Skupina SIJ: V četrtek na Koroškem stavka okoli 1800 zaposlenih

Jasmina Detela Jasmina Detela
27.11.2018 15:48

V četrtek bo opozorilno stavkalo okoli 1800 delavcev v treh koroških družbah skupine SIJ - Metal Ravne, Ravne Systems in Zip center.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Koroška regijska organizacija Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (Skei) bo v četrtek, 29. novembra, izvedla dvourno opozorilno stavko. V treh koroških družbah skupine SIJ - Metal Ravne, Ravne Systems in Zip center bo stavkalo okoli 1800 delavcev. Razlog je v tem, da z delodajalci niso dosegli dogovora glede zvišanja plač. Te naj bi se - tako zahtevajo sindikati - do 1. decembra izenačile z višino minimalne plače.
V SIJ so že pred dnevi pojasnili, da glede na aktiven dialog s sindikati v zadnjih tednih stavke niso pričakovali in je nepotrebna.
V stavkovnem odboru SKEI Konference družb SIJ Ravne pojasnjujejo, da v družbi Metal zahtevajo dvig plač v višini 120 evrov bruto za produktivnost do uveljavitve novega plačnega sistema, ki naj bi začel veljati spomladi. V družbi Ravne Systems zahtevajo izenačitev najnižje bruto plače z minimalno plačo do 1. decembra in najkasneje do 1. februarja 2019 dvig vseh plač dodatno za najmanj pet odstotkov. V družbi ZIP Center Ravne pa od lastnikov zahtevajo, da najnižjo osnovno plačo s 1. decembrom izenači z višino minimalne plače oziroma zaposlenim izplačajo dodatek za produktivnost v višini 120 evrov bruto na zaposlenega do uveljavitve novega plačnega sistema.

​Stavka dopoldanske in popoldanske izmene

Stavka bo potekala med 13. in 15. uro in bo organizirana po organizacijskih enotah posameznih družb. Stavkali bodo delavci dopoldanske in popoldanske izmene, ki se jim bodo solidarnostno pridružili tudi delavci nočne izmene. "V času stavke bodo delavci prisotni na zborih delavcev, ki bodo potekali po obratih. Vodili jih bodo sindikalni zaupniki," pove Vili Novak, predsednik Skei za Koroško. Boris Štriker, predsednik Skei konference družb Sij Ravne, pa razloži, da bodo stroji delovali le v tistih obratih, kjer je v skladu z zakonom o stavki in statutom Skei Slovenije (jeklarna ter toplotna obdelava v kovačnici in valjarni) to potrebno. V kolikor opozorilna stavka ne bo zalegla napovedujejo stavko do izpolnitev zahtev. V vseh treh družbah pričakujejo tudi izplačilo božičnice najpozneje do 20. decembra v dogovorjenih zneskih po družbah.
Koroška regijska organizacija Skei si že dlje časa prizadeva za višje delavske plače in boljše pogoje dela. V podporo prizadevanjem so 25. oktobra na mestnem platoju pred Tušem organizirali protesti shod. Na njem je sodelovalo več sto delavcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta