Srednjeveški spektakel v Slovenj Gradcu: Od viteških iger do boja za velikanski medenjak

Jasmina Detela Jasmina Detela
17.06.2023 19:30

Za dva dni v srednji vek. Po ulicah so se sprehajali tatiči, berači so fehtarili za denar, vitezi so se pomerili v turnirju, razrezali so velikanski bio bonbon. Jutri se obeta še bitka za slovenjgraški medenjak

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstava s sokoli 
Jasmina Detela

Slovenj Gradec se je ta konec tedna za dva dni prelevil v srednjeveško mesto. Gre za pravo doživetje, ki privabi med 15 in 20 tisoč obiskovalcev od blizu in daleč. Na Trgu svobode so se v okviru Slovenjgraškega preludija predstavile številne znane tuje skupine, med drugim z Madžarske, Slovaške, Češke in Anglije, pa tudi nekaj domačih skupin, ki ohranjajo kulturo starega veka.

Cirkuška predstava
Jasmina Detela
Dunking Devils
Jasmina Detela

Tatiči na tržnici

Prireditev je s Slovenj Gradcem, ki je star že preko 750 let, zgodovinsko povezana, saj so začeli njegovo zgodbo pisati že v srednjem veku. Takrat se je, tako kot tudi ta konec tedna, trgovalo s srednjeveškimi novčiči iz nekdanje mestne kovnice, ki so jih lahko obiskovalci zamenjali v dveh menjalnicah. Z evri na tržnici, kjer smo lahko srečali kovača, lectarja, izdelovalca naglavnih venčkov in druge obrtnike s srednjega veka, ni šlo trgovati. Organizatorji, družina Perger, javni zavod Spotur in slovenjgraška mestna občina, so se tudi letos potrudili pričarati čim bolj pristno dogajanje, brez kiča. "Meja med kičem in avtentičnostjo ni velika, zato skrbimo, da je prireditev od nastopajočih skupin do točk in celotnega ambienta srednjeveško obravnava. Mislim, da nam letos to še boljše uspeva. Ljudje prihajajo, tudi vreme nam služi. Veseli smo tudi organiziranih skupin, ki so letos prvič prišle vsaj s štirimi z avtobusi. Skozi prireditev jih je povedel sam koroški deželni glavar, jedli so srednjeveško pojedino, si ogledali nekatere zanimive točke," je povedal Lucian Perger. Seveda tudi letos ni šlo brez 'težav'. "Na srednjeveški tržnici so se skozi ves dan potikali tatiči in kradli. Mislim, da nam ne preostane kaj drugega, kot da pokličemo čarovnika," je izpostavil Lucian.

Srednjeveška glasba
Jasmina Detela

"Ker smo zjutraj ukradli par sladkarij in nekaterih drugih zadev iz stojnic, so nas stražarji prejeli, privezali in nam dali na izbiro, ali bomo prebičani, ali bomo pokazali kakšne spretnosti. Odločili smo se za nastop," je povedal Gašper Novak iz akrobatske skupine znane pod imenom Dunking Devils. V Slovenj Gradcu so letos tretjič zapored, njihovi nastopi so pravi adrenalinski spektakel, z bučnim aplavzom jih je nagradilo tudi navdušeno občinstvo.

Zanimiv je bil sokolji šov, ki so ga letos predstavili prvič. Sokolarji so prišli iz Češke, med drugim so predstavili stepskega orla, ki živi v Srednji Aziji in Afriki in ima razpon kril kar dva metra. Atrakcija je bila tudi cirkuška predstava Camila Acoste iz Kolumbije. Tudi letos ni šlo brez viteškega boja, nastopili so češki vitezi Zubri in viteška skupina Adorea iz Češke, ki pogosto nastopa v igranih zgodovinskih filmih. Na svoj račun so prišli tudi otroci, ki so se zavrteli na srednjeveškem vrtiljaku, se preizkusili v igranju srednjeveških iger, iskali skriti zaklad...

Mučilne naprave v srednjem veku
Jasmina Detela

Boj za slovenjgraški medenjak

Srednji vek je bil tudi doba mučilnih naprav, ki so zadale močno bolečino. Njihov namen je bil ponavadi ponižanje in usmrtitev. Med drugim so raztezale okončine, pulile nohte, stiskale telo, ga prežagale ali prebodle.. "Vse mogoče so uporabljali, od nevernikovih vili, ki so jih žrtvi zarili pod brado in nad grudno kost ter privezali na vrat žrtve. Potem so ga pustili, saj, ko več ni mogel glave držati pokonci, se je sam 'nasadil', s kleščami so jim iztrgali jezike, za tatove so imeli posebno napravo, da so mu prepičili roko. Imeli so sramotilne stebre, izvajali mučenje s podganami, res do bili kruti in domiselni," je srednjeveške metode mučenja opisal Jurij Turk s Kulturno umetniško društvo Ampus s Tržiča. Večino naprav so člani društva izdelali sami. Na sosednji stojnici so predstavljali tudi srednjeveško zdravljenje s pijavkami, urinom in zelišči.

Seveda tudi letos ni šlo brez sladkanja, v soboto so med množico obiskovalcev razdelili največji bio bonbona vseh časov, ki je bil dolg kar deset metrov in težek skoraj 18 kilogramov. V nedeljo pa bo potekal boj za kar deset metrov dolg slovenjgraški medenjak, ki pa ne bo čisto pravi bolj, saj je zmagovalec znan vnaprej. To je Tilenius I. (slovenjgraški župan Tilen Klugler), ki bo zmagal in ga razdelil med množico.

10 metrov dolg in več kot 17 kilogramov težak bio bonbon
Jasmina Detela
Viteški boji
Jasmina Detela

Paša za oči so tudi čudoviti srednjeveški kostumi. V njih se sprehaja smetana srednjeveškega Slovenj Gradca in tudi nekateri statisti. Pri organizaciji in izvedbi dogodka namreč sodeluje preko 150 nastopajočih in prostovoljcev. Med njimi je tudi domačin Vlado Nikolič preoblečen v berača. "Doslej še nisem nič zaslužil, morda kasneje kaj dobim," je povedal z nasmehom. Prireditev ocenjujejo kot zanimivo, dobro bi bilo, če bi jo promovirali še širše, da bi prišli gostje s tujine in tudi z bolj oddaljenih krajev Slovenije. Da se je splačalo pripeljati v Slovenj Gradec je povedala tudi Janja iz okolice Slovenj Graca, ki jo je navdušil šov s sokoli in nastop vitezov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta