Prirejanje podatkov pri projektu ZKŠTM Ravne odneslo denar iz Mežiške doline

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
18.02.2019 17:06

Zahtevek za izplačilo za okoli 30 tisoč evrov vredni in že izvedeni projekt kolesarske proge na Poseki zavrnjen zaradi več nepravilnosti. Aleš Logar, direktor ZKŠTM, očitke o odgovornosti zavrača in jo prelaga na A.L.P. Peca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oznake za kolesarski flow trail na Poseki pred DTK Ravne. Pozimi je na Poseki smučišče. 
Petra Lesjak Tušek

Potem ko je Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) Ravne pod taktirko direktorja Aleša Logarja že uredil kolesarsko progo na Poseki in tudi v celoti porabil denar za projekt, za katerega je pričakoval nekaj manj kot 30 tisoč evrov iz Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ter napovedal tudi eno zaposlitev v okviru projekta, v nasprotju z načrti tega denarja sploh ne bo dobil. Agencija je namreč zavrnila zahtevek za izplačilo sprva odobrenega denarja, ki ga je (tudi) za ta projekt vložil LAS Mežiške doline.

Oznake za kolesarski flow trail na Poseki pred DTK Ravne. Pozimi je na Poseki smučišče. 
Petra Lesjak Tušek

Prirejene pogodbe

Zapleti prej in nadaljnji, ki se že odvijajo in bodo očitno še sledili, so neugodni. Kot so nam pojasnili z Agencije, so namreč pri obravnavi zahtevka ZKŠTM Ravne, ki ga je vložil LAS Mežiške doline, ugotovili več nepravilnosti.

Oznake za kolesarski flow trail na Poseki pred DTK Ravne. Pozimi je na Poseki smučišče. 
Petra Lesjak Tušek

Ne prijavitelj, le izvajalec

Kaj sedaj, ko denarja za že izvedeno ni in ko so poleg tega na dlani očitki o prirejanju podatkov? Direktor ZKŠTM Aleš Logar se ne čuti odgovornega in odgovornosti za razplet tudi ne sprejema. Nasprotno, krivdo pripisuje podjetju A.L.P. Peca, kar je medtem tudi že pisno pojasnil občini Ravne, potem ko se je skupščina LAS Mežiške doline nedavno seznanila z epilogom dogajanja.

LAS Mežiška dolina, A.L.P. Peca 
Petra Lesjak Tušek

Pri drugih brez težav

Direktorica A.L.P. Peca Viktorija Barbič pa je pojasnila, da so imeli v postopku odobritve več možnosti dopolnitev in da so projekte povsem ustrezno dopolnjevali tudi drugi prijavitelji, pri katerih je bilo to potrebno. Vloga A.L.P. Peca je, da nudi strokovno podporo, opozori na posebnosti, potrebno dokumentacijo, ki jo morajo predložiti, a ustrezne vsebine morajo vseeno zagotoviti prijavitelji, kar je tudi običajna praksa.
Več projektov se je dopolnjevalo, pa so bili na koncu vsi ostali potrjeni in pri dodelitvi denarja ni bilo težav. Barbičeva opozarja, da so pri ZKŠTM zagotavljali delovno mesto, ki torej zdaj ne bo izpolnjeno in bo zato vseeno v nadaljevanju vplivalo tudi na LAS Mežiške doline, o čemer je že seznanjen tudi ravenski župan Tomaž Rožen.
Prejšnja predsednica sveta ZKŠTM Irena Oder (po lokalnih volitvah je svet javnega zavoda na novo sestavljen, a je ta tematika še vezana na prejšnji svet) je pojasnila, da je bil svet s projektom seznanjen, sama pa je podpisala pogodbo, vezano na delovno mesto, potem ko je bila ta pripravljena za določen čas z ustreznim virom financiranja. Pred tem so ji iz ZKŠTM kljub drugačnemu dogovoru posredovali pogodbo za nedoločen čas, s čimer pa se ni strinjala in zato prvotne verzije tudi ni podpisala.
Rožen je s posledicami zavrnjenega projekta za LAS Mežiške doline že seznanjen. Hkrati sicer ta trenutek še ni mogoče reči, koliko sredstev je za LAS Mežiške doline s takim razpletom dokončno izgubljenih. Uspešnost LAS-ov (v Sloveniji jih je 37, na voljo za razporejanje denarja po ciljih pa je v kvoti nekaj več kot šest milijonov evrov) se namreč meri na podlagi štirih kriterijev, po katerih se razporedi denar - zato je lahko izgubljeno več od zgolj enega projekta (odvisno, koliko LAS-ov je izpolnilo kriterij delovnega mesta in koliko se posledično deli, je pa na tem kazalniku približno 1,5 milijona evrov). Rožen bo zato tudi pri treh občinah Mežiške doline preveril možnost, da delovno mesto pri ZKŠTM sofinancirajo, če bi s tem izgubili manj denarja. Podpora drugih je sicer malo verjetna, saj je ZKŠTM ravenski javni zavod, res pa razplet zdaj vpliva na celotno dolino. Župan še pravi, da občina oziroma iz občinskega proračuna izgubljenega denarja ZKŠTM ne bo zagotovila in da tega v proračunu, ki so ga sprejeli na zadnji seji, tudi niso predvideli. Logar tako zdaj za kritje nima rešitve - tudi če bi uspel z odškodninsko tožbo, denarja ne bi (pri)dobil takoj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta