Slovenj Gradec: Steklarna Rogaška danes odstranila kupe sadre

Jasmina Detela Jasmina Detela
20.03.2024 18:51

Kljub temu, da so se na odločbo Inšpektorata RS za okolje in energijo pritožili, so kupe sadre odpeljali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kup sadre na območju katastrske občine Šmartno pri Slovenj Gradcu so odpeljali 
Jasmina Detela

Potem, ko je Steklarni Rogaška z januarja letos izdano odločbo inšpektorat RS za okolje in energijo naložil, da mora do 10. aprila letos s štirih lokacij na Koroškem odstraniti skupno 358 kubičnih metrov odpadne sadre in predložiti dokazila o obdelavi, so jo danes tudi odpeljali. Preverili smo na eni od lokacij v Slovenj Gradcu, kjer je bila raztrosena in ugotovili, da je več ni v naravi. Ali so odpeljali vse kupe sadre, kdo jo je odpeljal in kam smo preverili tudi pri Steklarni, a se na naš mail še niso odzvali.

Kot smo že poročali, je inšpektorat RS za okolje in energijo v ugotovitvenem postopku zaključil, da je Steklarna Rogaška izvirni povzročitelj sadre, ki je bila pred približno dvema letoma odložena na kmetijska zemljišča na Koroškem. Steklarna se je sicer na odločbo pritožila, saj se z vsebino odločbe ne strinjajo. Kot so navedli, je bilo v drugem inšpekcijskem postopku ugotovljeno, da sadra ne izvira iz Steklarne Rogaška. Dodali so še, da vedno delujejo v skladu z okoljsko zakonodajo, zato bodo spoštovali mandat in odstranili sadro s polj, čeprav pritožbeni postopki do 10. aprila letos še ne bodo končani.

Spomnimo, da so nekateri koroški kmetje v začetku leta 2022 v prepričanju, da gre za apno, ki ga uporabljajo za nevtralizacijo v tleh nastajajočih kislin, po najmanj 22 kmetijskih zemljiščih raztrosili približno 500 ton industrijske sadre, ki jim jo je ponujal lokalni podjetnik in ob tem zamolčal pomembna dejstva o njenem izvoru in onesnaženosti s težkimi kovinami. 

En kup sadre se je nahajal na območju občine Dravograd oziroma na Viču, trije pa na območju slovenjgraške občine (katastrske občine Šmartno pri Slovenj Gradcu, Golavabuka in Dobrava). 
Jasmina Detela

Kot je znano, v postopku sprva ni bil ugotovljen izvirni povzročitelj, pri katerem nastaja odpadna sadra, zato je inšpektorat predlani odredil odstranitev kupov šestim lastnikom oziroma posestnikom kmetijskih zemljišč s Koroške, kjer je odpadek nezakonito odložen. Vsi razen enega so se na odločbo pritožili. 

Drugostopenjski organ je nato po pritožbah lastnikov zemljišč, ki jim je okoljska inšpekcija naložila odstranitev sadre, zadevo vrnil inšpektoratu v ponovni postopek z napotilom, da se preveri in ugotovi izvirni povzročitelj odpadkov. "Iz zbranih dokazov, dejstev, dokazil ter zaslišanj v ugotovitvenem postopku se zaključuje, da je Steklarna Rogaška izvirni povzročitelj odpadka - sadre, št. odpadka 10 11 20, odloženega na kmetijska zemljišča na Koroškem," so med drugim prejšnji teden pojasnili pri Inšpektoratu RS za okolje in energijo. 

Slovenjgraški župan Tilen Klugler s tem, da kupi sadre več niso v naravi, ni seznanjen. "Mi uradno o tem nismo obveščeni, sem pa vesel, da končno pridemo do konca te zgodbe. Vse skupaj je predolgo trajalo, saj so bili kupi sadre dve leti v naravi, tudi v času lanskih poplav."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta