Športnike in mlade v Slovenj Gradcu oprostili plačila takse

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.07.2019 16:11

Plačila turistične takse v mestni občini Slovenj Gradec oproščeni tudi mladi do osemnajstega leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Športna hala Slovenj Gradec, eden od objektov za priprave športnikov  
Jasmina DETELA

Slovenjgraški mestni svetniki so na zadnji seji po skrajšanem postopku sprejeli odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o turistični in promocijski taksi v slovenjgraški mestni občini, ki prinaša nekatere novosti za športnike. Ti bodo oproščeni plačila takse, prav tako vsi mladi do 18. leta starosti. V Slovenj Gradcu je sicer športni turizem zelo živ, pred leti ga je začela razvijati zlasti družba Vabo, na športnike poleg drugih gostov računa tudi nedavno odprta Vila Pohorje, v poletni mesecih pa mnogi prespijo v hostlu.

Športniki so v preteklosti že oproščeni takse

V lanskem letu je začel veljati novi zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki je uvedel nekaj novosti na področju turistične takse. Poleg tega, da je uvedel novo promocijsko takso, ki je namenjena Slovenski turistični organizaciji, je dal občinam več pristojnosti pri določanju višine takse in pri oprostitvah za plačilo turistične takse. Slovenjgraška občina je lani poleti sprejela odlok, ki je začel veljati s 1. januarjem letos in ni vključeval omenjene oprostitve. So pa bili športniki v Slovenj Gradcu v preteklosti že oproščeni plačila turistične takse.

Mestna občina Slovenj Gradcec
Jasmina Detela

Korenček za pobudnika, ki sta financirala kampanjo župana

V precej burni razpravi je svetnik Janez Potočnik spomnil, da je mestni svet lani predlog oprostitve turistične takse samo za določeno ozko kategorijo gostov zavrnil. "Še vedno mislim, da je turistična taksa dobrodošel dodatni vir vlaganja lokalne skupnosti v turistično in športno infrastrukturo, ki pa bo potem, ko bo kvalitetna, sama po sebi dvignila konkurenčnost našega kraja in tudi ponudnikov športnega turizma. Oprostitev turistične takse za samo en segment gostov je diskriminatorna do ostalih kategorij gostov in tudi ponudnikov, ki niso ozko usmerjeni v športni turizem." Potočnik ima občutek, "da je to le korenček za pobudnika, ki sta tako ali drugače izdatno podpirala kampanjo enega županskega kandidata". V imenu Slovenjgraške liste za mesto in podeželje je predlagal oprostitev plačila za mlade turiste med 7. in 18. letom, saj so določene oprostitve plačil v tej starostni skupini opredeljene že v zakonu. Občina zaradi turistične takse ne bo obogatela, je dejal Boris Raj. Je pa vedno bolj zanimiva za športnike, a nima visokega standarda športne infrastrukture. Svetnik in podžupan Peter Pungartnik je prepričan, da bosta dodatni olajšavi prispevali h konkurenčnosti občine ter k ohranitvi oziroma povečanju števila prenočitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta