Ravne kot invalidom prijazne: Najprej fokus na celoto, zdaj na posameznika

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.12.2021 06:00

V večini odpravili arhitektonske ovire v mestu in tudi v nekaterih naseljih, zadnje obdobje več proračunskih sredstev porabijo za odpravo ovir in nakup pripomočkov pri posameznikih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Damjan Hovnik, predsednik Društva paraplegikov Koroške 

Jasmina Detela

Občina Ravne na Koroškem je v zadnjih desetih letih, odkar se je vključila v projekt Občina po meri invalidov, izvedla precej naložb za izboljšanje dostopnosti gibalno oviranim. Za invalidsko problematiko v okviru aktivnosti, ki sodijo pod okrilje sveta za invalide, namenijo od 30 do 50 tisoč evrov na leto. Poleg tega lahko invalidska društva dobijo tudi druga občinska sredstva, občina pa se trudi pridobiti še evropska sredstva za ureditev težav, s katerimi se srečujejo invalidi.

Največji problem so stopnice

"Če je bilo mesto Ravne pred desetletjem neprijazno do invalidov, se je to zaradi naložb, ki smo jih izvedli tudi ob sodelovanju invalidov, društev in nekaterih podjetij, spremenilo na bolje, vsaj kar zadeva odpravo arhitektonskih ovir," je dejal ravenski podžupan in predsednik sveta za invalide Aljaž Verhovnik. Kot poudarja, invalidi ne pričakujejo le sočutja in pomoči, predvsem si želijo, da bi jim omogočili čim bolj samostojno življenje. To lahko uresničijo ob pomoči občine, ki nekatere ukrepe izvaja samostojno, v okviru javnega razpisa pa omogoča tudi sofinanciranje nakupa invalidskih pripomočkov in naprav.

Ravenska občina se je v projekt Občina po meri invalidov vključila pred desetimi leti, listino pa je prejela dve leti pozneje. Ustanovljen imajo svet za invalide, ta čas izvajajo že tretji program za izboljšanje kakovosti življenja invalidov v občini. Prva leta so več pozornosti namenjali odpravi arhitektonskih ovir predvsem v središču mesta in tudi v večjih naseljih (predvsem v luči dostopa v javne prostore, ureditev robnikov pločnikov), v zadnjem obdobju pa precej proračunskih sredstev porabijo za odpravo ovir in nakup pripomočkov pri posameznikih. V letošnjem letu so denimo sofinancirali ureditev klančine pred vhodom v večstanovanjski objekt na Javorniku, naložba je bila vredna okoli devet tisoč evrov, pomagali so pri nakupu notranjega dvigala, transportnega vozička in aparata Innowalk, klančin, zložljive montirane rampe za pomoč pri vstopu v vozilo ...

Damjan Hovnik,  predsednik Društva paraplegikov Koroške , na poti iz občinskega poslopja

Jasmina Detela

Na Ravnah so denimo izrazit problem vstopi v večstanovanjske bloke, ki imajo pri vhodu stopnice. "To so v vsakdanjem življenju invalidov velike ovire, katerih ureditev pogosto terja precej denarja. S sofinanciranjem poskušamo reševati to problematiko, nemalokrat na pomoč priskočijo tudi društva in podjetniki," je izpostavil Verhovnik.

Skrbijo tudi za obnovo in zagotavljanje dodatnih parkirnih mest, namenjenih invalidom. Pomagajo še slepim in gluhim, na semaforjih v občini so uredili tipke za slepe, v občinskih objektih slušno zanko. Izvajajo tudi t. i. mehke vsebine, denimo sofinancirajo prometne delavnice za dijake drugih letnikov Vozim, vendar ne hodim. Bili so med prvimi občinami, ki so v sodelovanju s podjetjem Kopa razvile posebno aplikacijo za pametne telefone. Mestni e-vodnik zajema osnovne informacije o institucijah na območju občine. Dvaindvajset obrtnikov sodeluje v akciji Obrtniki, prijazni do invalidov, to pomeni, da pridejo k njim na dom in jim tako omogočijo svoje storitve. Dolgoročno si želijo urediti še dvigalo v občinski mestni hiši.

Koroška invalidom prijazna regija

Da je sodelovanje z ravensko občino, ki ima posluh za potrebe in pobude invalidov, dobro, je potrdil tudi predsednik Društva paraplegikov Koroške Damjan Hovnik. Društvo sicer šteje 32 članov, ki želijo biti aktivni udeleženci v odnosu do koroških občin. Sodelujejo pri projektih v vseh dvanajstih koroških občinah, velika večina jih je že pridobila listino Občina po meri invalidov - tudi koroška kot regija ima naziv prijazna invalidom. "Največja težava za paraplegike na invalidskem vozičku so stopnice. Naš član se je poškodoval, do stanovanja ima sedem stopnic, in ko se je vrnil z rehabilitacije, ni mogel iz stanovanja. S projektom, nakupom stopniščne ploščadi, ki se je zaključil pred tremi meseci, je tako dobil 'druge noge'," je povedal Hovnik. Opozoril je, da nekatere koroške občine za društvo ne prispevajo nič, saj imajo v svojih pravilnikih kot pogoj za pridobitev sredstev sedež društva. Za preostala društva, ki delujejo na področju občine, pa nimajo posluha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta