Razkuževalniki rok v blokih: Ne gre čez noč, najprej se zberejo ponudbe

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
06.10.2020 06:00

V Stanovanjskem podjetju Ravne pravijo, da morajo za uresničitev sklepa o razkuževalnikih najprej zbrati ponudbe, odločitev pa bodo sprejeli lastniki. O ceni še ne upajo govoriti, predvidevajo pa, da lahko upravniki dosežejo nižjo ceno kot lastniki sami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Stanovanjskem podjetju Ravne pričakujejo, da se bodo lastniki stanovanj odločili za nakup razkužilnikov preko upravnika. Če bodo izbrali isti tip, pričakujejo tudi, da lahko dosežejo nižjo ceno.
Tomaž Ranc

Potem ko je vlada zaradi zmanjšanja tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom sprejela odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, se odpira več vprašanj, kako je sploh mogoče odlok udejanjiti do srede, 7. oktobra. Upravniki večstanovanjskih stavb morajo ob vhodu v stavbe in v dvigalo zagotoviti namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok. Namestitev opravi upravnik sam ali zagotovi, da to opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa eden od etažnih lastnikov, če upravnik nima na razpolago dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba.

Presenečeni, a ne po vsebini

Boštjan Udovič, direktorZbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije, se je, kot smo poročali, odzval, da po vsebini sklep ni problematičen. "Spomladi smo nasprotovali sklepu o obveznem razkuževanju površin, zdel se nam je pretiran, priporočali pa smo našim članom, naj tam, kjer se da, namestijo razkužilnike v dogovoru z etažnimi lastniki. Večji problem je, da je bil sklep sprejet v petek zvečer z uveljavitvijo takoj, a to je neizvedljivo, saj se jih ne da niti kupiti. V Sloveniji je kakih 15.000 stavb in še več vhodov, in če moraš razkužilnike nameščati še pred dvigala, je to velik zalogaj. Domnevam, da nekateri upravniki že imajo razkužilnike, tam, kjer so se o tem že dogovorili z etažnimi lastniki, drugi pa bodo morali dobiti ponudbe. Če bodo vsi naenkrat skočili, so tudi cene višje," meni Udovič.

Prepričan je, da bodo upravniki sklep začeli uresničevati takoj, vendar to, kako hitro, težko oceni. "Upravniki so sicer dobro organizirani. Še vedno to bo strošek, a zanemarljiv v primerjavi s tem, da bi se moral kdo sprehajati po bloku in razkuževati stavbe. Tako kot so razkužilniki nameščeni po trgovinah, podjetjih in poslovnih prostorih, je prav, da so nameščeni tudi po stanovanjskih stavbah. Lahko pa bi sprejeli sklep in rekli, da naj ga uresničijo v tednu dni, razen če mislijo, da imajo upravniki razkužila kar na zalogi," doda Udovič.

Jakičič: Potrebujemo vsaj tri tedne

Kako se odzivajo upravniki? Benjamin Jakičič, direktor Stanovanjskega podjetja Ravne, ki upravlja več kot 10.000 stanovanj na Koroškem, Gorenjskem in v Ljubljani, je dejal, da bodo sklep upoštevali, vendar ukrepa ne bo mogoče uveljaviti čez noč.

"Pogovarjamo se se z nadzornimi odbori blokov, nekateri pravijo, da bi nabavljali sami, ampak to mora biti tudi formalno urejeno. Smo v fazi pridobivanja ponudb, mnogi tudi sami pokličejo, a se bojim, da zalog nimajo in bodo dvigovali cene. Naredili smo mini konferenco z upravniki, najprej moramo obvestiti etažne lastnike, zbrati ponudbe razkužilnikov, jih pokazati na objektih, potem pa se bodo lastniki sami odločili za tip razkužilnika," pojasni Jakičič.

"Malo nerodno je, da je bil sklep objavljen v petek, ko greš težko v akcijo. Lastniki se lahko odločijo tudi drugače, tako, da so proti, upravniki jih bomo seveda takrat opozorili, da kršijo predpis in so lahko kaznovani ter da s tem sami prevzamejo odgovornost," opozarja.

Po sklepu vlade odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu, ampak po oceni Jakičiča bi v Stanovanjskem podjetju za uresničitev sklepa potrebovali minimalno tri tedne, saj morajo etažni lastniki potrditi izbiro razkužila, zatem mora upravitelj skladno z zakonom pridobiti tri ponudbe in jih predstaviti lastnikom, nato pa ti sprejmejo odločitev. "Ne moremo iti v trgovino in reči, dajte mi 500 razkužilnikov. Nekateri se odločijo za stenske, drugi za samostoječe ... Ne moremo sami odločiti, ker nas lahko etažni lastniki zavrnejo," še opozarja.

Pa je možno, da bi lahko razkužila nabavili sami? "Tudi, večinoma pa pričakujemo, da se bodo odločili za nakup preko upravnika. Če se bodo odločili za isti tip, lahko dosežemo nižjo ceno. Če bomo na Koroškem izvedli ukrep za vse, bomo dejansko potrebovali čez 600 razkužil, v prvi fazi pa zagotovo 100, preden bomo lahko opravili informiranje in izbiro," meni direktor.

V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, namestitev zagotovijo lastniki v njih, še določa vladni sklep. Nadzor pa bodo opravljali inšpektorji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta