Samostojnost skozi priprto okno

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
23.07.2019 16:02

Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači podelil listino o sodelovanju v enoti 37 pripadnikom Postaje mejne policije Holmec in posameznikom, ki imajo zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik republike Borut Pahor vroča listino za sodelovanje v obrambi mejnega prehoda Holmec Janku Koprivnikarju. 
Borut Živulovič

Letos je minilo 28 let od vojne za Slovenijo. Dogajanje na mejah je bilo takrat posebnega značaja, novoustanovljena država je namreč suverenost potrjevala tudi z obvladovanjem mejnih prehodov. Pri tem ima Holmec posebno mesto, saj slovenske enote mejnega prehoda tedaj niso predale vojski, ampak so ga ubranile - žal tudi s človeškimi žrtvami.

Ob močnem ognju vztrajali in ubranili objekt

Potem ko je bila mejna policijska enota odlikovana že takoj po vojni (19. oktobra 1992 s srebrnim častnim znakom svobode Republike Slovenije), je predsednik republike Borut Pahor sprejel odločitev, da tedanji pripadniki Postaje mejne policije Holmec in posamezniki, ki so sodelovali v obrambi mejnega prehoda Holmec, prejmejo listino o sodelovanju v enoti.

Predsednik s prejemniki listine, ki so sodelovali v obrambi mejnega prehoda Holmec leta 1991  
Daniel Novakovic/Sta
"Vsaka vojna je poraz človečnosti," je ob podelitvi dejal sopobudnik podelitve listine Zlatko Halilovič. 
Borut Živulović

Vojna kot poraz človečnosti

Listino je prejelo 37 posameznikov. Pobudnika za podelitev sta bila policijska veterana Branko Brezovnik in Zlatko Halilovič, ki nista bila med prejemniki. Slednji je v imenu prejemnikov na podelitvi dejal, da je "vsaka vojna poraz človečnosti, borci so si po 28 letih to priznanje zaslužili. Pomembno pa je, da so priznanje prejeli od najvišje avtoritete v državi, predsednika republike." Tudi takrat v prelomnih časih je slovenski politični vrh preko Holmca odhajal po podporo na zahod. Tako se je tedanji šef parlamenta dr. France Bučar 30. junija 1991 na avstrijski strani mejnega prehoda srečal z avstrijskim zunanjim ministrom Aloisom Mockom, nato pa še z nemškim zunanjim ministrom Hans-Dietrichom Genscherjem v Beljaku.
Kot je znano, so na prelomu tisočletij koroški osamosvojitveni boj neuspešno skušali omadeževati, češ da so se dogajala hudodelstva in kazniva dejanja, kar je bilo nepojmljivo. Da je šlo za časten in hvalevreden boj, so pokazale številne preiskave, medijske objave in študije. Na Holmcu danes stoji spominsko obeležje, v spomin na tamkajšnje dogajanje pa slovenska policija praznuje svoj praznik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta