Prvi šolski dan po poplavah: Ko si bomo lahko umili roke, bomo veseli

Urška Polanc Urška Polanc
01.09.2023 06:00

Vsi učenci v začetku šolskega leta ne morejo v šolo s kombiji in avtobusi, saj so ceste prenevarne ali zaprte, več jih bodo zato do šole pripeljali starši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črnjanski šolarji bodo lopate zamenjali za šolske klopi. 
Andrej Petelinšek

Predvsem z zaporami glavnih cest in dostopnostjo do šole so se včeraj ukvarjali na ravenski gimnaziji. Potem ko so bili nekaj časa brez vode, s tem zdaj težav nimajo, včeraj so jim sporočili tudi, da je spet pitna. "Pridobivamo informacije o zaporah cest, da lahko o tem obveščamo učitelje, učence in starše. Pouk bomo seveda imeli, kolikor dijakov bo, jih bo. Začnemo petnajst do osmih. Za prve letnike bo potekal malo dlje, ostali pa tako že vedo, kako stvari potekajo. Težava je predvsem z avtobusnimi povezavami do Raven, predvsem zaradi zapor glavnih cest. Tisti, ki do šole ne bodo mogli, bodo opravičeni izostanka, vse gradivo bodo dobili preko spleta, učbenike bodo dvignili naslednji teden. Dijakom, ki so imeli težave pri poplavah in imajo kakšne posledice, smo zagotovili tudi psihološko svetovanje in materialno pomoč, računalnike ...," nam je povedal Dragomir Benko, ravnatelj Gimnazije Ravne na Koroškem.

Za prevoz prosijo starše

Osnovna šola Mežica je bil še pred dnevi zatočišče za vojsko, a so jo danes spet zasedli učenci. Večjih posebnosti ob začetku pouka nimajo. "Vojska je za sabo pospravila in se umaknila, da smo lahko vse pripravili. Imeli smo številne donatorje, učenci, ki so bili v ujmi oškodovani, prihajajo po šolske pripomočke. Šola ni bila ogrožena, ker smo vezani na plinovod, je edini primanjkljaj plin, ki je težava po celi dolini. A nam je hišnik uredil jeklenke, tako da bomo lahko tudi v tem pogledu zastartali. Voda je zdaj preverjeno pitna, če bo kateri učenec imel kakšno težavo, imamo pripravljeno tudi nudenje psihosocialne pomoči. Želimo si začeti brez drame, panike, da šola služi svojemu namenu in gre življenje normalno naprej," nam je povedala Barbara Prevorčič, pomočnica ravnatelja na Osnovni šoli Mežica.

Nekoliko drugače je v Črni na Koroškem, kjer imajo večje težave s prevozi otrok v šolo. Kar tretjina učencev (60 do 70) je vozačev, a zdaj na treh relacijah - Topla, Koprivna in Bistra - ne morejo nuditi organiziranega prevoza občine zaradi poškodovane ceste. Otroke bodo v šolo do nadaljnjega vozili starši. "Z njimi se dogovarjamo individualno. Tam so ceste zelo nevarne in ne more peljati kombi. Tudi za starše ni najbolj varno, a morajo v službo. To je izhod v sili. Glavna stvar je, da se uredijo ceste, a glede na obsežnost vemo, da bo nekaj časa trajalo. Otroci radi prihajajo v šolo, če kateri ne bo mogel, bo to najmanjši problem. Vsi si želimo vzpostaviti sistem, kot je bil včasih, da sta vozni red, kombi. V centralni šoli v Črni je sicer 201 otrok, trinajst jih je na podružnični šoli Žerjav, tretjina jih je vezana na šolski prevoz, ki že v osnovi ni enostaven, gre za zahtevne gozdne ceste na višinah. Voda je v redu, težava je še plin, upamo, da bo ob kurilni sezoni vzpostavljen, da nam ne bo treba iskati alternativnih virov. A zdaj nas to še ne skrbi, bo pa težava, če ga čez kakšen mesec še ne bo," nam je povedal ravnatelj OŠ Črna na Koroškem Mitja Pranjič. Dodal je še, da imajo tudi zaposleni, ki prihajajo s smeri Raven, težave zaradi zapore glavne ceste, saj se jim pot v službo po drugih poteh precej podaljša.

Roke si očistijo z osvežilnimi robčki

Na Prevaljah, tako v vrtcu kot na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje, težava ostaja pitna voda. "Pripeljejo nam tisočlitrsko cisterno, voda iz nje služi za kuhanje, pranje sadja, zelenjave, otrokom pa za zdaj roke očistimo z osvežilnimi robčki. Prvi rezultati so že pokazali, da je voda v redu, a upravljavec ne more zagotoviti, da je vseskozi neoporečna. Pri nas je ne zmanjkuje, a po ceveh je marsikaj, zato ravnamo preventivno. Otroci so navajeni že od doma, da si z vrčkov nalivajo v lončke, sicer pa je pri nas tako že cel mesec. Vmes smo bili čisto brez vode, a smo tudi to rešili. Na srečo nismo bili poplavljeni, a voda bo, kot kaže, problem še nekaj časa. Ko si bomo lahko umivali roke, bomo veseli," je razmere strnila Ana Buhvald Pori, pomočnica ravnateljice za vrtec OŠ Prevalje.

Tudi v šoli sanitarno vodo imajo, a jo lahko uporabljajo samo za umivanje rok in splakovanje stranišč. Medtem ko jim pitno vodo dovažajo gasilci, da jo lahko uporabljajo kuharice, nam je povedala ravnateljica Andreja Tinta. V razredih je na voljo voda v plastenkah. So pa do tik pred zdajci na šoli zaključili gradbena dela, obnavljali so električno inštalacijo in vgradili dvigalo, saj se je ob nepričakovanih poplavah v avgustu vse zamaknilo, pri čiščenju pa so ta teden pomagale tudi učiteljice. Pouk bo prve dni potekal po urniku, bodo pa tudi tukaj otroci imeli težave s prevozi, zaprta bo denimo cesta v smeri Prevalje, odcep Šentanel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta