Prepoznavne prireditve za več turistov na Koroškem

Urška Polanc Urška Polanc
28.01.2019 20:32

Minuli vikend v Črni beležili dober turistični obisk, tradicionalna gradnja gradov kralja Matjaža privabila dvakrat več obiskovalcev kot leta prej. Postopno do turističnih blagovnih znamk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradovi kralja Matjaža v Črni na Koroškem - nočno prizorišče ob baklah 
Boris Keber

Čeprav je koroški turizem daleč od popolnosti, mnogo je namreč še neizkoriščenih potencialov, se je z leti na zemljevid Koroške usidralo kar nekaj tradicionalnih prireditev, ki privabljajo tuje in domače obiskovalce. Na seznam najpopularnejših turističnih atrakcij zagotovo spadajo tradicionalni gradovi kralja Matjaža, prireditev, ki so jo minuli vikend v Črni priredili že 27. leto. To, da so letošnjo gradnjo gradov kralja Matjaža iz Podpece prestavili v dolino, v center Črne, se je izkazalo za dobro potezo.
Letos so stopili korak naprej, nam je povedala županja Črne Romana Lesjak, ki je ocenila, da je bila Črna minuli vikend tako polna kot v času turističnega tedna. "Bilo je zelo živo, ljudje so hodili peš od Mušenika do prizorišča, si ogledali kraj in se zadržali tudi pri lokalnih gostincih," je povedala. Obiskovalci so zasedli tudi vse prenočitvene kapacitete, ki jih premore Črna, nekateri so šli prespat tudi na Sleme. Samo v enem dnevu je prireditev obiskalo toliko obiskovalcev - 5000, kot jih je prejšnja leta v dveh dneh. Podobno število obiskovalcev so našteli tudi v nedeljo, ko je v Črni mrgolelo otrok, po šivih je pokal tudi šotor, kjer so za obiskovalce priredili dober spremljevalni program. "Bistvenega pomena je tudi spremljevalni program, tudi v prihodnje bomo ostali na tej lokaciji, določene stvari pa še bolj dodelali. Del snežne vasi bomo ustvarili že prej, mogoče dodali ledeni šank, nasploh pa skušali privabiti še več graditeljev," je pojasnila.

Gradovi kralja Matjaža Črna na Koroškem - nočno prizorišče ob baklah. 
Boris Keber

Zgodovina, tradicija in druženje

V Črno so se minuli vikend vrnili tudi brigadirji in brigadirke, ki so ta del Koroške spoznavali že poleti, ko je občina Črna gostila študentsko delovno brigado. "V Črni smo spletli dobre odnose, zato smo se brez obotavljanja vrnili. Prvič smo se sicer preizkusili v grajenju snežne skulpture, a nam je to predstavljajo izziv," je v imenu desetih študentov, ki so sodelovali, povedala Bernarda Jeraj iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM). Da jim ni bilo težko poiskati motiva, vezanega na ta del Koroške, je povedala, saj so jo v času, preživetem v Črni, dodobra spoznali. Zgradili so snežno skulpturo - vhod v rudnik in rudarja, s katero so zasedli prvo mesto. Ker se v prireditvi prepleta fizična aktivnost, zabava, druženje, zgodovina in tradicija, bodo z največjim veseljem prihajali tudi naslednja leta.

Boris Keber

Turisti v Slovenj Gradcu štiri dni

Številne prireditve, ki privabljajo večje število turistov, se zvrstijo tudi drugod, na primer v Slovenj Gradcu. Zadnji dve leti je bila ena bolj obiskanih prireditev v Slovenj Gradcu Srednjeveški preludij – dvodnevni festival srednjeveških doživetij. Na prireditvi se ne le prikazujejo srednjeveški običaji, temveč so obiskovalci pozvani k sodelovanju na različnih nivojih - sredstvo plačevanja so srednjeveški novčiči, obiskovalci si lahko sposodijo srednjeveške obleke, sodelujejo lahko pri različnih opravilih, nam je pojasnila Zala Loparnik iz Javnega zavoda za turizem, šport, mladinske in socialne programe (spotur).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta