Srebrna kolajna za dijaka Naceta Hranjca na matematični olimpijadi

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
25.07.2024 18:00

Na Otok je odpotovalo šest Slovenk in Slovencev, med katerimi je bil najboljši dijak iz Šentjanža pri Dravogradu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koroški matematični genij Nace Hranjec s srebrno medaljo okoli vratu.
Osebni 1rhiv

Medtem ko velika večina njegovih vrstnikov uživa v počitnicah, je bila prva polovica letošnjega poletja za dijaka ravenske gimnazije Naceta Hranjca precej delovna. Mudil se je namreč v angleškem Bathu, kjer je potekala že 65. Mednarodna matematična olimpijada. Na Otok je odpotovalo šest Slovenk in Slovencev, med katerimi je bil najboljši prav Hranjec iz Šentjanža pri Dravogradu, ki je na koncu osvojil srebrno kolajno, šele osmo slovensko srebrno medaljo na tem tekmovanju. Na letošnji olimpijadi je sodelovalo 108 držav, 609 tekmovalcev, od tega 81 deklet, med vsemi je vseh 42 točk osvojil samo en tekmovalec, in sicer Haojia Shi iz Kitajske.

J. Wang

Odlični slovenski rezultati, ekipa se je uvrstila v prvo polovico sodelujočih držav, so posledica intenzivnih priprav. Letos so se na povabilo nemške ekipe s še nekaterimi drugimi evropskimi državami najprej udeležili priprav v Münchnu, tik pred olimpijado pa so imeli tradicionalne skupne priprave z ekipama Švice in Liechtensteina v Portorožu. Poleg Žana Hranjca so bili v slovenski ekipi še Luka Urbanc, Žiga Oštir in Patricia Király (vsi z Gimnazije Bežigrad), Nives Gošnjak (ŠC Velenje, gimnazija) in Matic Pogorelec (II. gimnazija Maribor).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta