Porazna demografska slika Koroške, ljudi je zmeraj manj

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
27.03.2019 11:11

Koroška bi v petih letih lahko zdrsnila pod 70.000 prebivalcev, med letoma 2040 in 2050 se lahko celo izpraznijo določena večja območja, svari Borut Iršič. Najbolj kritično v Mežiški dolini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Iršič, vodja projekta Europa Direct pri ALP Peca, profesor geografije in zgodovine: "Celotna napoved za Koroško je zelo črna, jaz bi to rad olepšal, pa ne gre."
Tomaž Ranc

Načrtno spremljate demografijo Koroške. Po uradnih podatkih se je od leta 1999 do 2018 število Korošcev zmanjšalo s 74.012 na 70.603. Kakšna so še vaša ključna opažanja?
"Izpostavil bi dve stvari – da izgubljamo število prebivalcev, v dvajsetih letih je Koroška izgubila več kot 3400 prebivalcev, in trend staranja prebivalstva. Čedalje več je starejših, mladi se odseljujejo. Vidimo, da indeks starejših ves čas narašča, indeks mlajših od 15 let pa je konstanten ali rahlo negativen. Ko bo to generacijo mladih potisnilo v srednji razred, od 15 do 65 let, je vprašanje, ali bodo še mogli zagotavljati oskrbo starejših in mladih na drugi strani."
Kaj grozi regiji in njenim občinam?
"Da se lahko določeno območje zaradi negativnih trendov povsem izprazni. Ob nespremenjenih pogojih bi Koroška v petih letih lahko padla pod 70.000 prebivalcev."
Katera območja so po vašem mnenju najbolj kritična?
"Najbolj kritična so območja Mežiške doline. Če gledamo razmerje med podeželjem in mestom, pa absolutno podeželska, od koder se mladi še bolj pospešeno odseljujejo v mestna jedra - nekaj tudi na Koroškem, večinoma pa kar v središče države ali večja mesta v državi, vse več v zadnjih letih tudi v tujino."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta