sporočit, da se jima s partnerjem perilo še ni posušilo, zato bosta ostala še en dan, Nemci so pred odhodom prišli še po dva hleba domačega kruha.

Spanje ob čebelah je lahko za uro krajše

Ponosna sta tudi na čebelnjak, ki je v celoti gospodarjevo delo in v katerem lahko gostje celo prespijo. "Na čebelnjaku imamo sobo za apiterapijo. Lahko se samo počiva, lahko se tudi prespi. Sliši se melodija čebel, prijeten je prav tako vonj," pojasni Irma in doda, da je spanje v bližini čebel zaradi blagodejnih učinkov lahko za uro krajše. Poleg spanja v čebelnjaku je posebno doživetje tudi spanje na kozolcu, kjer je urejenih 25 postelj in senik, ki je med gosti, sploh tistimi, ki pridejo sicer s šotorom, še posebej priljubljen. 

 
Arhiv Kmetije Lešnik
Gostje lahko sodelujejo pri peki kruha. 
Arhiv Kmetije Lešnik

Za kmečka opravila poprimejo tudi gostje

Pri skrbi za kmetijo jima pogosto priskočijo na pomoč trije otroci. Karmen in Andrej sta sicer zaradi študija in službe veliko v Ljubljani, Martin pa srednjo šolo obiskuje v Mariboru. Pri večjih kmečkih opravilih pokličeta na pomoč sorodnike, zgodilo pa se je že, da so, ko sta bila na dopustu, za kmečka opravila poprijeli kar gostje. Z obiskom, pravita, sta zadovoljna, največ jima pomeni, če se ljudje vrnejo. Ali če ti kmetijo priporočijo prijateljem.
​Veliko priznanje je kmetija Lešnik prejela tudi letos, ko so jo bralci britanskega Guardiana uvrstili med 20 najboljših turističnih kmetij v Evropi. Za uvrstitev na prestižni seznam sploh nista vedela, izvedela sta šele, ko so jima to povedali gostje, ki po novem prihajajo tudi zaradi tega. Načrtov je še veliko, idej, pravita, ne bo zmanjkalo, bodo pa, to sta zagotovila, vseskozi velik poudarek dajali lokalni, doma pridelani hrani in pijači ter ohranjanju naravne in kulturne dediščine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta