Pomagajmo dvanajstletnemu Jaki iz Slovenj Gradca do dvigala, ki mu bo olajšalo gibanje na šoli

Jasmina Detela
14.04.2021 06:00
Šestošolec Jaka Šurc si želi, da bi bil v šoli pri gibanju čim bolj svoboden, da bi lahko videl še druge učilnice v pritličju ali nadstropju. Naložba v dvigalo je vredna okoli 100.000 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sošolci Jako poznajo že iz vrtca, sprejemajo ga takšnega, kot je, kar mu veliko pomeni, poudarja mama Katja Zbičajnik. 
Jasmina Detela

Dvanajstletni Jaka Šurc z Gmajne pri Slovenj Gradcu ni povsem običajen fant, njegovo otroštvo je drugačno. Rodil se je s težjo obliko cerebralne paralize. Jaka na more uporabljati nog, zato je na invalidskem vozičku, težave ima tudi na področju fine motorike in nima prostorske orientacije.

Je pa zelo bister fant, ki obiskuje šesti razred Druge osnovne šole Slovenj Gradec. Da bi bil tudi v šoli pri gibanju čim bolj svoboden, potrebuje dvigalo, ki stane okoli 100.000 evrov. Šola denarja za tako veliko investicijo nima, zato zdaj sredstva za nakup in izgradnjo zbira na različne načine.

Jaka na terapiji
Osebni Arhiv

Korona prekrižala tudi dobrodelne načrte

​Lani spomladi so na šoli načrtovali dobrodelni koncert, s katerim bi zbirali denar za šolsko dvigalo, a jim je načrte prekrižal koronavirus. Za namene zbiranja finančnih sredstev so Tomo Novosel, Miha Kolar, Miha Švalj in Dejan Pantner dobrodelno posneli tudi kratek predstavitveni film o njegovemu šolskem dnevu. "Želeli smo ga predvajati na dobrodelnem koncertu, ki bi ga vodil pevec in televizijski voditelj Blaž Švab, a je zaradi koronavirusa odpadel. Pred kratkim smo znova začeli zbirati denar. Preko spletne strani in facebooka smo delili kratek film o težavah našega gibalno oviranega učenca, ki se pri vsakodnevnem vključevanju v življenje in delo na šoli sooča z raznimi ovirami, še posebno z dostopom do vseh šolskih prostorov. Za finančno pomoč oziroma donacije smo zaprosili tudi številna podjetja in slovenjgraško občino, kjer so obljubili, da bodo najkasneje do začetka šolskega leta 2022/23 v proračunu zagotovili denar za investicijo," je povedala Nada Duler, ravnateljica Druge OŠ Slovenj Gradec. Na občini so potrdili, da bodo letos pripravili projekt, potem pa v skladu s finančnimi zmožnostmi pristopili k izgradnji dvigala. "Projekt je kompleksen in finančno najbrž previsok, da bi ga lahko financirali izključno z zbiranjem prostovoljnih prispevkov staršev in donatorjev, zato bomo v prihajajočem obdobju zagotovili ustrezna sredstva," so sporočili s slovenjgraške občine.

Jaka si pri gibanju pomaga kar s tremi invalidskimi vozički. Ko je šel na kosilo - šola je v treh etažah -, si je njegova spremljevalka pomagala s posebnim goseničarjem, ki ga je posodil javni zavod Spotur, a se je pogosto kvaril. Pa tudi vse prej kot lahko opravilo je bilo prestavljati 35- kilogramskega fanta z enega vozička na drugega, saj ni vsak voziček primeren za goseničarja. Letošnje šolsko leto zaradi operacije na hrbtenjači goseničarja ni priporočljivo uporabljati. Zato so šolski urnik oziroma pouk uredili na način, da vsi učitelji prihajajo v učilnico ob zbornici v pritličju šole. Tja mu prinesejo tudi kosilo, saj je jedilnica v kletnih prostorih. "Naša šola ima tri nadstropja. Dvigalo bo nuja najpozneje v osmem razredu, ko pouk poteka tudi v specializiranih učilnicah za fiziko, kemijo, gospodinjstvo ..., ki so tako v kletnih prostorih kot v prvem nadstropju," je odločna ravnateljica. Verjame, da jim bo s skupnimi močmi uspelo izpeljati investicijo. Vsi, ki želijo pomagati, lahko to storijo z nakazilom na transakcijski račun šole - SI56 0131 2603 0679 756, sklic 00 29009.

Jaka v šoli
Jasmina Detela

​Prestavitev na drugo šolo bi zanj pomenila kazen

​So pa veseli, da so ob sodelovanju s Spoturjem v tem šolskem letu odpravili problem s sanitarijami, saj šola nima stranišča za invalide. Jaka zdaj uporablja stranišče v športni dvorani, ki je s šolo povezana s pokritim hodnikom. Zelo je vesel, da je končno pridobil intimni prostor. To je zanj tako kot stanovanje, saj se lahko vanj zapelje sam in samostojno opravi osnovna higienska opravila. "Dvigalo si želim, da bi bil enakovreden ostalim učencem in tudi zato, da se celemu razredu ne bi bilo treba prilagajati. Poleg tega si želim videti tudi še kakšno drugo šolsko učilnico, zanima me, kakšna je učilnica geografije, saj mi je ta predmet zelo všeč. Najrajši pa imam matematiko," nam pove Jaka.

​Nekateri ljudje so sicer že izrazili pomisleke in predlagali, da bi lahko zaradi manjših stroškov Jako prestavil na Prvo OŠ, kjer je občina pred približno štirimi leti uredila dvigalo. Fantova mama Katja Zbičajnik te možnosti ne sprejema, saj je Jaka otrok s posebnimi potrebami, ima pa tudi vedenjske in čustvene motnje. "Da ga sredi osnovnošolskega izobraževanja prestavimo na drugo šolo, bi zanj pomenilo kazen in stres. Njegovi sošolci ga poznajo že iz vrtca, sprejemajo ga takšnega, kot je, kar mu veliko pomeni. To zanj predstavlja stabilno okolje. Tako in tako se že vse življenje borimo za njegov napredek, takšna premestitev bi lahko ves naš in njegov trud porušila."

Drugih gibalno oviranih učencev na šoli ni, a nihče ne ve, kaj bo prinesel čas. Bo pa dvigalo dobrodošlo za druge učence, ki so iz različnih razlogov občasno gibalno ovirani (denimo po operacijah) in jim ob zdravstvenih težavah pouk organizirajo v šolski knjižnici v pritličju šole, in tudi za starše. V preteklosti so denimo imeli učenko, katere mama je bila na invalidskem vozičku.

Na dražbi je tudi mandala brezrokavnik.
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta