Pohodništvo dijakov v digitalni dobi

Jasmina Detela Jasmina Detela
05.06.2023 11:08

Dijaki slovenjgraške gimnazije so v okviru projekta Hikeways med drugim pohajkovali po Pohorju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z dijaki na okoliških hribih 
Peter Jeromel

Združenje gorskih vodnikov Slovenije (ZGVS) kot partnerska organizacija skupaj z Gimnazijo Slovenj Gradec sodeluje v projektu EU sheme Erasmus+. To je program EU, ki podpira izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport v Evropi. Imenuje se Hikeways, njegova glavna ideja je izvajanje in promocija ter spodbujanje pohodništva dijakov v digitalni dobi.

Koordinatorji projekta so tri organizacije iz treh različnih držav - ZGVS iz Slovenije, Bridge Language Study House iz Cluja (Romunija) ter Centrum Edukacyjne EST iz Wadovic (Poljska).

Z dijaki na okoliških hribih
Peter Jeromel

Lani so izvedli tri delovna srečanja za osebje, ki dela na projektu. V Sloveniji so organizirali delavnico v okolici Bohinja in obdelali teme Navigacija na gorskih poteh s pomočjo sodobnih navigacijskih aplikacij na mobilnih telefonih, v Transilvaniji (Romunija) so obdelali Video produkcijo in storytelling, v Poljskih Tatrah pa Uvod v snemanje iz zraka za foto in video vsebine. V začetku poletja in jeseni so pripravili pohodniške ture z dijaki, vanje so vključene tudi vsebine predmetnika: zgodovina, geografija, biologija, tuj jezik ter druge obšolske dejavnosti, kot so fotografija in video produkcija. Poudarek je na uporabi sodobnih orodij za navigacijo ter drugih aplikacij na mobilnih napravah.

Z dijaki na okoliških hribih
Peter Jeromel

Pripravili so tudi tri izlete za dijake v Sloveniji ter skupne izlete s partnerskimi šolami in organizacijami iz Poljske in Romunije.

V minulih dneh so projekt gostili v Slovenj Gradcu. Vsak dan so izvedli pohodniško turo na okoliške hribe in gore, spoznavali naravo in lokalne znamenitosti. Prvi dan so se mudili na Pohorju in se podali od Partizanke do Ribniškega jezera, drugi dan so šli iz Tople preko Knipsovega sedla na Peco in preko votline Kralja Matjaža nazaj v dolino. V soboto pa so se s Poštarskega doma povzpeli na Uršljo goro in pot zaključili na Ivarčkem jezeru. V soboto se jim je pridružilo več dijakov slovenjgraške gimnazije.

Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta