Primož Suhodolčan, prejemnik najvišjega priznanja občine Ravne: "Brez mladih bralcev mene kot pisatelja ne bi bilo"

plt
12.04.2023 19:00

Novi nagrajenec občine Ravne je za Večer poudaril, da nagrada ni samo njegova. "Delil jo bom s šolskimi skladi naših šol," se je zavezal priljubljeni pisatelj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primož Suhodolčan z županom Tomažem Roženom.
Bogdan Tušek

Pisatelj Primož Suhodolčan je novi nagrajenec občine Ravne na Koroškem, najvišje priznanje, nagrado domače, ravenske občine, mu je župan Tomaž Rožen ob občinskem prazniku na današnji slavnostni seji občinskega sveta v Koroški osrednji knjižnici izročil za ustvarjalno delo na področju otroške in mladinske literature ter slovenskega filma in s tem za pomemben vpliv na življenje, razvoj in ugled občine. Suhodolčanov opus je izjemen, zajema okoli 40 knjižnih izdaj vse od leta 1994, med drugim tudi scenarij za film Košarkar naj bo. Suhodolčan je eden najbolj priljubljenih in branih slovenskih avtorjev, je tudi ambasador humanitarnega programa ZPMS Pomežik soncu, akcije Peljimo jih na morje RK Slovenije, programa Svit in vseživljenjskega učenja LURA ter sodeluje tudi v ekipi Časorisa ob izboru Face leta. "Ta nagrada ni samo moja. Brez mladih bralcev mene kot pisatelja ne bi bilo. Zato bom to nagrado delil s šolskimi skladi naših šol," je za Večer poudaril Suhodolčan, ki ni le pisatelj, ampak tudi promotor branja.

Prejemnik velike plakete občine je Prostovoljno gasilsko društvo Kotlje (ki slavi sto let delovanja in ga sestavlja 137 članov) za predanost in pomoč ob nesrečah ter trajen prispevek k ugledu in razvoju občine, velike Prežihove plakete harmonikar Klemen Rošer, velike Klančnikove plakete Krista Dekleva, nekdanja alpska smučarka, in Boris Kotnik, upokojen učitelj športne vzgoje. Plaketo občine sta prejela prostovoljca v četrtni skupnosti Dobja vas Viljem Toplak in Maksimiljan Sirk, Prežihovo plaketo glasbenik saksofonist Gregor Šteharnik, dr. Manja Miklavc in Ivana Prislan za izjemne dosežke na področju literarnih del in večanje prepoznavnosti kulturne dejavnosti. Klančnikove plakete so se razveselili ekipa starejših dečkov Odbojkarskega kluba Fužinar ob izjemnih dosežkih preteklega leta, ko so osvojili naslov državnih prvakov, Mitja Jež za strokovno delo, ki daje pečat odbojki, ter dijakinja Tina Vrhovnik, dejavna tako na športnem kot kulturnem področju.

Bogdan Tušek

Tokratni občinski praznik poteka na Ravnah v znamenju več dogodkov: 130-obletnice rojstva Prežihovega Voranca, ki jo obeležujemo letos, slovesnega podpisa Zelene zaveze slovenskega turizma in 70-obletnice Koroških lekarn.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta