SDS v Radljah ob Dravi o družinski politiki in evropskih usmeritvah, kjer so njihova mnenja tudi različna

Urška Polanc Urška Polanc
07.09.2024 17:00

Ob družinsko obarvanih tematikah sta predsednik SDS Janez Janša in evropska poslanka Romana Tomc komentirala še položaj SDS oziroma Slovenije v Evropi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Negativno demografsko sliko in z njo premalo otrok, migracije in težave s pristopom k odraščanju mlade generacije zaradi interneta je kot glavne teme Družinskega dneva, ki ga je v Radljah ob Dravi priredila Slovenska demokratska stranka (SDS), v nagovoru izpostavil njen predsednik Janez Janša. Poudaril je, da je družinska politika prioriteta stranke SDS. Člani sveta SDS so imeli pred osrednjim programom v Radljah še sejo sveta, na kateri so obravnavali tudi situacijo v Evropski uniji. "Govorili smo predvsem o vsebinskih zadevah, poročilu, o delu v slovenskem parlamentu, Evropskem parlamentu, o aktualnem dogajanju na slovenskih in evropskih tleh. Posredno tudi o tem, kakšna bo nadaljnja usoda in prihodnost SDS v povezavi s članstvom v naši Evropski ljudski stranki (EPP). Ugotovim lahko, da je vse okoli nas preveč razburjenja in se preveč pozornosti temu posveča, namreč SDS je trden del EPP in ostaja njen del še naprej. Seveda pa smo tudi vedno kritični do delovanja, ne strinjamo se z vsem, kar se dogaja v EPP," je morebiten izstop SDS iz EPP v Radljah komentirala Romana Tomc, poslanka Evropskega parlamenta. Vedno bodo jasno izrazili svoj glas, zato je tudi sama del kabineta predsednika skupine Manfreda Webra. Skupaj z več kolegi iz drugih držav (Francije, Italije, Španije) pa so zelo trdni glasniki tega, da naj se EPP obrne k svojim koreninam, tja, kjer bi morala biti, in se preneha pretirano povezovati z levico, ampak naj svojo prihodnost in skupne rešitve išče z desnimi strankami. 

Urška Polanc

Ne mudi se jim z odločitvijo 

Glede mnenja drugih poslancev, Grimsa in Zvera, je Romana Tomc novinarje napotila do njiju in dodala: "Ni pa skrivnost, da so tu naša mnenja deljena. Smo velika stranka, demokratična stranka, tako SDS kot EPP, in jasno je, da so stališča včasih različna, česar pa ne jemljem kot znak za preplah. Prav je, da si izmenjamo ta mnenja, sama pa tudi jasno povem, da bom vedno zagovarjala to, da je SDS desnosredinska stranka in je tisti konstruktivni del EPP, ki bo pomagal, da bo EPP našla svojo identiteto takšno, kot je." Grims, ki je prav tako bil v Radljah, izjave za novinarje ni podal. Da se bo ta razprava še nadaljevala in bo ves čas prisotna, je še dodala evropska poslanka. O nejasni situaciji v Evropski komisiji pa je v izjavi za medije spregovoril predsednik stranke Janez Janša. "Videlo se bo, ko se bodo sprejemali ukrepi, ki bodo popravljali zablode pri t. i. zelenem prehodu, ki bodo reševali evropsko industrijo, ki bodo reševali Evropo pred ilegalnimi migracijami, tako da ne vemo še, kaj bo prinesel ta mandat. Vemo, kakšne so številke, kakšna bodo razmerja sil v komisiji, v svetu in parlamentu. Kar se tiče formalnih političnih značk, pa še ne vemo točno in zaenkrat mislim, da še nikomur ni jasno, kakšne bodo ključne odločitve. SDS ravna načelno, glasuje za tisto, za kar mislimo, da je v korist Sloveniji, Evropi in obratno. Tukaj ni to, da smo v eni ali drugi politični skupini, na to nič ne vpliva," je povedal. Poudaril je, da je teža SDS je v evropskem političnem prostoru nekoliko večja od tega, kar si predstavljajo nekateri v Sloveniji. V luči tega pa se jim tudi nič ne mudi glede nekaterih odločitev, je še dodal. 

Urška Polanc

Veselov odstop je sramota za Slovenijo

Janez Janša na drugi strani ocenjuje, da je teža Slovenije na evropskem parketu bistveno bolj šibka od tega, kar so pristojnosti in tudi potenciali naše države: "To, kar se dogaja s kandidaturo za Evropsko komisijo, je sramotno. To je sramota za predsednika vlade, ki je izbral nekega kandidata in forsiral sejo odbora sredi počitnic, češ da se mudi, potem pa je praktično edini med predsedniki vlade v EU klonil pred neko neutemeljeno zahtevo. Suverena pravica države je, da v Evropsko komisijo predlaga nekoga, za katerega meni, da bo tam dobro delal in tam skrbel za interese države. Tako da to klofutanje Slovenije je možno samo v tej situaciji, ko imamo šibko vlado." Tudi Romana Tomc je dodala, da je odstop od kandidature Tomaža Vesela za evropskega komisarja predvsem velika zaušnica premierju Robertu Golobu. "Očitno ga razume kot najšibkejši člen, prizadeva si, da bi imela čim bolj uravnoteženo sestavo komisarjev, a doslej pri nikomer, razen očitno v Sloveniji, s tem ni uspela. Prepričana sem, da Vesel ni odstopil sam, ampak je bil politično odstopljen, in resnično je to sporočilo slovenski vladi, premierju Golobu, da ni cenjen, da nima nobene moči in ga v Bruslju ne upoštevajo. Sramota za Slovenijo," je bila kritična. 

Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta