Razstava Nine Stopar na Ravnah: Preplet plesa, poezije in likovnega izraza

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
06.06.2022 09:20

Ambientalna postavitev, delo Korošice Nine Stopar, bo na ogled do srede avgusta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava bo na ogled do 13. avgusta letos.
Andreja Čibron Kodrin

V Galeriji Ravne, ki deluje v sklopu Koroške galerije likovnih umetnosti (KGLU), so odprli razstavo Srečevanje telesa kot dotikanje spomina v odtisu barve. Avtorica je Nina Stopar, ki je po diplomi iz slovenskega jezika in filozofije najprej skoraj desetletje poučevala na srednji šoli, potem zaključila magisterij iz estetike, kasneje pa se profesionalno posvetila umetnosti in lani končala še magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Ukvarja se tudi s plesom in je učiteljica vadbe 5Ritmov. Je tudi pesnica, letos je izšla njena prva pesniška zbirka Poljubi in besede. Živi in ustvarja v Žerjavu in Ljubljani.

"Razstava je drugačna od običajnih, gre za nenavadne in abstraktne slike. Iskati podobe zunanjega sveta v njih je odveč," je pojasnil kustos Jernej Kožar. Slike Nine Stopar so po njegovem mnenju skladna celota treh področij njenega delovanja, poleg likovnega izraza še pripisane poezije in plesa. Slike velikega formata namreč niso nastale s klasičnimi slikarskimi orodji, temveč med plesom in z ustvarjanjem z vsem telesom. Poleg klasičnih materialov je uporabila še druge, denimo PVC-folijo, celofan, suhe rože in živalsko kožo. Posebej za aktualno razstavo pa je nastal cikel 80 manjših del v klasičnih tehnikah, spodbujenih ob razmišljanju o človekovi minljivosti, avtorica se je namreč usposabljala tudi za prostovoljko v hospicu.

Serija Sic transit gloria mundi, barvni in grafitni svinčnik, suhi in oljni pastel in akril na papir (foto: Andreja Čibron Kodrin)
Andreja Čibron Kodrin
Na razstavi je na ogled tudi nekaj del velikega formata, na fotografiji sliki Za J, ki se boji praznine in Telo ljubezni. V vitrini so na ogled tudi njene skicirke.
Andreja Čibron Kodrin

Slika Tudi nevesta ima črno luknjo kot vsaka galaksija je nastala na razstavišču in je po avtoričinem pojasnilu utelešenje skozi njeno intuicijo. "Je spontana kreacija, ki se dogaja, ko je telo odprto." Rada ustvarja tudi s "plastiko", materialom, ki je zaznamoval njeno generacijo, ker je trpežen in prosojen.

Obiskovalci razstave si lahko ogledajo tudi video o slikarkinem ustvarjanju, njen "portret" je delo dr. Uroša Zavodnika. Razstavo spremlja tudi katalog v slovenskem in angleškem jeziku, v njem so objavljene tudi pesmi Nine Stopar.

Odprtje razstave je pritegnilo veliko obiskovalcev; na fotografiji delo Nine Stopar Vroča barva življenja - čakam te NYC/Abstrakten odtis želje/, akril in voščenka na PVC-folijo, 407 × 247 cm, 2021.
Andreja Čibron Kodrin
Delo Nine Stopar z naslovom Tudi nevesta ima črno luknjo kot vsaka galaksija, akril, oljni pastel, živalska koža, posušeno cvetje in PVC-folija na platno, 444 × 215 cm, 2022. Delo je nastalo posebej za aktualno razstavo.
Andreja Čibron Kodrin
Nina Stopar, v ozadju njena slika Kolektivna jaz (akril, akrilni sprej, voščenka, plastika, PVC-folija, papir in živalska koža na platno, 317 × 215 cm, 2021)
Andreja Čibron Kodrin
Nina Stopar je vsestranska umetnica.
Andreja Čibron Kodrin
Ob odprtju razstave je Nina Stopar v performansu predstavila svojo poezijo ob glasbeni spremljavi Jureta Praperja.
Andreja Čibron Kodrin
Ob odprtju razstave je Nina Stopar med gibanjem po prostoru recitirala svojo poezijo ob glasbeni spremljavi Jureta Praperja.
Andreja Čibron Kodrin
Nina Stopar, direktorica KGLU dr. Andreja Hribernik in kustos razstave mag. Jernej Kožar
Andreja Čibron Kodrin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta