Poljana ob 78-letnici zadnjih bojev: Z orožjem in vojno smo vsi poraženi

Urška Polanc Urška Polanc
13.05.2023 17:00

Ob spomeniku svobodi in miru na Poljani pri Prevaljah je danes potekala proslava ob 78-letnici zadnjih bojev druge svetovne vojne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Močno antifašistično sporočilo za mir, medsebojno spoštovanje, razumevanje in miroljubno sodelovanje širši, tudi mednarodni javnosti, so danes poslali s Poljane, prizorišču zadnjih bojev druge svetovne vojne. Ob spomeniku svobodi in miru so položili vence in se poklonili v zahvalo in spomin na vse padle borce, talce, žrtve umrle v taboriščih in izgnance. Prva ga je položila predsednica Državnega zbora Republike Slovenije Urška Klakočar Zupančič, ki je bila tudi slavnostna govornica. "Zaradi bojev, ki so se od 9. do 15. maja odvijali na Poljani, pravijo, da je Poljana polje mrtvecev, ker so po končani vojni vse žrtve z orožjem vred zakopali na poljanskih njivah. S koncem bojev na Poljani se je druga svetovna vojna zares končala na slovenskem ozemlju in tudi v Evropi. To je bila največja morija v Evropi, ki je zahtevala 60 milijonov življenj, razdejala je mesta in vasi in zarezala globoke rane v evropske narode," je povedala zbranim. Potrebno je neprestano ponavljanje - ne samo na dan, kot je današnji, ko se spominjamo enega zadnjih bojev med drugo svetovno vojno -, kaj se je res zgodilo med vojno, kdo je bil na kateri strani, je še opozorila. "Danes po svetu še vedno divjajo vojne, ena njih celo blizu nas. Zdi se, da se ljudje iz zgodovine ničesar ne naučijo, pa vendar verjamem, da si vsi zase, predvsem za svoje otroke in vnuke, želimo lepo in mirno prihodnost," je dejala, nato del še odpela in požela aplavz. "Svoboda je največ, kar lahko imamo. Zares smo svobodni takrat, ko v človeku prepoznamo samo človeka," je ponovila besede iz svojega govora na proslavi v Šoštanju ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju in vsem zaželela še lepo prihodnost in veliko svobode.

Poljana, Svobodi in miru Poljana, 78-letnica zadnjih bojev 2. svetovne vojne
Urška Polanc

 

Urška Polanc

 

Kraj veselja, pa tudi žalosti

Tudi na voditelja gibanja neuvrščenih, borca za mir v svetu, nekdanjega predsednika skupne države, maršala Josipa Broza Tita, ki je umrl v Univerzitetnem kliničnem centru 4. maja 1980 in brez katerega ne bi bilo Jugoslavije, so se spomnili na Poljani ob 78-letnici zadnjih bojev druge svetovne vojne na slovenskih in evropskih tleh. Obiskovalci, zbralo se jih je več kot petsto, so prisluhnili tudi recitaciji pesmi pesnika in partizana Karla Destovnika Kajuha, ki je padel pod streli okupatorja, star komaj 21 let. Proslave se je tudi letos udeležila borka narodnoosvobodilnega boja Valerija Skrinjar Tvrz: "Pridem s spoštovanjem sem zahvaljujoč mojim prijateljem, ki me vozijo. Jaz sem bila takrat v 14 diviziji šifrantka. Mi smo bili v Ivniku, ko je tu še ropotalo in smo poslušali gor odmev orožja."

 

Urška Polanc

 

Poljana, Svobodi in miru Poljana, 78-letnica zadnjih bojev 2. svetovne vojne
Urška Polanc

 

"Poljana je kraj, ki je za nas vse nekaj posebnega. Je zgodovinski kraj veselja in radosti ob koncu druge svetovne vojne, je seveda tudi kraj solz in trpljenja marsikoga v tistih neusmiljenih in tragičnih dneh, tednih in letih. Je kraj veselja ob eni najpomembnejših dobljenih bitk na Holmcu v osamosvojitveni vojni, zdaj pa je za nas vse, predvsem domačine, pa tudi ostale, kraj miru, spominov, srečevanj, kraj prijateljstva, sodelovanja in odpuščanja," je zbrane nagovoril župan občine Prevalje Matic Tasič. Opozoril je še, da pa prav v teh dneh, ko se vsi spominjamo zmagoslavja nad nacizmom in fašizmom ruska politika pozablja na svoj zgodovinski spomin in grozote druge svetovne vojne. "Svoje takratne zasluge in težnje po spremembi svetovnega reda želi nadgraditi s podobno morijo in grozovito vojno nad svobodno, neodvisno in demokratično državo in njenimi državljani. Na naše mlade moramo poleg zgodovinskega spomina, ki je izjemno pomemben, prenesti tudi sporočilo, da se noben konflikt ne rešuje z orožjem, z vojnami, kajti v njih smo poraženi vsi in čutimo vsi posledice," je zaključil. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta