Socialne stiske so hude, prosilcev za pomoč pa tudi na Koroškem vedno več

Nejc Strojnik
09.12.2021 06:00

Decembra sta še zlasti v ospredju akciji za družine in za starejše. Dejstvo je, da veliko stisk ostaja skritih, včasih celo sosed o sosedu ne ve, da je lačen, opaža Terezija Vivod, prostovoljka pri prevaljskem Karitasu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Terezija Vivod v skladišču na Prevaljah, ki je trenutno precej polno. V prihodnjih dneh bodo začeli pripravljati pakete hrane.
 

Nejc Strojnik

Število ljudi, ki potrebujejo pomoč, se iz leta v leto povečuje. Mnogim zmanjka denarja tudi za najosnovnejše življenjske potrebščine, za hrano, plačilo položnic. Stiske so še posebno občutne decembra. Medtem ko se nekaterim mize šibijo pod težo dobrot, ko ne vedo, s čim vse bi najbližje obdarovali, so drugi na robu. December navadno zaznamuje še prva višja cena ogrevanja, ki je za marsikoga (pre)velik zalogaj. Na Prevaljah se je število prosilcev za pomoč letos povečalo za 30, kar pomeni, da jih je na spisku že 150, razloži Terezija Vivod iz Karitas. Praznike sicer poleg običajnih aktivnosti zaznamujeta akciji Družina pomaga družini in Podajmo roko starejšim. "Pred leti sem starejši gospe, ki je prišla po paket hrane, podarila potico in nekaj sladkarij. Rekla sem, da je dobrote zanjo pustil Božiček. Mislila je, da sem se zmotila, ko sem ji dejala, da je to namensko zanjo, češ da se nanjo nihče ne spomni. Takrat sem začela razmišljati, da moramo nekaj storiti za starejše, saj si to zaslužijo." Velik odziv na akcijo so pokazali predvsem mladi.

Na seznamu imajo več kot 80 starejših. To so ljudje, ki so ostali sami ali pa imajo pokojnino tako nizko, da Vivodovo stisne pri srcu. "Lani smo šli celo tako daleč, da smo nekaj paketov, kakšno kavo in piškote, nesli tudi tistim, ki niso v finančni stiski, so pa osamljeni in sicer nihče ne bi prišel do njih. Takšno veselje je bilo, da ni za povedati, zato bomo akcijo letos ponovili." Že dvanajstič zapored bo letos tudi akcija Družina pomaga družini, prvi paketi daril so že zaviti, Vivodova pa vabi vse, ki bi za kakšno družino ali starejšega pripravili darilo, da se obrnete nanjo ali na Karitas.

S skrivnostnim donatorjem še vedno v stiku

Skladišče s hrano je trenutno precej polno, v prihodnjih dneh bodo pripravljali decembrske pakete za vse, ki so na seznamu. "Vsi bodo dobili, kolikor potrebujejo. Vedno damo količine, ki zadoščajo. Zmeraj imamo tudi nekaj hrane v zalogi, zato ni nobena težava, če kdo, ki je v stiski, kar pride. Zagotovo bo dobil. Pred leti je bilo hrane zelo malo, zdaj je drugače. Priznam, bila sem sitna, hotela sem več hrane, in konec. Zdaj so se že navadili, količina hrane se je v zadnjih 14 letih podvojila." V veliko pomoč je tudi skrivnostni donator, s katerim še vedno odlično sodelujejo. Njegovo ime sicer ostaja neznano, je pa tudi letos za otroke s Prevalj pripravil štiri škatle igrač. Terezija Vivod bo zato skupaj z nekaterimi drugimi prostovoljkami prihodnji mesec najela kombi in jih šla iskat, obenem pa si bodo naredile še izlet.

Prevaljska Karitas se sicer lahko pohvali s 33 prostovoljci, pri čemer jih je okoli 20 še posebno aktivnih. "Težave so predvsem ob sobotah zvečer, ko v trgovinah na Ravnah in Prevaljah pobiramo kruh. Zadnjo soboto so na teren odšle štiri ekipe in so delo končale šele nekaj pred pol deseto zvečer. Veliko žensk, ki pomagajo, nima vozniškega dovoljenja in avta. No, pa tudi kaka močna moška roka bi prišla prav," se nasmehne Vivodova in doda, da lani spomladi, ob prvem lockdownu, približno mesec niso razdeljevali kruha in so ljudje to kar pogrešali ter prosili, ali lahko čim prej nadaljujejo. Razmišljala je tudi, da bi v tem prazničnem času lokalnim podjetnikom poslala prošnje za pomoč, a je ocenila, da letos zaradi situacije s covidom mogoče ni pravi čas in da bodo prošnje raje pošiljali prihodnje leto, ko se bo število ljudi, potrebnih pomoči, verjetno, žal, še povečalo.

Nekateri, ki se znajdejo na robu, se na Karitas obrnejo sami, za druge izvejo na kak drug način. "Včasih mi kdo za koga prišepne, potem sem nekoliko predrzna in mu napišem pismo, s tem da priložim našo vlogo za pomoč. Nekateri se ne odzovejo, večina pa se. Povem jim, naj se odločijo sami in da nihče ne bo izvedel. Vseeno je težko. Tudi zaradi ljudi, ki včasih pridejo opazovat, kdo po hrano prihaja. Ravno zato datuma ne povemo javno. Dejstvo pa je, da je veliko stisk skritih. Velikokrat niti sosed o sosedu ne ve, da je lačen."

Grozil ji je s smrtjo

Zgodbe ljudi so težke. "Mene kar precej ganejo. Sploh ko je v družini prisotno nasilje, zna biti kar hudo. Spodbujamo tudi, da se nam čim bolj odprejo in da začutijo, da jim želimo sami pomagati," pravi Vivodova. Ena takih je zgodba tričlanske družine, v kateri je moški izvajal psihično nasilje nad partnerko in njenim sinom, ki ga je imela od prej. Dolgo je trajalo, preden se ji je s sinom uspelo odseliti. Vmes se je otrok zaradi pritiskov očima samopoškodoval, moški je s smrtjo grozil celo Vivodovi, tako da je primer prijavila na policiji. "Bilo je strašno, sin se je ponoči večkrat skril pod mizo in jokal, mi je pripovedovala. Fant ima še vedno posledice, psihične. Veste, ni vedno samo golo pomanjkanje, ampak tudi druge oblike. Ljudem moraš v vsakem primeru dati vedeti, da jih razumeš in da jim želiš pomagati."

Tukaj so zato, da voz potegnejo iz blata, poudari Vivodova in se spomni družine, ki jim je za veliko noč prinesla paket hrane in sladkarij. "Kar debelo sem pogledala. Dejali so, da je to zato, ker smo mi pomagali njim. In si zdaj, ko so se izkopali, tudi oni želijo pomagati drugim." V spomin si rada prikliče tudi zakonca, ki so jima zaradi neplačanih računov odklopili elektriko. Račune je nato poravnala Karitas, zato sta lahko začela z ničle. "Ponosni smo, da smo pomagali, prav vidi se hvaležnost v ljudeh. Po tistem nista več prišla, pomoči ne potrebujeta več, dobila sta zagon in zdaj sta v redu," zaključi Vivodova, ki ji je maja letos predsednik Borut Pahor izročil državno nagrado na področju prostovoljstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta