Poslovil se je Gašper Starc, dolgoletni snemalec RTV Slovenija iz Koroške

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
15.04.2024 21:00

V 75. letu starosti je umrl Gašper Starc, snemalec z Leš, ki je bil vselej predan delu in je dokumentiral dogodke v naši in zamejski Koroški. Iskrene sožalje družini, sorodnikom in prijateljem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gašper Starc
Petra Lesjak Tušek

V 75. letu starosti je umrl Gašper Starc, televizijski snemalec iz Koroške, z Leš na Prevaljah. Bil je prvi snemalec RTV na Koroškem, delo snemalca je opravljal tri desetletja, deloval je tudi na avstrijskem Koroškem. Sprva je bil zaposlen v Železarni Jesenice, nato v Železarni Ravne, od leta 1985 pa na RTV Slovenija. Zabeležil in dokumentiral je številne dogodke, njegova predanost filmskemu ustvarjanju in snemanju je iz ljubiteljske prešla v strokovno delo snemalca. Posneto gradivo je v arhivu RTV Slovenija.

Gašper je bil zavzet terenski delavec, na Koroškem je sodeloval predvsem z novinarji Slavkom Bobovnikom, Lojzetom Kosom, Tomažem Rancem, Duško Lah. Zanj čas ni bil kategorija, spal je ob telefonu in šel na teren ob katerikoli uri, v kateremkoli trenutku dneva. Bil je predan delu in zavezan poklicu ter nepogrešljiv soustvarjalec novinarskih vsebin v koroški regiji. "Biti snemalec ni le poklic, če ne delaš z dušo, z ogromno energije. Če nisi pripravljen vložiti svojega prostega časa, dela ne moreš dobro opravljati. Tudi v zasebnem življenju gledam vse z očmi snemalca. Vedno imam pri sebi kamero in telefon, saj nikoli ne vem, kdaj me kliče dogodek s terena. In vse, česar nisem posnel, bi morda lahko obžaloval," je dejal leta 2008 v portretu v Večeru. O zgodbah, ki jih je ujela njegova kamera, pa: "Zgodbe se vtisnejo. Veselih se zavedamo tisti hip, nato jih pozabimo, žalostne pa se vtisnejo v podzavest in se občasno spet odvrtijo, kot film v glavi."

Pokopan bo na Prevaljah, pogreb bo na pokopališču Barbara v četrtek, 18. aprila, ob 15.30, žara bo v poslovilni vežici od poldneva dalje. Družini, ženi s hčerkama, širšemu sorodstvu in prijateljem izrekamo iskreno sožalje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta