Pritiski delodajalca pred napovedano stavko v Sij?

V treh koroških družbah, kjer bodo delavci jutri stavkali, direktorji in vodje oddelkov delavce danes sprašujejo, ali so za stavko ali ne, pri čemer so se morali delavci pisno opredeliti. Sindikati delodajalcu očitajo pritiske in poskuse omejevanja stavke, v Siju pa očitke zavračajo in pojasnjujejo, da morajo zgolj ugotoviti, kdo bo delal in kdo ne oziroma koristil ure ali dopust za stavko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Koroški sindikat SKEI v družbah SIJ - Slovenska industrija jekla očita delodajalcu, da skuša pred jutrišnjo stavko s pritiski na delavce stavko omejiti oziroma jo preprečiti. Skei je včeraj dokončno pozval k jutrišnji opozorilni stavki, ki bo dve uri potekala v treh koroških družbah skupine SIJ - Metal Ravne, Ravne Systems in Zip center. Razlog je v tem, da z delodajalci niso dosegli dogovora glede zvišanja plač. Te naj bi se - tako zahtevajo sindikati - do 1. decembra izenačile z višino minimalne plače. A očitno vse ne bo šlo gladko, saj, kot so nas danes obvestili predstavniki Skei konference družb Sij Ravne, so direktorji oziroma vodje obratov hodili po obratih in od delavcev zahtevali, da se morajo opredeljevati glede stavke - kdo je za in kdo proti, in sicer pisno.
"Po naši oceni gre za kršitev zakona o varstvu osebnih podatkov, saj lahko vsak delavec vidi, kako so se opredelili drugi delavci. Gre za izvajanje neke vrste pritiska na zaposlene v smislu preprečitve oziroma omejitve stavke, kar je nedopustno. Če s tem ne bodo prenehali, bomo zoper vodstvo SIJ vložili prijavo na inšpektorat za delo in vložili kazensko ovadbo zoper vodstvo SIJ," je odločen Boris Štriker, predsednik Skei konference družb Sij Ravne.
V Siju očitke zavračajo. Pojasnjujejo, da so obrazce delavcem v podpis glede stavke dajali ne le zato, da bi ugotovili, kdo bo stavkal in kdo delal in tako organizirali delo, temveč tudi, ker morajo delavci za stavko nameniti svoje ure oziroma dati dopust. O tem, da namenijo ure oziroma dopust, so se - ker gre za interesno stavko - posvetovali s pravniki. Poudarjajo, da njihov namen ni omejevati ali kakorkoli preprečevati stavko, da nikakor ne pritiskajo na delavce, kot tudi ničesar ne kršijo. So pa zaradi varstva osebnih podatkov (GDPR direktiva) po očitkih sindikata zdaj vseeno prekinili s tem načinom zbiranja podatkov, bodo pa, tako v Sij, kljub temu morali v dogovoru s sindikati najti način, da pridejo do seznama stavkajočih, o čemer so se pred tem tudi že sporazumeli s sindikati, razlagajo v Sij. Svoje stališče o stavki bodo jutri podali tudi direktorji družb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta