Štirje kovači še vedno kujejo

Jasmina Detela Jasmina Detela
25.09.2020 06:00

Koroški pokrajinski muzej bogatejši za zbirko o narodno-zabavnem ansamblu Štirje kovači, stalno razstavo bodo v Ozki ulici 1 v Slovenj Gradcu na ogled postavili predvidoma že v oktobru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hermina in Franc Šegovc, slovenjgraški župan Tilen Klugler in Lucija Fink, ki je pomagala pri organizaciji koncerta in poskrbela za druge zadeve ob lanski 65-letnici ansambla. 
Jasmina Detela

Franc in Hermina Šegovc, ki sta gonilna sila najstarejšega neprekinjeno delujočega narodno-zabavnega ansambla v državi, ansambla Štirje kovači, sta slovenjgraški mestni občini podarila obseženo gradivo o njihovem delovanju, ki sta ga zbirala 66 let. S tem se aktivna pot enega najpomembnejših ansamblov pri nas ne končuje, saj kovači še vedno kujejo.

Občina je gradivo predala v upravljanje Koroškemu pokrajinskemu muzeju (KPM), ki bo v občinskih prostorih v Ozki ulici 1 v Slovenj Gradcu postavil stalno zbirko o ansamblu. Prostori se že urejajo, odprtje zbirke je načrtovano za oktober. "Počaščeni smo, da sta nam predala to dragoceno gradivo. To je za nas tudi velika obveza, da ga postavimo na ogled širši javnosti. Muzej Štirih kovačev bo odprt v roku enega meseca," je napovedal slovenjgraški župan Tilen Klugler.

Poklon ansamblu in njegovemu ustvarjanju

"To bo največji poklon njihovemu ustvarjanju," je prepričan direktor KPM Tadej Pungartnik. Ansambel, ki je lani praznoval 65 let neprekinjenega delovanja in se je s svojo bogato zgodovino zapisal med najpomembnejše narodno-zabavne ansamble v Sloveniji, je za glasbeno in kulturno promocijo Slovenj Gradca in Koroške doma in na tujem prejel številna priznanja.

Kot je povedala Hermina Šegovc, ki se je zasedbi kot pevka pridružila leta 1972, so zelo ponosni, da bo njihov muzej v Slovenj Gradcu: "Štirje kovači smo eden izmed ansamblov, ki smo orali ledino v narodno-zabavni glasbi v Sloveniji, in na to smo ponosni. Če se že Gorenjci ponašajo z Avseniki in Dolenjci s Slaki, smo na Koroškem lahko ponosni na naš ansambel. Še naprej bomo delali, kot želi moj Franc."

Hermina in Franc Šegovc
Jasmina Detela

Da se bo zamisel o muzeju uresničila, je všeč tudi Francu, ki ima v ansamblu in tudi širše v Sloveniji najdaljši staž neprekinjenega igranja, teče že 66. leto. Harmoniko je začel igrati pri sedmih letih, najprej ustno, potem klavirsko. Bil je samouk, naučil se je toliko skladb, da je lahko igral doma in na manjših veselicah. "Slišali so me tudi muzikanti iz Slovenj Gradca in me leta 1952 povabili v ansambel. Zame se je takrat odprl nov svet. Čez dve leti smo ustanovili svoj ansambel Štirje kovači. V teh letih se je marsikaj naredilo. Vesel sem, da se je v Slovenj Gradcu našel prostor, kjer bo prikazano naše delo," je povedal vodja ansambla, ki deluje od leta 1954. Ustanovili so ga štirje fantje, ki so bili zaposleni v takratni Tovarni kos v Slovenj Gradcu. To so bili baritonist Viktor Breznik, klarinetist in saksofonist Maks Klančnik, trobentač in pevec Tine Lakovšek ter harmonikar in pevec Franc Šegovc. Pred tem so dve leti igrali pod imenom ansambel Maks, vodil jih je Klančnik, ta pa je leta 1954 to mesto prepustil Šegovcu. Njegova žena Hermina se je zasedbi kot pevka pridružila leta 1972.

Zgodbe Štirih kovačev še ni konec

Ob lanski 65-letnici delovanja se je zvrstilo več dogodkov, med drugim so pripravili koncert z naslovom Kam le čas beži, istoimenska skladba je bila že pred tem razglašena za vižo stoletja, v KPM pa so odprli občasno razstavo o njihovem delovanju. Ansambel Štirje kovači je imel na tisoče nastopov doma in po svetu, izdali so kar 46 nosilcev zvoka (plošč, kaset in zgoščenk). Franc Šegovc je napisal ogromno melodij za skladbe, okoli 800, več kot 200 besedil za skladbe in dve knjigi, nedavno je izšla njegova druga knjiga z naslovom Rjava zemlja, v njej je opisal svoje otroštvo.

Soavtorica razstave, kustodinja Valerija Grabner, je spomnila, da se je sodelovanje z ansamblom začelo leta 2004, ko so ob njihovem glasbenem abrahamu postavili razstavo Naš pobej bo muzikant, naslov je nosila po knjigi, ki jo je Šegovc napisal leta 1998. Pred tremi leti pa sta s sodelavcem Marjanom Linasijem popisala vse gradivo, ki sta ga zakonca zbrala v vseh letih delovanja ansambla. Gre za fotografije, plakate, nagrade, priznanja, nosilce zvoke, pesmarice, notne zapise. Občasna razstava se bo v oktobru preselila v nove prostore v Ozki ulici. Podprta bo tudi računalniško, v prvi fazi bo mogoče poslušati nekatere njihove skladbe. Vsebino bodo nadgrajevali s posnetki intervjujev, raznih oddaj ... "V muzeju verjamemo, da bo razstava zaživela tudi v novih prostorih. Ne glede na to, da bo to stalna zbirka, ki se običajno postavi ob zaključku delovanja, sem prepričana, da bodo kovači delali naprej in da te zgodbe še ni konec," je dejala Grabnerjeva. Pritrdi ji tudi Franc: "Prihodnje leto bova s Hermino skupaj že šestdeset let. Napisal sem skladbo Najina ljubezen, ki jo bomo posneli še letos."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta