Serija športnih kampov na Koroškem: Koristna izkušnja in trajen spomin

Nejc Strojnik
02.07.2021 06:00
Ne le "nažiganje" odbojke ali nogometa, na športnih kampih so pomembni tudi druženje, tkanje novih prijateljstev in pridobivanje življenjskih izkušenj. V tem tednu igrali nogomet na Prevaljah in Ravnah in odbojko v kampu Tineta Urnauta na Ravnah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lynn Čepelnik (desno) s sestro Elly, obe navdušeni nad nogometom
Osebni Arhiv

Prvi dnevi po koncu šolskega leta so tradicionalno rezervirani za športne kampe otrok. V teh dneh je bilo in je še pestro tudi na Koroškem. Na Ravnah sta se sredi tedna zaključila Fužinarjev nogometni kamp in odbojkarski kamp Tineta Urnauta, na Prevaljah pa se nogometni kamp Hermana Čepelnika, ki je letos navdušil z rekordnim številom udeležencev s klubskim piknikom Korotana, zaključi jutri. "Letos imamo sto otrok, lani jih je bilo okoli osemdeset. Pridobili smo nekaj starejših otrok, ki se v prejšnjih letih kampa niso udeleževali. Prepričali smo jih s programom. Niso pa na kampu samo Prevaljčani, tudi iz Mežice in Črne pridejo," pravi Tin Küzma iz prevaljskega kluba. Tudi letos so otroke z obiskom razveselili športni gostje. Nejc Pečnik in Marko Šuler sta navdušila predvsem starejše udeležence, mlajši pa se že veselijo glasbenega zaključka. Nastopila bosta namreč priljubljena domačina, Anej in Rok Piletič iz zasedbe BQL. "Ves teden si želimo skozi zabavne vsebine mladim približati različne športe. Kamp je organiziran po postajah, med katerimi udeleženci krožijo. Vključen je celoten športni park, poleg nogometa so tu še teqball, odbojka na mivki, slackline, disc golf, nogomet na milnici … Ni samo strogo nogometno," je povedal Küzma.

Nogomet ji je približal dedek

Ob učenju nogometnih veščin uživa tudi sedemletna Lynn Čepelnik, vnukinja pokojnega Hermana Čepelnika, po katerem se kamp imenuje. Obiskala ga je že lani, nad nogometom pa jo je navdušil ravno dedek. "Všeč so mi štafetne igre in nasploh igranje nogometa. Res se veliko naučimo pa še zabavno je," je povedala nasmejana Lynn. V skupini, kjer vadi ona, je, zanimivo, šest deklet in štirje fanti. Prevaljčanka, ki je zaključila prvi razred osnovne šole, nogometa zdaj še ne trenira, ga pa zelo rada igra. Obožuje tudi odbojko, fantov nogometašev pa se prav nič ne boji. Pravi celo, da so dekleta tako ali tako boljša od fantov. V kamp, ki je lani potrditev dobil tudi pri Uefi, je vključen cel kraj. V veliko pomoč so starši, gostinci, lokalni podjetniki. "Projekt so zaznali kot nekaj dobrega, tudi občina ga z veseljem podpre. Prevalje imajo nogometno tradicijo," je zaključil Küzma.

Kamp na Prevaljah je organiziran po postajah, med katerimi udeleženci krožijo. 
NK Korotan

​Energije ni zmanjkalo niti zvečer

Nad pogoji, ki jim imajo na sosednjih Ravnah na Koroškem, pa so povsem navdušeni odbojkarji, ki so v sredo zaključili šestdnevno druženje v Kampu Tineta Urnauta. Letos je potekal že šestič, vodja kampa Anita Uranut pa ugotavlja, da jim vsako leto zmanjka časa, da bi izkoristili vse, kar ponuja okolje. Letos je na Ravnah vadilo 68 odbojkarskih navdušencev iz vse Slovenije pa tudi iz Avstrije in Hrvaške. Domačini, bilo jih je dobra tretjina, so spali doma, preostali pa v bližnjem hostlu Punkl. Dejstvo, da so nekateri že letos spraševali, ali prihodnje leto še ne bodo prestari, da se udeležijo kampa, pa je le eden izmed dokazov, da so se imeli res dobro. "Letos smo samo enkrat utegnili iti na sladoled," se je nasmehnila Urnautova, ki je ponosna, da kamp od začetka poteka v bolj ali manj enaki trenerski zasedbi. Sedemnajst članov je skrbelo, da je vse potekalo, kot so si zamislili. Že drugič se je kampa udeležila Prevaljčanka Enja Hace in bila je navdušena. "Vsak dan je bil drugačen, zanimiv, poln dogodivščin, dobrih treningov, novih spoznanj in prijateljstev," je strnila vtise. Še posebno všeč so ji bili popoldanski treningi, ki so večkrat potekali na kopališču. "Tam smo se zabavali, trenirali na blazinah, se vozili po toboganih, plavali, skakali v vodo, se potapljali. Najbolj všeč pa mi je bila odbojka na vodi." Enja je spala doma, vsak večer pa je zapustila zadovoljna, a tudi nekoliko utrujena. "Teden je minil zelo hitro, komaj že čakam naslednje leto," se je smejalo Enji, ki ji bo v še posebno lepem spominu ostalo srečanje s člani slovenske reprezentance. Poleg Tineta so kamp obiskali še Sašo Štalekar, Dejan Vinčić ter Tonček in Žiga Štern. Slovenski kapetan je na Ravne prihitel takoj po tekmi v ligi narodov. "S tem je dokazal, da se da biti kljub tekmi že naslednji dan vključen v druge aktivnosti. Da mladi ne bodo razmišljali, ali bi po tekmi šli v šolo, ampak bodo znali stisniti zobe in premagati utrujenost," je dejala Anita Urnaut, ki je prepričana, da se mladi na kampu naučijo veliko več kot samo odbojke, saj skupinsko delo terja tudi prilagajanja. Neverjetna se ji zdi tudi volja, ki jo premorejo, saj so kljub temu, da so bili dnevi resnično pestri in polni aktivnosti, ob večerih še vedno našli dovolj energije za "nažiganje" odbojke. Igrišča so si s pomočjo mrež za badminton uredili kar v okolici hostla Punkl. Urnautova je ob tem pohvalila celotno lokalno skupnost, ki vsako leto pripomore, da kamp izpeljejo, kot so si zamislili.

Šest dni na Urnautovem kampu je minilo čisto prehitro. 
Anita Urnaut

​Še dobro, da imajo bazen

Na Ravnah pa minuli teden ni bilo pestro samo na odbojkarskem področju. Okoli petdeset otrok, med njimi pet deklet, se je zabavalo in treniralo na nogometnem kampu Fužinarja, ki so ga poimenovali Jeklena volja. "Zelo smo zadovoljni. Kamp je potekal od selekcije U5 do U13, minil pa v sproščenem vzdušju. Otroci so preživeli lepih pet dni, kar je za nas najbolj pomembno. Velik del udeležencev je že naših članov, imeli pa smo tudi zunanje udeležence, ki so se odlično ujeli, stkala so se nova prijateljstva," je dejal strokovni vodja Fužinarja Anže Pečnik. Za otroke, razen za tiste najmlajše, so trenerji pripravili dva treninga dnevno, vmes so imeli druge aktivnosti, zaradi visokih temperatur so bile zlasti priljubljene aktivnosti ob in v bazenu. Treninge so popestrili še spiker, ki je vseskozi skrbel za odlično vzdušje, in trije športni gostje. Otroke so prišli pozdravit nekdanji športni direktor NK Maribor Oliver Bogatinov, Radeljčan Žan Karničnik, ki je letos z Muro postal državni prvak, in Dejan Kopasić, glavni analitik v slovenski reprezentanci. "Otrokom je pokazal, kako poteka njegovo delo, kako analizira nasprotnika. Super izkušnja," je povedal Pečnik in dodal, da se je pri otrocih dalo čutiti, da so po letu, ki je za njimi, potrebovali takšno druženje in da je kamp iz njih izvlekel zgolj pozitivne občutke. Na Ravnah so sicer kamp zaključili v torek, ko so pripravili tekmo med klubskimi trenerji in selekcijo U15, ki igra v prvi ligi, na koncu pa je udeležencem priznanja podelil župan Tomaž Rožen in za vse so se lahko začele čisto zaresne počitnice.

"Otroci so potrebovali takšno druženje," je prepričan Anže Pečnik iz Fužinarja. Foto: NK Fužinar (foto: Nk Fužinar)
Nk Fužinar
"Otroci so potrebovali takšno druženje," je prepričan Anže Pečnik iz Fužinarja.
NK Fužinar
Mladim odbojkarjem so bile še posebno všeč aktivnosti na bližnjem bazenu. 
Anita Urnaut
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta