Slovenj Gradec: Več za nezazidana stavbna zemljišča

Jasmina Detela Jasmina Detela
27.12.2019 15:07

Gradnjo bloka neprofitnih stanovanj bodo začeli že v januarju, zgrajen bo v letu dni, drugo leto tudi začetek gradnje novega bazena s parkom urbanih športov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestna občina Slovenj Gradec: v novo leto prehajajo z nekaterimi spremembami pri izračunu nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. 
Igor Napast

V Slovenj Gradcu so pripravili manjše spremembe odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ki so jih tudi že potrdili na zadnji seji mestnega sveta. Spreminjajo se nekatera območja in vrednost točke za izračun nadomestila. Omenjene spremembe veljajo za prihodnje leto in ne bodo bistveno vplivale na višino pobranega nadomestila. Občina na letni ravni iz tega naslova pobere okoli 1,7 milijona evrov, znesek bo podoben tudi v prihodnjem letu.

Lastnike spodbuditi h gradnji ali prodaji zemljišč

Zvišujejo vrednost točke za nestanovanjske objekte na zazidanih zemljiščih v prvem območju (za trgovske centre) in sicer za okoli osem odstotkov. To območje je sicer že zdaj najbolj obremenjeno. Ze enak delež se dviguje tudi dajatev za vsa nezazidana stavbna zemljišča za nestanovanjsko gradnjo, s čimer želi občina doseči, da jih lastniki nimajo "na zalogo", ampak da se nepremičnine aktivirajo oziroma prodajo, na njih pa zgradijo objekti za podjetniško rabo.
Znižuje pa se višina NUSZ za podjetnike in obrtnike, ki imajo svoje nestanovanjske stavbe v območju od dva do šest. "Dajatev znižujemo za približno šest odstotkov," razloži vodja oddelka za prostor, varstvo okolja in gospodarjenje z občinskim premoženjem Sašo Blatešič iz slovenjgraške občine. Zaradi omenjenih sprememb se v proračun ne bo nateklo manj denarja, priliv ostaja okoli 1,7 milijona evrov na letni ravni.

Blok bi začeli graditi v januarju

Prav tako soglasno so mestni svetniki potrdili še proračun za prihodnje leto, ki je vreden kar 27,6 milijona evrov in je najvišji doslej. Od tega bodo dobro polovico namenili za naložbe. Kot je dejal župan Tilen Klugler, je soglasna podpora vseh list in svetnikov dokaz, da vsi delajo enotno za razvoj Slovenj Gradca. "Predstavlja veliko obvezo za naprej z vidika nalog in dela za zaposlene na mestni občini, da bomo počrpali vsa evropska in državna sredstva," je še dejal župan.
Med večjimi naložbami za prihodnje leto sta izgradnja kopališča s parkom urbanih športov in bloka neprofitnih stanovanj, oba sta sofinancirana iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Za prvo naložbo je v teku postopek za revizijo glede izbire izvajalca gradbenih del. Zahtevek za revizijo je bil vložen tudi za blok neprofitnih stanovanj, pritožil se je ponudnik, ki je bil uvrščen na tretje mesto, a je kasneje podal zahtevo za umik revizije. Izdan je že sklep o izbiri izvajalca, to sta družbi Nival invest in Kuster invest. Blok s 54 stanovanji bosta zgradili za 3,6 milijona evrov. Na občini bodo zdaj pripravili pogodbo, sledi sklenitev z izbranim izvajalcem in uvedba v delo. Gradnjo bodo začeli predvidoma januarja prihodnje leto, sklenjena pa bo v enem letu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta