Slovenj Gradec: Zakaj semaforji pri novem Sparu že nekaj tednov utripajo?

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
25.01.2024 10:09

Semaforji pri novem trgovskem centru v Slovenj Gradcu so priklopljeni, a na njih že nekaj tednov utripa oranžna luč, kar ob spremenjeni prednostni smeri povzroča precejšnjo zmedo. Zakaj namesto križišča niso zgradili krožišča?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prenovljeno križišče ob novem trgovskem centru. 
Nejc Strojnik

V Slovenj Gradcu se na križišču Celjske ceste in Ronkove ulice v prvi polovici februarja odpira nov trgovski center, v sklopu katerega je potekala tudi rekonstrukcija tamkajšnjega križišča. Križišče že nekaj tednov deluje dokončano, prižgani so tudi semaforji, na vseh pa utripa oranžna luč, kar se zdi, glede na zmedo, ki sploh ob konicah tam nastaja, kar nekoliko nenavadno. "Križišče je na državni cesti Ravne - Kotlje - Slovenj Gradec, ki je v upravljanju Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI). Pred začetkom delovanja semaforjev je potreben komisijski pregled celotnega križišča s strani upravljavca ceste, in sicer predstavnikov DRSI, da se ugotovijo morebitne nepravilnosti ter da se te odpravijo," pravijo na Mestni občini Slovenj Gradec. "V primeru, da nepravilnosti ni, lahko semaforji začnejo delati. Do takrat morajo vozniki upoštevati postavljeno prometno signalizacijo."

Komisijski pregled celotnega križišča je predviden za konec januarja. V sklopu rekonstrukcije križišča so spremenili tudi prednostno smer. Ta je prej potekala v smeri Celjska cesta – Ronkova ulica proti krožišču pri Mercatorju, zdaj pa gre naravnost po državni cesti. "Prednostna smer se je spremenila zaradi dejstva, da vozniki nemalokrat niso upoštevali ali znali upoštevati postavljene prometne signalizacije, kadar so semaforji utripali, pri okvari semaforjev ali izpadu električne energije. V teh primerih so se občasno pripetile lažje prometne nezgode z materialno škodo. Novi potek prednostne ceste bo voznikom povzročal manj težav, v kolikor bodo kdaj semaforji nedelujoči," so prepričani na MO Slovenj Gradec.

Zanimalo nas je tudi, zakaj na tem mestu niso šli v izgradnjo krožišča, ki je načeloma bolj pretočno in varnejše kot semaforizirano križišče. "Za izgradnjo krožišča se nismo odločili zaradi prostorskih omejitev in načrtovanih investicij v športno infrastrukturo v bližini križišča."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta