Skrb za starejše na Ravnah: po desetletju se na Javorniku premika

Jasmina Detela Jasmina Detela
11.07.2020 06:00

Potem ko so ravenski svetniki soglašali s prenosom stavbne in lastninske pravice za grad in zemljišča na Javorniku na Koroški dom starostnikov, se bo ta lahko prijavil na razpis za gradnjo centra skupnostnih storitev za starejše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi za drugo fazo so projekti že pripravljeni, arhitektka je Maruša Zorec.
Arrea Arhitektura
Idejna zasnova Centra starejših KO-RA na Javorniku 
Arrea Arhitektura

Na Ravnah na Koroškem si že dobro desetletje prizadevajo za zgraditev modernega centra za starejše, ki bo vključeval različne oblike skrbi za starejše, tudi domsko varstvo. Načrtujejo ga skupaj s Koroškim domom starostnikov (KDS) Črneče pri Dravogradu. Gre za prvi tovrstni center skupnostnih storitev v Sloveniji, ki naj bi bil vzorčni primer, kako naj bi bila v prihodnosti organizirana skrb za starejše. Gradili bi ga fazno, že letos bi lahko začeli prvo fazo, ki zajema med drugim delno obnovo dvorca (pritličja) in dograditev oziroma gradnjo nove stavbe ob dvorcu.
Ravenski svetniki so na zadnji seji podprli predlog sklepa, da se na KDS Črneče oziroma državo, ki je njegov lastnik, prenese stavbna in lastninska pravica za grad in zemljišča na Javorniku, kjer je načrtovana gradnja omenjenega centra za starejše. To je namreč med pogoji, da lahko črneški dom kandidira na aktualnem razpisu ministrstva za delo.

Primer idejne zasnove sobe Centra starejših KO-RA na Javorniku 
Arrea Arhitektura

Od stanovanj do skrbi za starejše

Gradnja centra skupnostnih storitev KO-RA na Ravnah ima že dolgo brado. Občina je že leta 2009 s KDS Črneče podpisala pismo o nameri za vzpostavitev organizacijske enote na Ravnah, a se je zapletalo pri državnem razpisu oziroma denarju. Tudi možnih lokacij, kjer bi ga lahko zgradili, je bilo v tem času več. Nazadnje so na ravenski občini sprejeli odločitev, da se center za starejše uredi na območju gradu Javornik, ki že več let neslavno propada in kazi podobo mesta. Spomnimo, da je bilo to območje sprva v zasebni lasti, zasebni investitor je tam načrtoval stanovanjsko gradnjo, a se ta tudi zaradi zahtev spomeniškega varstva ni uresničila. Leta 2017 je dvorec skupaj s pripadajočimi zemljišči kupila ravenska občina, ki tam zdaj načrtuje vsebine za starejše.

Vložek občine je zemljišče v velikosti okoli 9500 kvadratnih metrov in s komunalno opremo, kar oboje vrednotijo na 800 tisoč evrov.  
Arrea Arhitektura

Po prvi še druga faza - dom starejših

Tudi sredstva za drugo fazo na občini pričakujejo od države. Računajo na denar, ki ga bo namenila gradnji petih domov za starejše na območju Slovenije. V drugi fazi bi gradili institucionalni del oziroma dom starejših. Investicijo ocenjujejo na sedem do osem milijonov evrov. Tudi za drugo fazo so projekti že pripravljeni, arhitektka je Maruša Zorec (Arrea Arhitektura). "Vse je tudi že usklajeno z mariborsko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj je grad pod kulturnospomeniškim varstvom," razlaga Rožen. Cilj občine in tudi KDS Črneče je, da bi se gradnja obeh faz začela hkrati, in sicer najpozneje v letu 2021. Naložba bi bila potem zaključena v dveh letih.
Center KO-RA bo druga enota črneškega KDS. Zagotavljali bodo kaskadnost storitev - od začasnih oblik varstva do pomoči na daljavo, e-oskrbe, svetovanja za ravnanje pri demenci, začasnega varstva in tudi institucionalnega varstva.

Če bodo uspeli na razpisih, bi dela lahko začeli leta 2021, končala pa naj bi se v dveh letih.
Arrea Arhitektura
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta