Razstava v galeriji raum AU v Slovenj Gradcu: Kulturne prakse in javni prostor otrokom, ne le odraslim

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
02.12.2023 09:31

Razstava Archivio Utile: Kazimirjev paviljon umetnika Ištvana Išta Huzjana po umetniški rezidenci pri Pinu Poggiju in v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ištvan Išt Huzjan in Jernej Kožar v galeriji raum AU 
Petra Lesjak Tušek

Prijeten kulturni uvod v praznični december v Slovenj Gradcu je bilo še pred jutrišnjim Ta veselim dnevom kulture, ko bo med drugim brezplačno za ogled aktualnih razstav odprta Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU), odprtje razstave Ištvana Išta Huzjana v prostorih raum AU v Slovenj Gradcu. Urška Čerče in Rado Poggi tokrat v galeriji raum AU gostita umetnika in teoretika, ki je v ospredje postavil javno infrastrukturo in otroka. Kazimirjev paviljon je stena, zavita v obliki dveh črk S, visoka 150 centimetrov in sezidana iz opeke na zelenici v javnem prostoru, namenjena razstavljanju otroških umetniških del. Na ta način, ko so razstavljene slike prilagojene otrokom (so na višini njihovih oči; očišče je navadno nekje med 150 in 160 cm, prilagojeno torej povprečnemu odraslemu in je za otroke previsoko), se lahko otroci počutijo povezane v svet odraslih, odrasli pa hkrati bolje razumejo otroke. Avtor je ob odprtju, ko sta vsebino dela predstavila skupaj s kustosem Jernejem Kožarjem, sinoči izpostavil prav to: otroka v ospredju, njegovo vidnost in aktivnost, vpetost tudi v javni prostor in kulturne prakse od malega naprej, navdih mu je bil tudi njegov otrok. Predlaga tudi eno od možnosti umestitve paviljona v javni prostor - in sicer pred osnovno šolo. 

Umestitev paviljona v javni prostor
Primer umestitve v prostor

Razstava je rezultat sodelovanja s KGLU, Ištvan Išt Huzjan pa je eden od štirih umetnikov, vpet v raziskovalne rezidence. Njegova rezidenca je imenovana Popotovanje po Arte Utile, v tem sklopu pa jenpreučeval je ideje in dela Pina Poggija. Prvi gost rezidence je bil Tadej Pogačar leta 2022, sledil mu je Tobias Putrih, letos pa sta delo Pina Poggija preučevala Vesna Bukovec in Ištvan Išt Huzjan. Umetnik se na rezidenci sooči z delom Pina Poggija, rezultat raziskovanja pa predstavijo v publikaciji s fotografijami in dokumenti. Huzjan je ustvaril Manifest Archivio Utile 5, ki se navezuje na Poggijeve manifeste, in omenjeni objekt za javni prostor Kazimirjev paviljon. Ta povezuje tudi tradicijo razstav otroške risbe v KGLU, ki jih je uvedel Karel Pečko, ustanovitelj Umetnostnega paviljona (KGLU).

Ištvan Išt Huzjan v galeriji raum AU
Petra Lesjak Tušek

Ištvan Išt Huzjan (1981) je leta 2005 diplomiral na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Lastno knjižno založniško hišo 21st Century Books, specializirano za knjige umetnikov, je registriral leta 2006. Leta 2009 je končal dvoletni rezidenčni program na Rijksakademie van Beeldende Kunsten v Amsterdamu. Med letoma 2010 in 2020 je končal več drugih rezidenčnih programov, med katerimi sta bila tudi National Art Studio in Changdong v Seulu v Južni Koreji in rezidenca Ministrstva za kulturo RS v New Yorku. Leta 2010 je v Amsterdamu soustanovil umetniški kolektiv Goleb. Leta 2014 je bil prejemnik nagrade Fernand Baudin prijs v Belgiji za najlepšo knjigo umetnika tistega leta, leta 2015 pa je bil prejemnik velike nagrade 31. grafičnega bienala Ljubljana Nad Tabo/Ti. Od leta 2012 s Thibautom Espiaujem in Gregoirjem Mottom v Bruslju vodi razstavišče Coffre-Fort. Živi in dela v Ljubljani. V raum AU bo gostoval do konca januarja 2024.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta