Prve odpovedi delavcem Adienta Slovenj Gradec prihodnji teden

Jasmina Detela Jasmina Detela
25.06.2021 07:20
Do konca leta bodo odpustili glavnino od 430 delavcev. Na drugi strani velike potrebe koroških delodajalcev in tudi tistih iz savinjsko-šaleške regije, povprašujejo po proizvodnih delavcih, iščejo tudi nekatere druge profile
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adient Slovenj Gradec bo postopno odpuščal vse do dokončnega zaprtja. Foto: Sašo BIZJAK
Saso Bizjak

V slovenjgraškem podjetju Adient, ki je v ameriški lasti, so lastniki marca presenetili z novico, da bodo do konca letošnjega leta zaprli proizvodnjo, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov. Delo bo izgubilo vseh 430 zaposlenih. V začetku prihodnjega tedna bodo vročili prvih 150 odpovedi pogodb o zaposlitvi.

Nove službe bodo iskali sredi poletja

Delavcem jih bodo razdelili v ponedeljek, 28. junija, in v torek, 29. junija. Dobili so tudi že vabila na prejem odpovedi po urah, in sicer delavci, ki delajo v programu penjenje vzglavnikov in montaža ter v šivalnici. "Delavci, ki bodo prejeli odpovedi pogodb o zaposlitvi, imajo tridesetdnevni odpovedni rok, to je do konca julija. Bodo pa medtem večino časa doma in prejemali 100-odstotno nadomestilo, nekateri imajo še dopust in ga bodo koristili v tem času," je pojasnil predsednik podjetniškega sindikata Bojan Rošer. Kot še doda, so poskrbeli tudi za 79 najbolj ogroženih članov sindikata (za samohranilce in primere, ko sta oba partnerja zaposlena v podjetju). Ob pomoči Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije so zanje pridobili solidarnostne pomoči.​ ​Kot je znano, Adient proizvodnjo seli na Slovaško in v Srbijo.

V podjetju ta čas obveščajo delavce glede postopkov prenehanja zaposlitve, o možnostih dodatnih izobraževanj in prekvalifikacij ter tudi, kje najti novo zaposlitev. ​​​"Zavod RS za zaposlovanje, območna služba Velenje, sodeluje v postopku prenehanja zaposlitve delavcem, tako po zakonu o delovnih razmerjih kot tudi glede nudenja pomoči in informiranja o izvajanju storitev zavoda in olajšanja prehoda v evidenco brezposelnih oseb in uveljavljanja pravic po zakonu o urejanju trga dela," je pojasnila vodja Urada za delo Velenje in Mozirje Branka Škulj Nussdorfer. Kot dodaja, bodo njihovi predstavniki prisotni tudi ob vročanju odpovedi delavcem zaradi takojšnjega informiranja o nadaljnjih postopkih, pravicah in možnostih. Večjih težav z novimi zaposlitvami delavcev ne pričakujejo, saj trenutna ugodna gospodarska situacija omogoča njihovo zaposlovanje v različnih koroških podjetjih in širši regiji. Najpogosteje delodajalci povprašujejo po delavcih v predelovalnih dejavnostih.

Ponujenih preko 400 delovnih mest

Potrebe po prihodnjem zaposlovanju delavcev Adienta med koroškimi podjetji in tudi širše je zbrala Gospodarska zbornica Slovenije, Koroška gospodarska zbornica. Njena nova direktorica Katja Pokeržnik pravi, da so skupaj z Adientom stopili v projekt iskanja potencialnih zaposlovalcev. Kontaktirali so koroška podjetja in tudi podjetja v savinjsko-šaleški regiji glede prihodnjih potreb po delavcih. "Stvar je zelo živa, saj se potrebe vsakodnevno spreminjajo. Preko 400 delovnih mest je trenutno ponujenih zaposlenim v Adientu. V večini gre za zaposlitve v proizvodnji, iščejo pa tudi strokovne delavce v nabavi, komerciali, varnostnike, vzdrževalce, kontrolorje ... Glede na situacijo na trgu, ko je brezposelnost nizka, je priložnosti ogromno," ugotavlja Pokeržnikova. Da bi zaposlili delavce Adienta, je medijem sporočilo tudi že več podjetij (Gorenje, Plastika Skaza, Sij).

Da bodo v prvi fazi odpustili 150 delavcev, ki bodo o tem obveščeni do konca junija, je potrdila tudi direktorica komuniciranja v Adientu Claudia Steinhoff. Preostalih 250 delavcev bodo odpustili do konca letošnjega leta (po naših podatkih 18 avgusta, okoli 70 septembra ...). V podjetju so že pripravili oceno vrednosti objektov, višine oziroma zneska ne razkrivajo. Tudi zanimanje potencialnih kupcev za stavbe oziroma hale je, prav tako niso sporočili, kdo so in od kod. Po naših informacijah so interesenti iz tujine in iz Slovenije, neuradno se omenja ena izmed koroških družb.

Adient Slovenj Gradec (foto: Saso Bizjak)
Saso Bizjak

Spomnimo, da je slovenjgraška družba Adient, ki je (bila) četrti največji zaposlovalec v regij, poslovala pozitivno, zaposleni so delali kakovostno. Poslovno leto 2019 je zaključila z 90 milijoni evrov prihodkov, kar je desetina manj od leta 2018, pri čemer so, kot je razvidno iz poslovnega poročila, ustvarili 3,4 milijona evrov dobička, kar pa je slab milijon evrov več kot leto prej. Vendar se je lastnik vseeno odločil za zaprtje obrata, kot razlog pa navedel slabe razmere v avtomobilski industriji, dodaten udarec naj bi jim zadala še epidemija novega koronavirusa. Podjetniškemu sindikatu je s pomočjo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije v pogajanjih sicer uspelo doseči višje odpravnine, kot jih določa zakon.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta