Pred festivalom Shots v Slovenj Gradcu: "Filmi in literatura so nujno potrebni"

Urška Polanc
29.07.2021 15:20
Šesti mednarodni festival kratkih filmov Shots v Slovenj Gradcu pred dvorcem Rotenturn pripravlja ekipa entuziastov, ki se vsako leto trudi za ohranjanje kvalitete in posebnosti priljubljenega festivala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festivalska ekipa je pripravljena. 
Urška Polanc

Ali letos bodo Shotsi, je vprašanje, ki ga pričakovanj polni domačini čez leto pogosto zastavljajo članom ekipe, prostovoljcem, ki že šesto leto zapored pripravljajo mednarodno priljubljen festival kratkih filmov Shots. "Ljudje sploh po tem težkem obdobju potrebujejo prireditve, obračajo se k filmu, literaturi ... Te stvari so nujno potrebne, kar se je pokazalo lani, ko je bil odziv ljudi po prvem zaprtju najboljši do zdaj," je povedal direktor festivala Tomo Novosel. Daleč od samoumevnega je, da si v Slovenj Gradcu, sploh ob poplavi filmskih festivalov, vsak večer filme ogleda kar petstoglava publika. Z opomnikom, zahvalo, da brez publike ni nobene prireditve, tako letos Slovenjgradčane navdušujejo tudi z vizualno podobo festivala. Med drugim je v mestnem jedru Slovenj Gradca postavljeno veliko ogledalo z napisom Brez vas ni nas, pred njim pa je dvajset praznih stolov, ki jih lahko zasedejo mimoidoči. "Ideja je, da se ljudje usedejo, kot da bi se usedli na prizorišče ali kam drugam in sebe vidijo v tem ogledalu. Zavedamo se, da je publika tista, ki drži festival pokonci. Zanjo delamo, imamo vzajemen odnos. Veseli smo, da lahko letos nadaljujemo lansko nadgradnjo festivala - podnapisi -, na kar so se ljudje zelo dobro odzvali. Da so filmi končno podnaslovljeni, je bila naša skrivna želja že dolgo časa," je razložil Novosel. Ko so pred leti pričeli festival, so namreč pričakovali, da bodo privabljali predvsem publiko med 15. in 25. letom starosti, a so se ušteli, saj je ta skupina najmanj zastopana. Največ obiskovalcev je namreč starejših od 35 let.

Letos prijavljenih manj filmov

Festival se prične v četrtek, 5. avgusta, ob 19. uri, v petek pa obiskovalce pred predvajanjem filmov čaka glasbeno druženje s skupino Koala Voice. Novosel zaradi koronakrize ni vedel, kaj pričakovati pri selekciji filmov, ki jo vsako leto opravi mesece pred festivalom: "Cel svet je bil med temi zaprtji držav zelo obremenjen, zelo me je zanimalo, kaj se bo zgodilo in kakšne bodo tematike. Glede na situacijo sem bil nato presenečen, da nismo prejeli dosti korona tematik, mislil sem si, da bo malo bolj zasičeno, a verjetno se bo ta tema še bolj obravnavala v prihodnosti. Še vedno prevladujejo družinski filmi, veliko prijavljenih obravnava vprašanje spola, tematika LGBT je zadnja leta v porastu. Če smo prva leta imeli bolj migrantske teme zaradi begunske krize, se to zdaj odraža v novih vprašanjih, ki se dogajajo po svetu."

Shots, Slovenj Gradec
Urška Polanc

Če je za festival animiranega filma Zebra značilen porast prijav filmov, saj so bili animirani filmi v tem času bolj dostopni - delali so jih lahko tudi doma, v manjših skupinah, z manjšo produkcijo, pa je pri igranem in dokumentarnem filmu drugače. "Skrbelo me je, kako bo s prijavami, in res, dobili smo jih za polovico manj, a še vedno 800," je povedal Novosel. Med filmi je tako izbral 14 filmov iz desetih držav, ki jih bodo predvajali v treh večerih. V soboto, 7. avgusta, bodo po predvajanju filmov podelili osem nagrad. Pri tem bodo tudi nekoliko evrovizijski, saj bo ob večerih za svoj najljubši film lahko glasoval tudi vsak posameznik.

Prebudili kulturni turizem

Novosel je uvodnik ob festivalu naslovil: "Postali smo samoumevni. Pa ne bi radi bili," s čimer sporoča, da je festival z leti postal že dodobra usidran v mestno dogajanje, s sodelovanji z javnimi zavodi, podporo lokalne skupnosti je postalo lažje, obenem pa jih ravno to skrbi, saj si želijo ostati posebni, drzni. Druge stvari, ki so bile nekoč zanje enostavne, pa so zdaj težje, še vedno namreč delo opravljajo prostovoljno, zato jim je delo vedno težje uskladiti z osebnimi stvarmi. "Čeprav nočete biti samoumevni, pa ste za lokalno skupnost to postali," jim odgovarja podžupanja Slovenj Gradca Martina Šisernik, ki pravi, da mesto vsako leto razgibajo, mu dajejo pozitivne vibracije, Slovenjgradčani so festival vzeli za svojega, Shotsom prilagajajo celo poletne dopuste.

V ekipi so zadovoljni, da so v Slovenj Gradcu prebudili tudi kulturni turizem: "Težko je v tem času dobiti dovolj prenočitvenih kapacitet, ljudje prihajajo iz Kočevja, Škofje Loke, Ljubljane, več obiskovalcev je tudi iz Avstrije. Veseli smo, da smo del te ponudbe, da ljudje prihajajo. Veliko je tudi mednarodnih gostov, letos 16." Ob festivalu namreč poteka še zelo lep, a pred očmi javnosti nekoliko skrit del festivala, ko gostom od jutra do večera predstavljajo svojo domačo regijo. Družijo se že od osme ure zjutraj in jim predstavljajo različne dele Koroške. "V Slovenj Gradcu je že sicer veliko turistov, a ko pridejo tako, z namenom, je to pika na i," razmišlja Novosel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta